Biatlonci pripravljeni na začetek v Östersundu

Za slovensko biatlonsko reprezentanco so uspešne prve priprave na snegu. Tudi v letošnji sezoni bo naše najboljše vodil trener Ricco Groß, ki je skupaj z vsemi reprezentanti predstavil cilje za prihajajočo sezono, ki se bo začela v soboto na Švedskem, v Östersundu.

Biatlonci so na novinarski konferenci uradno odprli tudi novo rolkarsko progo na Pokljuki. Foto: Sloski

Najboljši slovenski biatlonci so se sedmi sili predstavili na Pokljuki, kjer so se uradno odprle tudi nove rolkarske proge, zato so priložnost za govor dobili tudi drugi.

Dr. Klemen Ferjančič, predsednik zbora za biatlon: “Vesel sem, da sem po novem tudi jaz del tega začetka nove sezone. V septembru sem nastopil s svojim mandatom in smo takoj začeli s sprintom, da smo ujeli pričetek sezone. Nekaj časa je bilo vodstvo zbora za biatlon le tehnične narave in smo v zadnjem času morali veliko nadoknaditi. Mislim, da so stvari vzpostavljene tako, da sezona lahko normalno steče. Sredstva za sezono so zagotovljena. Tako ne vidim težav, da stvari ne bi nemoteno potekale. Glede otvoritve novih prog pa sem mnenja, da je to izjemno pomembna nova pridobitev za slovenski biatlon in sam smučarski tek v Sloveniji.”

Marko Dolenc, vodja panoge biatlon: Strokovni del ekip je ostal praktično enak. Ekipe so bile sestavljene že spomladi in so bile tudi potrjene. Smo pa jeseni morali še nekaj dodati. Največ truda smo vložili v širitev servisne ekipe. Ta trenutek imamo v servisni ekipi za A reprezentanco štiri serviserja, na prvi tekmi v Hochfilznu pa se nam pridruži še eden. Kasneje se nam bo pridružil še en serviser in bomo imeli prvič v zgodovini šest serviserjev. S tem mislim, da lepo lovimo tudi najbolj razvite države. A ekipo še naprej vodi Ricco Groß, pomočnika pa sta Janez Marič in Boštjan Klavžar. Ekipa je tudi taka, kot jo poznamo od lani. Pred sabo ima visoko cilje. V ozadju sledijo B reprezentanca in dve mladinski. Tu je prišla tudi edina sprememba pri vodenju, saj žensko po novem vodi Rok Tršan. Cilji so visoki: Za moški del reprezentance je cilj uvrstitev med prvih deset v pokalu narodov, pri ženskah v prvih 15. Individualno si v obeh reprezentancah želimo uvrstitve na stopničke in še tri uvrstitve med deseterico. S točkami pričakujemo pet moških in tri ženske. Ključni pa bodo nastopi v vseh štafetah, kar je cilj za vsa naslednja leta. Računamo, da bi se na SP spogledali s kakšno žlahtnostjo, na SP je cilj kolajna tudi v moški in ženski konkurenci. “

Ricco Groß, glavni trener: V prvi sezoni smo že videli napredek vseh reprezentantov, za drugo pa pričakujem, da se trend še nadaljuje še bolj izrazito. V poletni sezoni smo zastavili cilje za napredek z vsakim posameznikom in gradili na osebnih ciljih, kje mora vsak napredovati. Zelo dobro smo med seboj sodelovali tudi vsi trenerji in smo izkoristili vse naše izkušnje, da lahko vsakemu posamezniku nudimo največ, kar lahko. Cilji za sezono so, da smo z moško ekipo v najboljši deseterici pokala narodov, da ves čas nastopamo s petimi tekmovalci na vseh tekmah. Pri ženskah imamo stabilno ekipo treh punc od kateri pričakujemo še izboljšave, želimo pa si, da bi se pridružila še četrta in imamo tako močno ekipo.”

Miha Dovžan: Postati oče je neka nova stvar v življenjuMoj dnevni ritem se ni dosti spremenil, bolj le nočni. Je pozitivna stvar, ki lahko le pripomore.”

Polona Klemenčič: Lanska sezona je bila super zame. Sicer ne vem, kaj smo lani spremenili, da je bilo drugače, saj sem tudi pred tem dobro trenirala. Mogoče je bila glavna sprememba prihod Riccota in Ane ter Boštjana v ekipo, kar se je pokazalo za zelo dobro. Vem pa, da imam še dosti rezerv, predvsem v streljanju. Če bom še bolje streljala kot lani, potem lahko posežem še višje.”

Živa Klemenčič: V biatlonu je velik del rezultata miselnost in psihična priprava. Še bolj takrat, ko ti gre in kako se s tem soočaš za naprej. S študijem pa si pri tem ne morem pomagati, saj je ta na pavzi. Rekla sem si, da se ne da delati stvari na polno in sem se v celoti posvetila biatlonu. Pripravljalno obdobje je bilo nekoliko drugačno, saj sem opravila še vojaško usposabljanje. S tem sem izpustila sicer velik del treningov baze. Zato sem imela nekaj treninga prilagojenega. Smo pa nato dobro nadaljevali in grem lahko v sezono s prepričanjem, da sem naredila vse najboljše kar sem lahko.”

Toni Vidmar: Ko gledaš za nazaj  je vse zelo enostavno, kaj si naredil in spremenil. Ko pa gledaš v naprej, je pa vse veliko bolj kompleksno. Dobra pripravljenost  je osnova dobrega rezultata, nato pa še glava prinese svoje. Za naslednjo sezono je še nekaj vprašanj. Ampak iz vsega narejenega sem lahko zelo optimističen.”

