Chloe Kim nadaljuje z izjemno serijo zmag na največjih tekmovanjih

Po Lindsey Jacobellis je Združenim državam Amerike še drugo deskarsko olimpijsko zlato danes v snežnem žlebu priborila Chloe Kim, ki je tako kot Ester Ledecka v paralelnem veleslalomu ubranila naslov iz Pjongčanga 2018. Srebro je pripadlo španski veteranki Queralt Castellet, bron pa Japonki Seni Tomita.


Chloe Kim je ubranila olimpijsko zlato iz Pjongčanga. © GEPA pictures

21-letna Američanka Chloe Kim je v svoji prvi finalni vožnji z oceno 94.00 tekmicam letvico postavila zelo visoko. Prav nobena izmed enajstih tekmic je v treh vožnjah (za končni rezultat je štela najboljša) ni presegla. Kimova se je tako veselila svojega drugega zaporednega olimpijskega »pajp« zlata. V Pjongčangu 2018 je s 17. leti postala najmlajša olimpijska deskarska zmagovalka, zdaj pa je ob Ester Ledecki edina z dvema zlatima deskarskima kolajnama. Dvakratna svetovna prvakinja in šestkratna prvakinja X iger ter tudi nosilka dveh zlatih medalj (žleb in park) z mladinskih olimpijskih iger leta 2016 je tako že v zgodnjih dvajsetih letih osvojila praktično vse. Letos je pred igrami nastopila samo na tekmi svetovnega pokala v Laaxu in seveda zmagala. Ker ameriška zvezdnica zelo skrbno izbira tekmovanja je vprašanje kdaj jo bomo znova videli tekmovati …

Srebrno kolajno je na svojih petih olimpijskih igrah za Španijo osvojila 32-letna deskarka iz Katalonije, Queralt Castellet. Vrstnica naše Glorie Kotnik (obe sta rojeni junija 1989) je do srebra prišla z odlično drugo vožnjo. Ena izmed treh evropskih finalistk se je tako svoji ekipi prideskala tretje »halfpipe« srebro. Njen trener je namreč Američan Daniel Kass, ki je bil srebrn leta 2002 in leta 2006, ko je Queralt na torinskih igrah pristala na 27. mestu.

Bron je v svojem drugem olimpijskem nastopu osvojila 22-letna Japonka Sena Tomita, letošnja zmagovalka X iger. V Aspnu je bila januarja ob odsotnosti Kimove druga že omnjena Castelletova.

Brez kolajne so, nekoliko presenetljivo, ostale domačinke (Xuetong Cai – 4., Jiayu Liu – 8. in Leng Qiu – 12.). Slovenci v najstarejši deskarski olimpijski disciplini tokrat niso imeli predstavnice. Na zadnjih igrah v Koreji je slovensko deskanje v »pajpu« zastopala Kaja Verdnik, kot prva pa je v olimpijskem žlebu leta 2010 Slovenijo zastopala Cilka Sadar.

Danes bo na Kitajskem na sporedu še ena deskarska disciplina brez slovenske udeležbe, moški deskarski kros (edini slovenski olimpijski nastop v tej disciplini je lata 2010 zabeležil Rok Rogelj). Jutri bodo v žlebu deskali moški finalisti (Tit Štante je tekmo zaključil po kvalifikacijah), v soboto bo na sporedu ekipna tekma v deskarskem krosu, po prosti nedelji pa sledi (14. in 15.2.) zaključek v Pekingu, kjer bo v skokih prostega sloga (big air) še drugič na teh igrah nastopila Urška Pribošič.

OI PEKING, snežni žleb:
rezultati – ženske (10.2.)

 

 

 

 

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES