Ana Bucik slalomsko sezono začela z izvrstnim šestim mestom, do točk tudi Neja Dvornik

Ana Bucik s šestim mestom in Neja Dvornik s 23. sta v Leviju odlično začeli slalomsko sezono svetovnega pokala za ženske. Na vrhu vnovič Mikaela Shiffrin.

Ana Bucik je na prvem slalomu sezone potrdila, da spada med najboljše na svetu. Foto: Gepa

Ana Bucik je po zaslugi odlične lanske sezone nastopila z izvrstno štartno številko štiri. Že v prvi vožnji je nastopila zelo odločno in napadalno. V izjemno izenačeni konkurenci je brez večje napake zasedla izvrstno peto mesto, ki si ga je delila s Švicarko Wendy Holdener. Najhitrejša je bila Nemka Lena Dürr, ki si je privozila lepo prednost pred tekmicami. Bucikova je za Nemko zaostala 61 stotink sekunde, Anna Swenn Larsson na drugem mestu pa 45 stotink. Zelo dobro je s prvo progo opravila tudi Neja Dvornik, ki je s številko 30 zaostala sekundo in 93 stotink ter se na 23. mestu suvereno uvrstila v finalno vožnjo. Žal to ni uspelo mladi Anji Oplotnik, ki je storila večjo napako in tekmovanje zaključila na 60. mestu.

Neji Dvornik druga vožnja ni uspela tako dobro, kot ji je prva. Na nekoliko težji postavitvi ni našla pravega ritma, kar je nakazala tudi z gesto ob prihodu v cilj. Vseeno je tekmovanje zaključila zadovoljna in na enakem mestu, kot je zaključila prvo vožnjo. Bila je na 23. mestu, kar je lepa spodbuda za nadaljevanje sezone. Še eno zelo dobro vožnjo pa je uspelo skupaj sestaviti Ani Bucik, ki je ob prihodu v cilj zaostala zgolj za Holdenerjevo s katero si je delila peto mesto po prvi vožnji. Do koncu so Slovenko uspele prehiteti vse smučarke, ki so ostale na startu in Primorka je prvo tekmo sezone končala na izvrstnem šestem mestu, kar je njen najboljši rezultat v Leviju. Do neverjetne 74 zmage v karieri in 48 slalomske pa se je iz tretjega mesta po prvi vožnji uspela prebiti izjemna Američanka Mikaela Shiffrin. Drugo mesto je z zaostankom 16 stotink zasedla Anna Swenn Larsson, tretja pa je bila Slovakinja Petra Vlhova, ki je zaostala še štiri stotinke več. V drugi vožnji je znova razočarala Nemka Lenna Dürr, ki je smučala zadržano in zapravila veliko prednost ter tekmovanje končala na četrtem mestu z zaostankom 75 stotink. Zaostanek Bucikove za zmagovalko je na koncu znašal +1,21.

Neja Dvornik je na prvi tekmi sezone prišla do točk svetovnega pokala. Foto: Gepa

Jutri slalomistke v Leviju čaka še en slalom za svetovni pokal. V slovenski ekipi pa bo prišlo do menjave. Anjo Oplotnik bo na startu zamenjala Nika Tomšič.

Zvočne izjave (mp3):

Sergej Poljšak, glavni trener: “Priča smo bili klasični Levi tekmi. Odlični pogoji od prve do zadnje številke in izenačena tekma. Ana je začela tam, kjer je lani končala. Lani je zaključila na četrtem mestu, letos začela na šestem. Prva vožnja se ji je dobro posrečila, v drugi pa morda malenkost premalo napadala, da bi se lahko približala najboljšim trem. Glede na to, da pa je to njena najboljša uvrstitev, ji ni kaj dosti za očitat. Neja Dvornik se je kvalificirala med top 30, kar je bil njen prvi cilj. Anja Oplotnik se je dobro lotila tekme v zgornjem delu, a žal napaka na strmini. Tega v strmina v Leviju ne dopušča, vseeno pa lahko rečemo, da smo z današnjim dnem zadovoljni.”

Neja Dvornik: “Z današnjim dnem sem kar zadovoljna, čeprav bi lahko bilo boljše. Ampak kot bi lahko bilo boljše, bi bilo lahko tudi slabše. Za jutri bo treba dati še malce gasa zraven, še eno prestavo višje. Dala bom vse od sebe in bomo videli, kako bo.”

Ana Bucik: “Danes sem lahko zadovoljna z obema vožnjama. Sta bili dve dobri vožnji, ne morem pa reči vrhunski. Dovolj pa za lep rezultat. Kar se tiče ravnine in strmine, bi rekla, da sem bolj zadovoljna z ravnino, kjer mi je uspelo glede na trening celo nekaj dodati. V sami strmini sem bila preveč zadržana in to se je sigurno poznalo tudi na času. Za jutri si želim dodati še nekaj več sproščenosti na strmini in s tem dobiti tudi nekoliko več hitrosti.”

Uradi rezultati>>

Deli novico

Generali_K
Petrol_K
Argeta_K
NLB_K
Telekom_K
Športna_loterija_K
Ford_K
Alive_2K