Anja Mandeljc in Miha Šimenc na 20 km razdalji do drugih točk v sezoni

Edina Slovenka na štartu najdaljše preizkušnje uvodnega vikenda tekem svetovnega pokala v finski Ruki, Anja Mandeljc, je na 20 km s skupinskim štartom zasedla 39. mesto. Prvič v karieri je zmagala Švedinja Moa Ilar. Edini Slovenec na štartu moške preizkušnje, Miha Šimenc, je zasedel 44. mesto.

Anja Mandeljc, foto: NordicFocus

Prvi tekmovalni konec tedna v sezoni 2023/24 se je za tekaško karavano sklenil s preizkušnjo na 20 km s skupinskim štartom v prostem koraku. Eva Urevc se je odločila, da se tekme ne bo udeležila, tako da je barve Slovenije zastopala le Anja Mandeljc. Prikazala je dober tek, po dveh od osmih krogov je še vedno držala stik z najboljšimi, v tretjem pa se je naredila večja razlika blizu minute. Le ta se je nato iz kroga v krog pričakovano povečevala, v cilj je pritekla na 39. mestu z zaostankom 5:42,3 za novo zmagovalko tekem svetovnega pokala, Švedinjo, Moo Ilar, nekdaj Olsson. Za vsega 0,3 sekunde je ugnala Američanko Jessie Diggins in za 1,4 sekunde njeno rojakinjo Rosie Brennan.

Moško tekmo, prav tako le z enim Slovencem v konkurenci, Miho Šimencem, je dobil Norvežan Jan Thomas Jenssen, ki je za 7 desetink ugnal presenečenje s Češke, Michala Novaka, tretji je bil še en Norvežan, Harald. O. Amundsen z zaostankom 2,1 sekund. Šimenc je začel preudarno, po četrtini proge je imel 20 sekund zaostanka, na polovici je z manj kot pol minute zaostanka tekel na 49. mestu. Dva kroga pred koncem je zaostanek znašal minuto in pol, na cilju pa 2:34,7 na končnem 44. mestu.

Svetovni pokal se bo konec prihodnjega tedna nadaljeval v švedskem Gällivareju.

Uradni rezultati >>

Deli novico

Gorenje-TEK
Zavarovalnica-Triglav-TEK
NLB-TEK
Telekom_K
Geoplin-TEK
multiessence
Avtohisa-Kranj-slogan-TEK
Intersport-TEK
Defendyl-TEK
Tosidos-TEK
PKP-TEK