Anji Mandeljc v Lillehammerju prve točke v karieri

Tridnevno tekmovanje za točke svetovnega pokala se je v Lillehammerju začelo s preizkušnjama na 10 km, zelo dobro je svojo prvo letošnjo priložnost izkoristila Anja Mandeljc.

Anja Mandeljc © SloSki

Uvodni postaji tekem svetovnega pokala v finski Ruki sledi norveški Lillehammer, ki prav tako ponuja pravo zimsko kuliso. Uvodni dan tekmovanj je postregel s preizkušnjama na 10 km razdalji v prostem koraku. V ženski konkurenci je slovenske barve zastopala Anja Mandeljc, ki je prvo letošnjo priložnost izkoristila dobro in osvojila prve točke svetovnega pokala v karieri. Na tekmi s posamičnim štartom je vseskozi imela 38. ali 39. vmesni čas, v cilju pa je zasedla končno 38. mesto z zaostankom 1:48,7 za zmagovalko.

Le ta je bila po srditem boju na razdaljo Američanka Jessie Diggins, ki je za 3,8 sekund preprečila premierno zmago Nemki Katharini Hennig, domačo čast je na tretjem mestu z zaostankom 15,4 sekund reševala Heidi Weng, le desetinko je na četrtem mestu zaostala Švedinja Ebba Andersson, peta Norvežanka Anne Kjersli Kalvaa pa še štiri desetinke več.

Na moški preizkušnji smo videli neverjetno norveško predvlado, med prvo deseterico je končalo kar devet domačih tekmovalcev, zmagal pa je mladi Iver Tildheim Andersen. 2,8 sekundi je zaostal Didrik Toenseth, tretji je bil z zaostankom 9,1 sekund Hans Christer Holund z zaostankom 9,1 sekund, edini Nenorvežan med deseterico je bil na četrtem mestu Britanec Andrew Musgrave, ki je zaostal 12,5 sekund. Miha Ličef je prvi letošnji nastop med elito sklenil na 58. mestu z zaostankom vsega 1:34,3 za zmagovalcem oz. 17 sekund za dobitniki točk, Miha Šimenc je bil 70., njegov zaostanek je znašal 2:18,6.

Jutri bo v Lillehammerju na sporedu sprint v prostem koraku.

Izjava po tekmi

Anja Mandeljc (MP3): “Odličen rezultat za začetek. Pred tekmo nisem bila čisto prepričana kam spadam, ker nisem še veliko tekmovala v svetovnem pokalu. Mislim pa, da sem si zdaj zadala kar visoko letvico, da jo zdaj prestavim še višje. Mislim, da lahko vsako tekmo še malo napredujem. Danes smo bile punce zelo skupaj in sploh ni veliko zmanjkalo do najboljše trideseterice. Upam, da kmalu pridem tudi tja. Vseeno pa si lahko čestitam za prve točke v življenju. S trenerji se bomo pogovorili še okrog nastopa v sprintu, zagotovo pa na novo napadam na 20 km v nedeljo.”

Uradni rezultati >>

Deli novico

Gorenje-TEK
Zavarovalnica-Triglav-TEK
NLB-TEK
Telekom_K
Geoplin-TEK
multiessence
Avtohisa-Kranj-slogan-TEK
Intersport-TEK
Defendyl-TEK
Tosidos-TEK
PKP-TEK