Bad Gastein, prihajamo!

Svetovni pokal alpskih deskarjev se iz švicarskega Scuola seli v avstrijski Bad Gastein. Na Solnograškem se bodo deskarke in deskarji jutri pod žarometi pomerili na drugem paralelnem slalomu te sezone, v sredo opoldan pa bo na sporedu še ekipni paralelni slalom. Na posamičnem slalomu bodo deskali tudi Slovenci Tim Mastnak, Žan Košir, Rok Marguč, Gloria Kotnik in Sara Goltes, za ekipno tekmo pa bomo tokrat lahko sestavili kar dve »štafeti«. 

Lani so praznovali dvajsetletnico, letos je »v igri« še en organizacijski rekord

Potem ko je bila lani naša ekipa zaradi okužb s koronavirusom primorana izpustiti januarsko slalomsko klasiko v Bad Gasteinu, se bo letos s progo Bucheben nad »alpskim Monte Carlom« spopadla peterica: Tim Mastnak, Žan Košir, Rok Marguč, Gloria Kotnik in Sara Goltes. Kvalifikacije posamične tekme, progo bo postavil italijanski trener, se bodo pričele jutri ob 13:45, finale z najboljšimi šestnajstimi dekleti in fanti pa bo kot je v Bad Gasteinu že običaj, pod žarometi, ob 18:40 uri. V sredo bodo deskarke in deskarji s prvo ekipno tekme sezone pričeli ob 12. uri (kvalifikacije nižje uvrščenih mešanih parov), uro kasneje (13:00) pa bo na sporedu finale ekipnega paralelnega slaloma s šestnajstimi dvojicami. Sredina ekipna tekma bo že trideseta paralelna deskarska tekma za svetovni pokal v Bad Gasteinu in štirideseta deskarska, saj so na tem prizorišču več let prirejali tudi tekme svetovnega pokala v deskarskem krosu. S štiridesetico bo Bad Gastein na večni lestvici organizatorjev FIS deskarskih tekmovanj prehitel kanadski Whistler in Stoneham in zasedel prestol. Od leta 2001 dalje v Bad Gasteinu ni bila odpovedana niti ena tekma!

»Kljubovali smo vetru, nizkim temperaturam in tudi korona nas ni in nas ne bo ustavila,« je odločen Franz Weiss, ki je glavni »krivec« za deskarsko dogajanje v Bad Gasteinu, kjer je leta 1974 zaradi pomanjkanja snega v Mariboru gostovala tudi smučarska Zlata lisica. Hans-Peter Harlander, ki vodi organizacijski komite prireditve, napoveduje še en spektakel, prikimava pa mu tudi Gitti Köck, trenerka domače ekipe, ki je s trinajstčlansko “ösv snowboard” ekipo pred Scuolom v Bad Gasteinu opravila dva treninga. »Gre za zelo specifičen teren, tako da vsak tak dodaten trening šteje. Upam, da nam bo uspelo izkoristiti prednost domačega terena,« poudarja Köckova, ki se je v zgodovino avstrijskega in svetovnega alpskega deskanja zapisala z osvojitvijo veleslalomskega brona v Naganu leta 1998. Avstrijsko ekipo, na domačem terenu bosta še posebej motivirana veterana Claudia Riegler (prihaja iz bližnjega Flachaua) in Andreas Prommeger (prihaja iz bližnjega Pongaua), bo seveda čakala izjemno težka naloga. Lani sta jim načrte z zmago prekrižala Rusa Sofija Nadiršina in Dmitrij Loginov. Poleg slednjih in njunih reprezentančnih kolegov pa imajo najvišje cilje tudi Nemci, Švicarji, Italijani in pa seveda Slovenci.

Devete ali celo jubilejne desete slovenske stopničke v Bad Gasteinu?

Slovenci, lani smo Bad Gastein »premagali« v tekmi za organizacijo svetovnega prvenstva v alpskem deskanju, ki ga je nato izvrstno izpeljala Rogla, smo se na najbolj elitnem slalomu v svetovnem pokalu veselili osmih stopničk. Začelo se je z zmagama Dejana Koširja leta 2002 in 2004, nadaljevalo s tretjima mestoma Roka Marguča (2008) in Roka Flandra (2012), nato pa je na »badgasteinsko sceno« stopil Žan Košir, ki je na krilih tržiških navijačev leta 2013 zmagi dodal tretje mesto, bil leto kasneje (2014) drugi, pred sedmimi leti (2015) pa je znova zmagal.

Na zadnji tekmi s slovensko udeležbo (januarja 2020) je bil naš najboljši Tim Mastnak (16. mesto), preostali (Marguč, Košir, Kotnikova) so ostali brez finala. Mastnak sicer v Bad Gasteinu še ni zmagal v izločilnih dvobojih (najvišje je bil leta 2016 – 14. mesto), enako velja za Glorio Kotnik, ki je bila na tem prizorišču v svetovnem pokalu najvišje leta 2019 (13. mesto). Velenjčanka, ki je na Buchebnu leta 2007 na mladinskem svetovnem prvenstvu v paralelnem slalomu končala tik pod stopničkami (4. mesto, zmagala je domačinka Julia Dujmovits) pa je bila višje na ekipni tekmi, s Timom Mastnakom sta bila pred tremi leti peta. Peta slovenska predstavnica, Sara Goltes, v Bad Gasteinu doslej še ni tekmovala. Premierni nastop dvajsetletnico torej čaka dvajset let po prvi slovenski zmagi na tem prizorišču. Poleg posamičnega jo morda čaka še ekipni nastop. Slovenci se bodo za morebitni nastop na sredini ekipni tekmi odločili po torkovi posamični preizkušnji.

Je čas za nove stopničke? Devete ali celo desete? »Tim in Žan sta bila v soboto znova finalista, kar pomeni, da sta »poleg«. Motiva pa pri obeh ter tudi Roku, ki je tu že stal na zmagovalnem odru ne manjka. Torej … « nam je iz Bad Gasteina sporočil trener Izidor Šušteršič, ki je kot tekmovalec v Bad Gasteinu nastopil osemkrat in bil trikrat finalist. Najvišje je segel leta 2006 (4. mesto), ko je dvoboj za stopničke izgubil s Kanadčanom Jasey Jay Andersonom. Slednji bo na štartu tudi jutri in v petek v Simonhöhejusaj še vedno ni obupal nad uvrstitvijo na njegove sedme olimpijske igre.  

 

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES