Anže Lanišek poskrbel za prve stopničke v novi sezoni, v Wisli le za Kubackim

Anže Lanišek je na drugi tekmi 44. sezone svetovnega pokala v poljski Wisli zaostal le za Poljakom Dawidom Kubackim, med deseterico tudi Timi Zajc.

Slovenska ekipa v Wisli © SloSki

Oblačno vreme je zaznamovalo drugo tekmo svetovnega pokala v poljski Wisli, naši orli pa so pokazali precej boljše skoke kot včeraj. Po prvi seriji je bil do zadnjega skoka v vodstvu Anže Lanišek s 131.5 metri in 141,9 točkami, nato pa ga je prehitel le včerajšnji zmagovalec Dawid Kubacki s 131 metri in 143,1 točkami. Tretji je bil Rjoju Kobajaši s 128.5 metri in 137,6 točkami. Odličen sedmi je bil Timi Zajc s 128.5 metri in 134,8 točkami, Peter in Domen Prevc sta si delila 15. mesto s 128 in 125 metri ter 128,2 točkami, v finale pa se je prebil tudi Lovro Kos s 124 metri in 122,6 točkami na 28. mestu. Brez finalne serije je ostal Žiga Jelar na 41. mestu s 121.5 metri in 114,4 točkami.

V finalu je Kos pristal pri 120 metrih in je z 242,4 točkami tekmo končal na 28. mestu, brata Prevc pa sta ostala blizu, a ne povsem skupaj drug drugega. Domen je s 125.5 metri in 254,9 točkami končal na 18. mestu, Peter pa je s 126.5 metri in 257,1 točkami tekmovanje končal na 16. mestu. Zajc je v finalu pristal pri 127 metrih, skupno 263,4 točk pa ga je vodilo na rob prve deseterice, bil je točno deseti. Lanišek je boj za najvišja mesta nadaljeval z novim odličnim skokom, dolgim 131 metrov, 278,7 točk pa je bil danes drugi najboljši skupni zbir točk, več jih je s 133.5 metri v finalu zbral le Kubacki, 287,0. Tretje mesto je osvojil Lindvik s 133.5 metri v finalu in z 277,0 osvojenimi točkami.

Svetovni pokal se bo v Ruki nadaljeval 26. novembra, skupno je Anže Lanišek na 4. mestu.

Izjave po tekmi

Anže Lanišek (MP3): “Vesel sem, da se je na koncu vse stabiliziralo, da sem ostal miren po včerajšnjem slabšem skakanju, morda so bile tu tudi razmere, a nisem se pustil preveč zmesti. Danes mi je uspelo pokazati boljše skoke, ne bom pa rekel, da so bili to najboljši, saj znamo bolje. Wisla je posebna, ker je potrebno bolj “prižgati iz noge”. Tu je ta razlika, tu se vidi, da je Dawid zelo močan, tudi če dela tehnično še grobe napake, to z močjo pokompenzira in je bil gladko najboljši ta konec tedna. Kubacki je bil čez celo poletje na zelo visokem nivoju, že od Wisle poleti. Vesel bi bil, če bi jaz skočil še bolje, a trenutno sem to pokazal in moramo gledati naprej.”

Timi Zajc (MP3): “Včeraj sem imel 0,4 km/h slabšo hitrost od najslabšega, tako da sem izvlekel še veliko, boril sem se v tistih razmerah. Neko rešitev smo našli. Danes je bilo precej lažje. Videl sem, da sem po skokih lahko zraven, a vidimo tudi, da nekaj dela še moramo narediti.”

Peter Prevc (MP3): “S svojimi skoki sem bolj zadovoljen kot z včerajšnjimi, čeprav je rezultat skoraj enak. A bile so malenkosti, ki so štele kot je malo težav pri doskoku v prvi seriji, morda nekaj točk pri vetru in hitro bi bil blizu desetega mesta. To je Wisla, kjer imam po navadi takšne uvrstitve in gremo naprej.”

Domen Prevc (MP3): “Predvsem sem zadovoljen z rezultatom, vesel sem, da sem že prvi konec tedna štartal s prvimi točkami in od tu se vse potem lažje dela naprej. To je zelo pomembna osnova, da bom lahko v tej sezoni pridobival in gradil v tej smeri in veliko bolj samozavestno šel na naslednje tekme.”

Robert Hrgota (MP3): “Včeraj je bila tekma težka, to vemo. Razmere so bile na meji, a nimamo kaj, tudi take tekme pridejo. Veseli me, da smo ostali mirni in dobro oddelali danes. Predvsem Anže, tudi Peter bi bil po igri številk blizu deseterice, kar je lep kamen za nadaljevati. Timi je skakal solidno, vemo, da je lahko še bolje. Po včerajšnjem težkem dnevu se je vsaj teh pet fantov z Lovrotom in Domnom na čelu sestavilo. Tudi Lovro v zelo težkih razmerah. Wisla je takšna, da je poleg dobrega skakanja potrebno imeti še vsaj regularne razmere in potem se boriš za vrh. Vedeli smo, da je nivo skakanja visok, z rezultatsko potrditvijo pa je lažje nadeljevati. Čaka nas 14 dni premora, pripravimo se na Ruko, kjer verjamemo, da bomo nadaljevali v istem ritmu.”

Uradni rezultati >>

Deli novico