»Big Air« državna prvaka 2022 sta Ožbe Kuhar in Tinkara Tanja Valcl

Zadnji aprilski petek je Kanin gostil državno prvenstvo deskarjev na snegu v disciplini skoki prostega sloga (big air). Prestižna naslova najboljših v državi sta pripadla Ožbeju Kuharju (EŠK Mungo) in Tinkari Tanji Valcl (Shred Maribor). Ob državnem prvenstvu je bila na otroški različici skoka (small air) hkrati na sporedu še zadnja, peta tekma otroške serije tekmovanj Argeta Junior Tour 2022.

Big Air državni prvak 2022 je Ožbe Kuhar! © SloSki Snowboard

Potem ko organizatorjem iz SBC Bled v aprilu zaradi slabega vremena v treh poizkusih ni uspelo pripraviti državnega prvenstva v domačem snežnem parku na Voglu, so se »preselili« na Primorsko. Tam jim je, na Kaninu, to vendarle uspelo. In to v prvem poizkusu!

V moški konkurenci se je naslova državnega prvaka v olimpijski disciplini skoki prostega sloga (big air) veselil Vrhničan Ožbe Kuhar. Na »kickerju« ob progi Prevala za katerega je poskrbela izkušena ekipa SBC BLED & MEDVEDI GRIŽE, tej je poveljeval Max Kralj Kos (vodja tekmovanja), je že v prvem (od treh) poizkusov s skokom »Bacskside1080 DoubleCork«  vlogo prvega favorita upravičil naš mladi up Ožbe Kuhar. Ocene Vrhničana (95.67) do konca ni prisegel nihče. Drugo mesto je pripadlo izkušenemu Petru Podlogarju (SBC Bled), ki se sicer vse bolj spogleduje s trenerskim delom, tretje pa Tržičanu Valuku Marklju (SBC Bled). V moški konkurenci smo kljub odsotnosti nekaterih favoritov za najvišja mesta (Naj Mekinc, Aljaž Sladič, Jaka Pančur, …) videli čudovite skoke mladih deskarjev. Poleg članskih/absolutnih prvakov smo dobili tudi prvake v ostalih, mlajših kategorijah. V mladinski (do 18 let) je še drugo zlato v žep pospravil Kuhar, v kategoriji dečkov (tako starejših kot mlajših) pa je na najvišjo stopničko stopil Črnučan Niko Lemark.

V ženski konkurenci je ob odsotnosti gorenjske olimpijke Urške Pribošič  s skokom »Frontside360« slavila njena štajerska kolegica Tinkara Tanja Valcl (Shred Maribor). Srebro je pripadlo Ločanki Klari Primožič (EŠK Mungo), ki je mentorja in trenerja Žigo Škufca (na tekmi se je pomeril z »veteranskimi« kolegi  – Mitja Kodrič, Luka Podlogar, Miha Loboda, Žiga Suša) razveselila tudi z naslovom med mladinkami. Bron si je nadela  najmlajša na stopničkah, Tiva Brumen Loboda (ŠD Furam). Mlada deskarka izpod Krvavca je bila najboljša tudi v kategoriji starejših deklic, pri mlajših pa je naslov državne prvakinje osvojila Leila Grad Božič.

 »V četrtem poizkusu nam je vendarle uspelo izvesti državno prvenstvo. Vztrajnost šteje,« je bil po tekmi na Kaninu zadovoljen Matevž Pristavec, predstavnik kluba organizatorja prvenstva in glavni trener slovenske ekipe deskarjev in deskark prostega sloga, ki ga veseli dejstvo, da se po »koronskem premoru« vračajo domače tekme. Prikimavata mu tudi Max Kralj Kos (Medvedi Griže) in Bojan Poljanšek (vodja panoge za deskanje na snegu pri SZS), ki sta bila prav tako zadovoljna, da jim je na bovškem pod streho uspelo spraviti državno prvenstvo in še zadnjo izmed petih tekem otroške serije Argeta Junior Tour 2022. Na »small air« tekmi so se zmag veselili Leila Grad Božič in Tito Suša (mlajše deklice in dečki) ter Tiva Brumen Loboda in Niko Lemark (starejše deklice in dečki). V seštevku petih tekem (Rogla, Krvavec, Vogel, Stari vrh, Kanin) v različnih deskarskih disciplinah (banked slalom, slopestyle, kros, small air) so največ točk osvojili Leila Grad Božič (mlajše deklice), Ana Pavlovič (starejše deklice) ter Tito Suša (mlajši dečki) in Niko Lemark (starejši dečki).

Rezultati DP 2022 (Big Air) >>
Rezultati Argeta Junior Tour, peta tekma (Small Air) >>
Argeta Junior Tour 2022 (skupni seštevek) >>

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES