Tek kariere Anjo Mandeljc v Davosu popeljal na rob dvajseterice

Anja Mandeljc je izvrstno opravila z zadnjo tekmo svetovnega pokala pred Tour de Skijem, na 20 km razdalji v Davosu je zasedla 21. mesto.

Anja Mandeljc © GEPA

Preizkušnja na 20 km razdalji v prostem koraku je zaokrožila tekme svetovnega pokala pred začetkom Tour de Skija 31. decembra. Na štartu deklet sta bili dve Slovenki, Anja Mandeljc in prvič v karieri Neža Žerjav. Seznanitev slednje s tekaško smetano se je končala na 43. mestu, torej tudi s prvimi točkami svetovnega pokala, njen končni zaostanek pa je znašal točno osem minut za zmagovalko, Američanko Jessie Diggins. Slednja je uprizorila super zadnjih 5 km, ko je na daljavo bila boj z Norvežanko Ingvild Flugstad Oestberg, ki je na koncu zaostala 5,5 sekund, tretja je bila še ena Američanka, Rosie Brennan, ki je zaostala 11,2 sekund, tudi ona pa je bila v zaključku močnejša od Norvežanke, vodilne v skupnem seštevku, Tiril Udnes Weng, na koncu četrte z 11,7 zaostanka.

Odličen nastop pa je za Anjo Mandeljc, ki že vseskozi stopnjuje svoje nastope, danes pa je zablestela z 21. mestom. Skozi vso progo je tekla zelo enakomerno, na 5 km je denimo imela 20. vmesni čas, na polovici proge 17., pet kilometrov pred ciljem znova 20. vmesni čas, na koncu pa je bila torej tako visoko kot še nikoli, na 21. mestu s končnim zaostankom 2:23,5 za Digginsovo. To je hkrati tudi prva uvrstitev med trideseterico za 23-letno članico TSK Triglav Kranj med elito svetovnega pokala.

Moško preizkušnjo je dobil Norvežan Simen Hegstad Krueger, Vili Črv je zasedel  53. mesto, Anže Gros pa je bil na 56. mestu.

Svetovni pokal se bo nadaljeval konec meseca v Val Müstairju, kjer se bo začel Tour de Ski oz. druga tretjina letošnje sezone.

Izjava po tekmi

Anja Mandeljc (MP3): “Mislim, da je bila to res tekma moje kariere za enkrat. Zelo sem vesela rezultata. Že na ogrevanju sem se počutila zelo dobro in to sem prenesla tudi na tekmo. Glede na to, da je bila 20 km preizkušnja, kar ni tako kratko, sem začela malo bolj kontrolirano in potem stopnjevala do konca. Lepo se je izšlo, tudi sama sem bila zelo presenečena nad rezultatom in res sem vesela.”

“Ta rezultat je dokaz, da se da priti med 30 in da se splača vztrajati.”

“Z novimi smučmi se res zelo dobro znajdem, pod nogami imam zelo dober občutek. Pri Atomicu mi radi priskočijo na pomoč, tudi če potrebujem kakšen nov par. Res sem vesela. Tudi danes so bile smuči res dobre.”

“Zdaj je končno malo oddiha, malo sprostitve in malo več časa za trening. Nato pa pridejo nove tekme. S trenerji se moramo še pogovoriti kako naprej. Upam, da nadaljujemo v tem ritmu in gremo še višje. Upam, da nastopim tudi na Tour de Skiju, ne vem pa še na koliko tekmah.”

Uradni rezultati >>

Deli novico

Gorenje-TEK
Zavarovalnica-Triglav-TEK
NLB-TEK
Telekom_K
Geoplin-TEK
multiessence
Avtohisa-Kranj-slogan-TEK
Intersport-TEK
Defendyl-TEK
Tosidos-TEK
PKP-TEK