Lena Repinc: Za glavno ni najlažje, ko si navajen na dobre rezultate in nato prestopiš v elito in ne morem pričakovati, da bom takoj dosegala enake rezultate.  Zavedam pa se, da se mi nikamor ne mudi, da imam pred seboj še dolgo kariero. Tako bom tudi letos ponovno nastopila na mladinskem SP in upam, da tam dosežem še kakšen super rezultat. Za svetovni pokal pa so drugačni cilj in če bom te izpolnila, bom lahko zadovoljna, četudi so uvrstitve drugačne.”

Alex Cisar: Tranzicijsko obdobje je izjemno zahtevno. Sploh pri nas je znano, da imamo zelo uspešne mladince, ko pa pride svetovni pokal, pa velik izmed nas izgubi. Tudi jaz sem do lani nekako sledil tej poti. Sedaj pa bi rad izpostavil, da se je začel kazati napredek. Že lani v svetovnem pokalu zagotovo. Sem mnenja, da je prihod Riccota lani v našo ekipo zagotovo prava poteza. Moj glavni cilj je, da nadaljujem v trendu, ki sem ga postavil lani v svetovnem pokalu z dobrimi rezultati. V glavi pa imam tudi svoje “domače” svetovno prvenstvo na Češkem. Moj oče ravno prihaja iz kraja Nove Mesto in bi tam rad dobro nastopil. Cilj je, da tam nastopim, saj sem imel zaradi osebnih razlogov nekoliko prilagojen program treniranja. Najprej bi se rad uvrstil na ta SP. Sem pa prepričan, da s svojimi izkušnjami se bom uspel pripraviti na najpomembnejše tekme in tam tekmovati na takšni ravni, kot mi je to uspelo lani v Oberhofu.”

Lovro Planko: Lani ne evropskem prvenstvu sem kar dobro presenetil vse. Tudi Riccota in celo ekipo in tudi sebe. Predvsem na individualni tekmi nisem pričakoval, da mi lahko uspe kaj takega. Letos se že na treningu kažejo boljši strelski rezultati, res sva z Riccotom veliko delala na tem. Nasplošno menim, da sem tudi sam vse skupaj vzel veliko bolj zares. Tekaško ne bi smel biti problem, upam pa, da bo letos šlo dobro tudi strelsko. Če mi uspe prenesti rezultate iz treninga na tekmo, mislim da se za rezultate ni treba bati.”

Matic Repnik: Letos sem prvo leto v A ekipi. Od vsakega v ekipi želim potegniti le najboljše. Za začetek vem, da grem v Östersund, kjer upam, da dobim priložnost za start. Tudi kasneje sem prepričan, da se bo še pojavila kakšna priložnost in bom poskušal priti do čim boljšega rezultata.”

Anamarija Lampič: “Letos sem se najbolj posvetila čisto vsem, saj je treba biti povsem 100-odstoten. Je pa zagotovo tekaško moja forma na visokem nivoju in mislim, da tukaj ne bo težav, čeprav mi Polona skoz diha za ovratnik in me zasleduje. Strelsko pa se mi zdi, da napredek je sigurno, imam pa še veliko nihanj. Lahko imam zelo dober dan in mi gre tako, da so še vsi ostali malo začudeni, lahko pa imam zelo slab dan in grem raje v sobo. Občutek pa dobim takrat, ko začnem s streljanjem, občutja ne poznam v naprej.”  

Jakov Fak: Trening moj je sestavljen zelo podobno ali enako kot trening ostalih tekmovalcev. Ni nobenih popustov na delavno dobo, kar je tudi prav, če želiš biti na visokem nivoju. Stres na telo mora biti visok in probam temu vsemu slediti in biti maksimalno angažiran. Le upam lahko, da bo sezona brez zdravstvenih težav in potem so vsa vrata odprta, vse bo odvisno le od mene in od tega, kaj imam pod nogami. Servisna ekipa je že pripravljena na terenu. Čakajo nas neke nove stvari v pripravi smuči, a verjamem, da je naša ekipa pripravljena. Da so tudi oni, tako kot smo mi delali tukaj, tudi oni na pripravi smuči. Mislim, da lahko optimistično začnemo v sezono in potem bomo hitro videli, kakšne so novosti. Smo pa športniki poznani po tem, da se hitro prilagajamo na spremembe in iščemo rešitve, če se slučajno kje zalomi. V svoji karieri sem imel dobre in zelo slabe začetke tekme. Kot sem rekel, treba je biti pripravljen na vse in nato se hitro prilagoditi. Je pa zagotovo lažje nadaljevati, če sezono začneš dobro. Nekako tako kot SP ali olimpijske igre, če si tam dober na prvi tekmi, je potem vse veliko lažje za glavo. Tako je tudi za svetovni pokal.”

 

 

Deli novico

Triglav-BIA
Telekom-BIA
NLB-BIA
Argeta-BIA
Laško-BIA
Europlakat-BIA
Športna_loterija-BIA
Halti-BIA
AHKranj-BIA
Slovenska_vojska-BIA
1.L. VITTOZZI1091
2.L. JEANMONNOT1068
3.I. TANDREVOLD1044
17.A. LAMPIC378
63.P. KLEMENCIC44
85.L. REPINC7
1.J. BOE1262
2.T. BOE1080
3.J. DALE-SKJEVDAL949
24.J. FAK313
40.L. PLANKO108
47.A. VIDMAR64
50.M. DOVZAN61
90.M. REPNIK3