Biatlonci nestrpno pričakujejo prve tekme

Manj kot teden dni biatlonce še loči od začetka nove sezone svetovnega pokala. Pred odhodom na sever Evrope so v prostorih podjetja Atlantic Group najboljši slovenski biatlonci predstavili svoje načrte za novo sezono.

Slovenska biatlonska reprezentanca ima za seboj uspešno pripravljalno obdobje. Foto: Sloski

Enzo Smrekar, predsednik SZS in podpredsednik Atlantic Groupe za delikatesne namaze, Donat in internacionalizacijo: “Lepo pozdravljeni v Atlantic Groupi, hiši blagovnih znamk. Lahko bi rekli tudi v hiši pokroviteljev športa. Smo pokrovitelji številni športov, predvsem zimskih in s ponosom sodelujemo tudi z biatlonsko reprezentanco. Blagovno znamka Argeta, ki jo namenjamo za to sponzorstvo, je številka ena v Evropi in verjamemo, da celo na svetu. Te vrednoste in to poslanstvo želimo tudi našim športnicam in športnikom. Kot predsednik SZS vem, da so se dobro pripravljali in verjamem, da je pred nami dobra in zanimiva sezona. Želim vam veliko uspehov in predvsem zdravja.”

Tomas Globočnik, vodja panoge biatlon: 29. novembra se začenja svetovni pokal in pokal IBU. Cilje smo si začrtali že pred sezono. Primarni cilj je, da se moška ekipa zavihti v prvo deseterico pokala narodov, ženska pa v dvajseterico. Cilj je 17. mesto, ki prinaša dodatno kvoto v svetovnem pokalu. Trenutno lahko na tekmah svetovnega pokala nastopamo s petimi moškimi in tremi dekleti, eno kvoto smo dobili dodatno, ker Rusija in Belorusija nimata pravice z nastopanjem v letošnji sezoni. V IBU pokalu imamo pravico nastopanja s tremi moškimi in tremi ženskami. Vse, kar je bilo začrtano za priprave, smo oddelali z le majhnimi korekcijami, ki niso vplivale na izvedbo. Ni bilo nekih poškodb in bolezni. Ekipa serviserjev, maserjev in kuharjev je že na poti na prvo postajo svetovnega pokala v Kontiolahti in v Idre na postajo IBU pokala. Na svetovni pokal potuje popolna moška ekipa in dve dekleti, Živa in Polona Klemenčič. Anamarija potuje na IBU pokal, da si tam pribori kvoto za nastop v svetovnem pokalu. V to verjamemo in potem jo lahko pričakujemo tudi že na tekmah v Hochfilznu, da bo tam nastopila tudi ženska štafeta. Na Finskem bo na startu zgolj moška. Poleg primarnih ciljev imamo tudi posamezne. Želimo si stopničk, v skupnem seštevku enega tekmovalca v prvi deseterici in dva do tri med prvih 40. Seveda si želimo čim bolj rednega osvajanja točk in imeti tekmovalca ali ceo katerega več na tekmi s skupinskim startom. Pri dekletih je prvi cilj osvajanje točk in izboljšanje osebnih rezultatov. Želimo si tudi čim večkrat nastopiti s štafeto, pri moških pa je tudi štafeta pomemben cilj, kjer si želimo, da se fantje uvrstijo med prvih šest.”

 Ricco Gross, glavni trener reprezentance: Naše poletje je bilo uspešno, tekmovalci so bili zdravi. To je vedno najbolj pomembno in tisto, kar si želiš.  Zadnja trening kempa v Ramsauu in v Obertilliachu sta bila zelo uspešna. Smo dobro pripravljeni in komaj čakamo na tekmovanja. Nikoli ne govorim točno, kaj smo delali na treningu, ker bi nas potem lahko kopirali. A nismo delali nič posebnega, skrbeli smo za kondicijsko pripravo in imeli veliko ponovitev na strelišču. Ves čas pa smo skrbeli, da je bilo vzdušje v ekipi odlično in so se vsi na treningih tudi zabavali. To je zelo pomembno.”

Janez Marič, pomočnik trenerja za moški del reprezentance: Med poletjem nismo odkrivali tople vode. Je pa velika razlika med lani in letos. Ricco ima precej večjo avtoriteto, vpeljal pa je tudi novosti. Igra se več nogometa, kar je priskrbelo k temu, kar je povedal že sam pred tem, da se tekmovalci med treningom zelo zabavajo. Sedaj smo imeli v Obertilliachu zelo dobre priprave in komaj čakamo prve tekme.”

Boštjan Klavžar, pomočnik trenerja za ženski del reprezentance: “Nimamo nič treme, smo dobro pripravljeni. Zame je bil prehod med tekom v biatlon zelo dober, saj je v ekipi zelo dobra klima in je z njo res užitek delati.”

Anamarija Lampič:Po dolgem času zares uživam v ekipi. Sedaj sem nekaj let bila večinoma sama in tukaj se imamo res super. Kopito, ki sem ga prejela od Lovrota, sem morala opremiti malce po svoje. Hotela sem, da imam nekaj, kar še noben nima. Sicer pa sem se več ali manj posvečala streljanju. To je nekaj novega za mene. Trening glede pripravljenosti teka je ostal skoraj isti, le da treniram več za distanco in ne več sprinta. Šlo je vse po planu, sedaj pa rabim tekme, da bom znala uskladiti tek in streljanje skupaj.”

Polona Klemenčič: Čez poletje smo dobro trenirali tekaško in strelsko. Letos si želim čim večkrat priti med točke in si želim popraviti svoj najboljši rezultat iz prejšnjih let.”

Živa Klemenčič: Do začetka jeseni je vse potekalo zelo gladko in sem bila zelo sproščena. Nato sem zbolela in nisem mogla opraviti vsega načrtovanega. Ko je šla bolezen mimo, sem zopet nazaj v polnem teku. V novi sezoni si želim doseči prve točke v svetovnem pokalu, ker pa sem tudi še juniorka, si želim tudi več nastopov še v svoji kategoriji, kjer lahko merim višje.”

Miha Dovžan: “Lani sem malce nazadoval v streljanju in letos sem to poskušal popraviti. To moram sedaj prenesti na tekme. Ricco mi je dejal, da moram streljati nekoliko počasneje, včasih me še zanese, ampak bom na to bolj pozoren. Upam, da uspe in bo rezultat temu primeren.”

Rok Tršan: Vsi smo dobro delali skozi pripravljalno obdobje. Upam, da bomo vsi na tekmah čim boljši, jaz pa si želim, da izboljšam rezultate iz prejšnje sezone in se približam ali celo izboljšam tiste iz sezone 19/20, ki je bila moja najboljša.”

Alex Cisar: Spomladi sem dva meseca delal v Švici kot fizioterapevt. To sem rabil, ker sem imel biatlona celo dosti in sem se želel umakniti od domačega okolja. Potreboval sem nek reset.  To mi je uspelo. Veliko sem se naučil, predvsem iz življenjskega vidika. Predvsem pa mi je pomagalo pri tem, da sem se mentalno spočil in sem lahko ponovno motivirano treniral. Iz prejšnjih sezon imam negativne izkušnje kar se tiče postavljanja ciljev. Zdi se mi, da sem sledil ‘klasični’ slovenski poti uspešnega mladinca, ki se ne znajde v članski konkurenci. Ne želim si postavljati visokih ciljev, ker vem, da sem to delal v preteklosti in sem bil potem  še bolj razočaran. Za letos bi si najbolj želel, da na tekmah startam sproščeno, da na tekme prinesem predstave iz treningov in da na tekmah ponovno uživam.”

Toni Vidmar:Letos je bilo vzdušje resnično dobro in je bilo v veselje hoditi na treninge ter poslušati modrosti našega trenerja. Prejšnja sezona ni bila uspešna, kar se tiče rezultatskega smisla, a sem se veliko naučil ter analiziral. Letos si želim boljšega rezultatskega izkupička in čisto iskreno napadam točke, ker vem, da sem jih sposoben doseči.”

Jakov Fak: Sam trening je bil dobro zastavljen. Ta koncept, da smo že od samega začetka tri do štiri dni na Pokljuki, da intenzivne treninge delamo vsi skupaj, je dobrodošel. Vidi se, da mlajši tekmovalci zelo hitro napredujejo in za nas kot ekipo je to odlično. Upam, da bomo imeli dobre rezultate kot ekipa. Še šest dni nas čaka nekega negotovega stanja, potem pa bomo videli, kako se razpleta. Zdrav sem, kar je super, ostalo pa je vse le bonus.”

Lovro Planko: Lani sem se zelo dobro počutil, vsi so me dobro sprejeli. Pokazal sem nekaj zelo dobrih tekem, a si želim, da bo letos še boljše. Tudi v letošnje leto sem prenesel svojo sproščenost. Še vedno sem najmlajši in še vedno se zelo dobro počutim. Želim si izboljšati svojo strelsko statistiko, saj je bila lani kar porazna. Želim si osvojiti točke, saj sta bili lani le točki.”

Deli novico

Triglav-BIA
Telekom-BIA
NLB-BIA
Argeta-BIA
Laško-BIA
Europlakat-BIA
Športna_loterija-BIA
Halti-BIA
AHKranj-BIA
Slovenska_vojska-BIA
1.L. VITTOZZI1091
2.L. JEANMONNOT1068
3.I. TANDREVOLD1044
17.A. LAMPIC378
63.P. KLEMENCIC44
85.L. REPINC7
1.J. BOE1262
2.T. BOE1080
3.J. DALE-SKJEVDAL949
24.J. FAK313
40.L. PLANKO108
47.A. VIDMAR64
50.M. DOVZAN61
90.M. REPNIK3