Aljaž Sladič odprl sezono na snegu

Novozelandska Cardrona je med 28. avgustom in 4. septembrom v okviru tradicionalnih zimskih iger gostila tudi mladinsko svetovno prvenstvo deskarjev na snegu v tako imenovanih »park« disciplinah. Slovenijo je zastopal Aljaž Sladič, ki je v snežnem parku (slopestyle) zasedel štiriintrideseto, v skokih prostega sloga (big air) pa osemintrideseto mesto.


Na Novi Zelandiji je slovensko deskanje zastopal Aljaž Sladič. Foto: Lennon Bright (WGNZ)

V zimskošportnem središču, ki je v preteklosti že gostilo več tekem svetovnega pokala deskarjev prostega sloga ter leta 2010 tudi mladinsko svetovno prvenstvo – Urška Pribošič je bila takrat dvakrat srebrna – so deskarji in deskarke rojene leta 2005 in mlajši/mlajše najprej nastopili v disciplini snežni park (slopestyle). Kamničan Aljaž Sladič (rojen leta 2007) je v izredno močni konkurenci prvi dan prvenstva v svoji kvalifikacijski skupini zasedel 15. mesto, kar je pomenilo končno 34. mesto. Dva dni kasneje se je najboljših štirinajst deskarjev iz dveh skupin pomerilo v finalu. Naslov svetovnega prvaka in s tem prestižno malo zlato snežinko je osvojil Taiga Hasegawa iz Japonske (aktualni članski »big air« prvak iz Bakurianija 2023 in zmagovalec že dveh tekem za svetovni pokal). Japoncu sta sledila Kanadčan Cameron Spalding in rojak Yuto Miyamura, ki sta si nadela srebro in bron. Med dekleti – v finalu jih je nastopilo dvanajst – si je v parku naslov mladinske svetovne prvakinje prideskala domačinka Lucia Georgalli, srebrna je bila Italijanka Fanny Chiesa Piantanida ter bronasta Avstralka Ally Hackman.

Prvo septembrsko soboto so bile na sporedu še kvalifikacije skokov prostega sloga (big air). Aljažu Sladiču se skoka nista izšla po pričakovanjih, drugo tekmo je končal na 38. mestu. Slovenski reprezentant je tako končal svoje drugo mladinsko svetovno prvenstvo (debitiral je lani v švicarskem Leysinu) in nabral dovolj izkušenj za še dve, ki ga čakata v naslednjih letih. Še drugo zlato je včeraj osvojil Japonec Taiga Hasegawa (njegov končni izkupiček z mladinskih svetovnih prvenstev med leti 2021 in 2023 so tri zlate in ena srebrna kolajna), srebro domačin Rocco Jamieson, ki bo imel pravico nastopa na mladinskem svetovnem prvenstvu še naslednje leto, z bronom pa se je od mladinske konkurence poslovil Italijan Ian Mateolli. Pa mladinke? Mladinska »big air« svetovna prvakinja 2023 je Kanadčanka Emeraude Maheux, podprvakinja Korejka Eun Seoung Yu, bronasta pa Japonka Kiara Morii.

>>> Uradni rezultati

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES