Alex Cisar z odličnim streljanjem do 19. mesta

Biatlonce je v Oberhofu znova pričakalo sonce, ki pa je tekmovalcem na 20-kilometrski preizkušnji povzročalo veliko težav. Temperatura zraka se je namreč dvignila 10 stopinj nad ničlo in smučina za tek je bila zelo mehka in počasna. V težkih pogojih se je izkazal Alex Cisar z 19. mestom. Nov naslov za izjemnega Norvežana Johannesa Thingnesa Boeja.

Alex Cisar je zadel kar 19 tarč od 20. Foto: Sloski

Za moškimi biatlonci je najdaljša posamična preizkušnja. 20-kilometrsko progo pa so dodatno otežile še izjemno težke razmere za tek, saj je bila proga zaradi vročega sonca zelo razmehčana. Odlično se je v spomladanskih razmerah znašel Alex Cisar, ki je bil do zadnjega postanka nezgrešljiv in v igri za najboljšo deseterico. Na zadnjem postanku je na žalost zgrešil 19 strel, z minuto pribitka pa je na koncu vseeno prišel do zelo dobrega 19. mesta. Nova zelo solidna tekma na prvenstvu je uspela Toniju Vidmarju, ki si je na prvih treh postankih pridelal po minuto pribitka, na odločilnem postanku pa je zadel vse strele. Tekmo je zaključil kot 33. Po enkrat je na vsakem strelskem postanku zgrešil Miha Dovžan, štiri minutke pribitka na tekmi, kjer prav noben od najboljših tekmovalec ni zadel vseh 20 strelov, na celi tekmi pa le dva, pa je pomenilo 46. mesto. Štiri minutke pribitka je na strelišču pridelal tudi Lovro Planko, ki je dvakrat zgrešil na prvem postanku stoje in nato po enkrat še na drugem leže in stoje. Planko je bil 55.

V težkih razmerah je novo izjemno premoč prikazal Johannes Thingnes Boe, ki je bil v teku od prav vseh tekmovalcev hitrejši za skoraj dve minuti. Kljub temu pa je bil boj za zlato napet vse do zadnjega streljanja. Mlajši izmed bratov Boe je namreč po enkrat zgrešil na drugem in tretjem postanku, njegov rojak Sturla Holm Laegreid, ki je startal za njim, je bil do zadnjega nastopa nezgrešljiv. Laegreid je zadel tudi prve štiri strele stoje na zadnjem psotanku, nato pa zgrešil zadnji strel in zlato, že četrto na prvenstvu, je bilo oddano. Kasneje se je izkazalo, da bi Boe osvojil naslov prvaka, tudi če njegov rojak ne bi zgrešil zadnjega strela, saj je na cilju zaostal minuto in deset sekund. Le sekundo počasnejši od Laegreida pa je bil na koncu Šved Sebastian Samuelsson, ki je prav tako zgrešil en strel. 

Izjave po tekmi (mp3):

Alex Cisar: “Res dobra tekma za menoj. Bolj kot greš sproščen na tekmo, boljše je. Danes sem še pred samim startom užival na soncu in užival v atmosferi, sploh nisem razmišljal o tekmi. To se je na koncu izkazalo kot dobra taktika. Navadno bi se sicer zelo sekiral zaradi tistega zgrešenega strela, a danes sem zelo ponosen, da sem zadel nato dvajseti strel. Na zadnjem streljanju so se mi že zelo tresle noge, da nisem niti verjel, da lahko štiri zadanem. Še nikoli se mi niso tako tresle noge, kar je bila posledica mehkega snega. Če bi opisal z eno besedo, je bilo to fantastično.”

Toni Vidmar: “Danes je bilo psihično težji nastop. Odlično sem se počutil na progi in sem bil zelo osredotočen tudi tam. Ves čas sem iskal najboljše linije, kje je bolj trd sneg. Danes sem čutil največ pritiska na strelišču. Prejšnje dneve sem se bolj skoncentriral, da bo vse zadel, danes pa sem bil bolj nekako v strahu in nato so se prikradle napake. Saj s tremi zgrešenimi streli bi bil še kakšno leto nazaj zadovoljen, ampak sedaj vem, kaj lahko dosežem in prisotno je malo grenkobe.”

Lovro Planko: “Po dveh zelo uspešnih dnevih, se danes ni izšlo. Na progi je bilo zelo težko. Začel sem dobro in nato sem se na prvem postanku stoje izgubil. Tudi drugi leže ni bil več suveren, na zadnjem pa sem bil res že zelo utrujen, saj je bilo na progi danes res zelo zelo težko. Moram priznati, da sem razočaral samega sebe in tudi ekipo”.

Miha Dovžan: “Strelsko danes ni bilo dobro. Vsakič po enega, kar je preveč. Z dvema zgrešenima bi bil še zadovoljen, a kar trikrat sem zgrešil prvi strel. Na progi sem se dobro počutil, sem lahko se boril z ostalimi. Proga je bila uničena, ker je bilo zelo toplo, a sem se dobro boril.”

Uradni rezultati >>

Deli novico

Triglav-BIA
Telekom-BIA
NLB-BIA
Argeta-BIA
Laško-BIA
Europlakat-BIA
Športna_loterija-BIA
Halti-BIA
AHKranj-BIA
Slovenska_vojska-BIA
1.L. VITTOZZI1091
2.L. JEANMONNOT1068
3.I. TANDREVOLD1044
17.A. LAMPIC378
63.P. KLEMENCIC44
85.L. REPINC7
1.J. BOE1262
2.T. BOE1080
3.J. DALE-SKJEVDAL949
24.J. FAK313
40.L. PLANKO108
47.A. VIDMAR64
50.M. DOVZAN61
90.M. REPNIK3