Biatlonska reprezentanca se je z novim vodstvom zbrala na Pokljuki

Po jutranji odločitvi Anemarije Lampič, da prestopi v biatlonske vrste, se je v Športnem centru Pokljuka medijem predstavila celotna biatlonska reprezentanca za sezono 2022/23. Prvič se je medijem predstavilo tudi novo vodstvo panoge.

Biatlonska reprezentanca za sezono 2022/23. Foto: Krištof Globočnik

Boštjan Ule, predsednik zbora za biatlon pri SZS: “Zavedam se, da ciljev ne bomo mogli uresničiti že jutri, zato smo si zadali dolgoročni cilj. To je olimpijska medalja na olimpijskih igrah v Italiji, v Cortini. Jaz bi rad videl celo dve. V svetovnem pokalu in na svetovnem prvenstvu bi že v letošnji sezoni radi videli vsaj eno ali dve medalji, v naslednjih sezonah pa tudi kakšno več. Seveda pričakujemo tudi čim več uvrstitev v točke svetovnega pokala oziroma med petnajsterico. Predvsem bi rad videl, da z ekipo delujemo na zaupanju, da se zadeve ne kuhajo in se veliko pogovarjamo. Tukaj smo z novo ekipo. Zadnjih 14 dni je bilo res napornih, ke rso bile volitve zelo pozno in smo imeli veliko dela s sestavo vseh ekip in izbiro trenerjev. Zelo rad bi v tem primeru pozdravil prihod novega trenerja Ricca Großa in novo članico Anamarijo Lampič s trenerjem Boštjanom Klavžarjem”.

Tomas Globočnik, vodja panoge biatlon: “V sami strukturi reprezentanc so nastale spremembe. Po kriterijih, ki veljajo in jih je potrdil strokovni svet, se pogon širi. Ob A ekipi, ki je na predstavitvi in je zdržena moška ter ženska. Moški del ekipe je sestavljen iz treh izkušenih tekmovalcev: Jakov Fak, Miha Dovžan in Rok Tršan ter tremi mladimi: Lovro Planko, Toni Vidmar in v juniju se ponovno pridruži Alex Cisar, ki se takrat vrača iz prakse v Švici. Ženski del ekipe sestavljajo: Živa Klemenčič, Polona Klemenčič in po novem tudi Anamarija Lampič. Skupaj tako ekipa šteje devet članov. Support tej ekipi kot glavni trener, kar nas zelo veseli, bo Ricco Groß, s katerim smo se uspeli dogovoriti za štiriletno sodelovanje. V moški ekipi mu bo za pomoč Janez Marič, ki ostaja član ekipe, za ženski del pa bo pomoč nudil tudi Boštjan Klavžar. Kot je bilo že v preteklih letih, za področje masaže in fizioterapije z nami ostaja Ula Hafner. Mislim, da je to močna in prespektivna ekipa. Za njo smo po novem vzpostavili tudi B ekipo, ki je v preteklosti ni bilo. To je ekipa letnika od 2001-2003 in je zelo prespektivna, tudi že z medaljami iz mladinskih svetovnih prvenstev. Ekipo bo vodil Jure Ožbolt ob pomoči strelskega trenerja Ljuba Tomažiča. Pod B ekipo obstajata še moška in ženska mladinska ekipa. Za konkurenči servis, ki je nujno potreben za dobre rezultate, se moramo dokončno še dogovriti. Nekako je dogovorjeno, da bo za smuči še naprej skrbel Anže Globevnik, ki si želi, da bi imel stalno prisotne štiri serviserje, saj se tudi tekmovalci potem navadijo na ljudi. V sestavo te ekipe bomo sedaj usmerili vse svoje moči.”

Ricco Groß, novi glavni trener: “Rad bi se zahvalil vsem za zaupanje in priložnost za to delovno mesto. Čaka nas veliko dela. Morali bomo veliko trenirati in delati ter čim manj govoriti. Z ekipo se poznamo iz tekem svetovnega pokala, a najprej se moramo še bolje spoznati med seboj. Veliko moramo govoriti in le tako bomo lahko našli najboljše rešitve. Dobra komunikacija bo potrebna tudi med nami trenerji in ne samo med menoj in tekmovalci. Sedaj še čakam na vse informacije od Janeza in Ljuba, ki sta v preteklih letih dobro delala. Sedaj hočemo le še napredovati”.

Janez Marič,  pomočnik trenerja: “Danes imamo spoznavni dan, tako da še veliko ne morem povedati, kako bo naše delo potekalo. Danes se bomo skupaj usedli z Riccom in Boštjanom in si razdelili naše naloge”:

Boštjan Klavžar, pomočnik trenerja: “Pomoč v ženski ekipi mi predstavlja velik izziv. Sodelovanje treh trenerjev se mi zdi zelo dobro zastavljeno. Komaj že čakam, saj vidim, da ekipa deluje dobro”.

Jakov Fak: “Sem zelo vesel določenih sprememb v ekipi, čeprav je bilo tudi delo v pretekli sezoni zelo dobro, a sem imel zelo veliko smole. Verjamem da bomo letos dobro delali, da bo nova trenerska ekipa dobro delovala. Ob spremembah si vedno obetaš, da bo to delovalo pozitivno. Tudi novo vodstvo dela na tem, da bi vse potekalo čim bolje. Želim vsem nam veliko sreče in zdravja, saj je potem vse lažje. Vesel sem, da se je ukrepila tudi ženska ekipa. Želim Anamariji, da se čimpreje znajde tudi v biatlonu, saj bi njeni dobri rezultati veliko pomenili za celotno reprezentanco”.

Anamarija Lampič: “Z ekipo se že poznam, a sedaj, ko bomo skupaj še več, si želim, da se spoznamo še bolje. Pri tem si želim, da oni mene kaj naučijo in nekaj tudi jaz njih”.

Miha Dovžan: “V lanski sezoni sem napredoval v teku in malce nazadoval v streljanju. Za letos si želim, da se streljanje vrne na staro raven in ohranim dobro tekaško pripravljenost, saj bodo potem tudi rezultati pravi.

Polona Klemenčič: “Z lansko sezono sem bila zadovoljna, vesela sem bila, da mi je najboljši rezultat uspel na olimpijskih igrah. Od novega trenerja pričakujem, da bom izboljšala streljanje in tek. Že z Andrejo Mali smo zelo dobro sodelovali, a verjamem, da bomo sedaj še boljši.”

Rok Tršan: “Po koncu sezone sem najprej dokončal šolo. Da bi v zimsko sezono prišel čim bolje pripravljen, bom s treningi letos pričel nekoliko kasneje. V tem trenutku zato še nisem veliko treniral, da bi bil potem pozimi boljši”.

Lovro Planko: Lani sem dobro začel s tekamami svetovnega pokala in pokazal, da znam, a bi letos to rad še nadgradil. Predvsem strelsko se mi ni poklopilo. Letos upam, da najdem strelsko formo, prave občutke. Z novim trenerjem si želim, da bom še boljši. Že lani smo delali dobro, sedaj upam, da bom še boljši”.

Živa Klemenčič:Začetek in konec sezone je bil lani zelo dober. Vmes je bila težava bolezen, ki mi je uničila več kot mesec sezone. Letos je prioriteta zdravje. Tako bom lahko to, kar bomo naredili v pripravljalnem delu sezone, pokazala tudi pozimi”.

Toni Vidmar: Vsi smo že malce nestrpni pred pričetkom nove sezone. Rad bi pozdravil novo vodstvo, se že veselim sodelovanja z njim. Komaj čakam, da znova pričnemo trenirati”.

Utrinki iz predstavitve reprezentance. Foto: Sloski

Deli novico

Triglav-BIA
Telekom-BIA
NLB-BIA
Argeta-BIA
Laško-BIA
Europlakat-BIA
Športna_loterija-BIA
Halti-BIA
AHKranj-BIA
Slovenska_vojska-BIA
1.L. VITTOZZI1091
2.L. JEANMONNOT1068
3.I. TANDREVOLD1044
17.A. LAMPIC378
63.P. KLEMENCIC44
85.L. REPINC7
1.J. BOE1262
2.T. BOE1080
3.J. DALE-SKJEVDAL949
24.J. FAK313
40.L. PLANKO108
47.A. VIDMAR64
50.M. DOVZAN61
90.M. REPNIK3