Ana Bucik ob izenačitvi rekorda Mikaele Shiffrin sedemnajsta

Na veleslalomu za svetovni pokal v Äreju na Švedskem je Mikaela Shiffrin prišla do 86. zmage v svetovnem pokalu. S tem se je, prav na domačem terenu legendarnega Ingemarja Stenmarka, izenačila na vrhu lestvice po številu zmag v svetovnem pokalu. Najboljša Slovenka ob zgodovinskem trenutku je bila Ana Bucik na 17. mestu.

Ana Bucik je prišla do novega lepega veleslalomskega rezultata. Foto: Gepa

Američanka je pot do rekorda tlakovala v prvi vožnji, ko si je pred tekmicami z vožnjo brez napak priborila veliko prednost. Najbolj se ji je približala Kanadčanka Valerie Grenier, ki pa je zaostala že dobre po sekunde. Zelo dobro je v zgornjem delu proge smučala tudi Ana Bucik, ki je bila na prvih dveh vmesnih časih v boju za mesta tik za Mikaelo Shiffrin. Nato se ji pripetila manjša napaka, ki pa jo je v zadnjih metrih skrajšanega veleslaloma stala veliko časa. Polovico tekme je sklenila na 14. mestu z zaostankom +1:88 za Američanko. Druga Slovenka na startu Neja Dvornik je zopet le za malenkost zgrešila finale. Na koncu jo je od drugega teka ločilo 42 stotink in je bila 35.

Ana Bucik je na drugi progi smučala ravno obratno kot na prvi. Tokrat se ji zataknilo v zgornjem delu, nato pa je stopnjevala ritem. Žal je v finalu izgubila tri mesta in končala na 17. mestu. Američanka Miakela Shiffrin v drugo ni smučala povsem na nož, a je brez težav ohranila veliko prednost iz prve vožnje in tako prišla do težko pričakovane številke 86. Za še več simbolike je krivo samo prizorišče, saj se je z Ingemarjem Stenmarkom izenačila ravno na Švedskem. Družbo na zgodovinskem odru za zmagovalke sta ji delali Federica Brignone na drugem mestu in domačinka Sara Hector na tretjem.

Izjavi po tekmi (mp3):

Ana Bucik: “V prvem teku sem sem zgoraj smučala zelo dobro, a mi spodaj po manjši napaki ni uspelo več ujeti ritma in nisem bila dovolj hitra. V drugi pa iz starta nisem uspela najti ritma, a sem nato spodaj uspela boljše navezati. Dve zelo različni vožnji in jutri bom poskušala sestaviti dve celotni ter čim bolje napasti v slalomu. Za Mikaelo pa smo vsi nekako pričakovali, a je vedno tako, da dokler nekaj ne narediš, tega ne narediš. Bilo je za pričakovati in sedaj ji je uspelo. Mislim, da bo v tem ritmu tudi še nadaljevala.”

Sergej Poljšak: “Kar se današnje tekme tičem, da je bilo pozitiven le zgornji del Ane v prvem teku. Tam je smučala tako, kot zna smučati veleslalom. Spodnji del je bil slab po eni večji napaki. V drugem teku je glede na slabšo vidljivost se proge lotila preveč defenzivno. Ni dovolj napadala in rezultat je bil temu primeren. Kar se tiče Neje, je smučala premalo napadalno. Za top 30 v svetovnem pokalu je treba biti bolj napadalen in smučati nekoliko bolj čisto.”

 

Uradni rezultati >>

Deli novico

Generali_K
Petrol_K
Argeta_K
NLB_K
Telekom_K
Športna_loterija_K
Ford_K
Alive_2K