Deskarji komaj čakajo tekme na Rogli

Slovenski deskarji so se komaj vrnili iz Bolgarije, že imajo misli usmerjene na naslednjo tekmo. Ta bo vrhunec sezone, saj se bodo v četrtek v paralelnem veleslalomu pomerili na domači Rogli. Po obilici spodbudnih rezultatov to sezono, so pričakovanja doma razumljivo zelo visoka.

Slovenski deskarji komaj čakajo tekme na Rogli. Foto: Sloski

Razmere na Rogli so odlične in prizorišče je pripravljeno, da še 12. gosti najboljše alpske deskarje na svetu, leta 2018 sta bili na sporedu dve tekmi. Prvič so se alpski deskarji na Rogli merili leta 2013 in vse od takrat je Rogla stalno prizorišče svetovnega pokala. Slovenci so do sedaj na domačih tleh slavili sedem uvrstitev na zmagovalni oder, najuspešnejši pa je Žan Košir, ki ima na domačih tleh pet uvrstitev med najboljših tri. Leta 2021 je poskrbel za edino slovensko zmago, uvrstitev na oder za zmagovalce pa poznata tudi Rok Marguč in Tim Mastnak, ki je bil zadnji Slovenec na odru za zmagovalce na Rogli. Tretji je bil predlani. Najboljši deskarji so se danes predstavili na novinarski konferenci.

Aleš Slapar, generalni sekretar tekmovanja: “Na Rogli je padel sneg, smo ga pa po odjugi pretekli teden sedaj tudi ves čas izdelovali. Proga je danes zaprta , saj teptalni stroj vse pripravlja, da bo vse tako, kot mora biti. S snegom tako ne bo nobenega vprašanja, nam malce pa nagajajo temperature, saj je prisotna inverzija. Danes je stekla tudi vsa ostala priprava, postavljajo se šotori in vse ostalo.  To je za nas že 12. izvedba tekmovanja in vse poteka po znanem načrtu in brez zapletov. Pri nas nikoli ni nešteto mnogo gledalcev, saj je lokacija malce oddaljena od vsega dogajanja. Pri nas se večinoma ustavijo smučarski obiskovalci ali nekateri, ki pridejo peš. Tako da pričakujemo okoli 500 gledalcev, kakor je bilo tudi v preteklosti. Vreme bo lepo in ciljamo, da bo dogodek uspešen. Na tekmovanje se je prijavilo 14 držav in Japonska je že na Rogli, ki danes že prosto trenirajo. Prijavljenih je 85 tekmovalcev. Vstopnine za obiskovalce ni in vsi vljudno vabljeni.”

Gloria Kotnik: Domače tekme se vedno veselim, saj je lepo biti doma in pred domačimi navijači, ki dajo dodatno energijo. Želim si popraviti rezultatski vtis na domači tekmi iz preteklih sezon. Se veselim tekme, saj sem prepričana, da bo tako kot vsako leto, proga odlično pripravljena za vse tekmovalce. Čeprav je tekma sredi tedna in si morajo nekateri navijači vzeti dopust, pričakujem veliko svojih navijačev.”

Rok Marguč: Pred prihodom sem se najbolj spraševal, če imam sploh še kakšno prednost, da bolje poznam progo. Saj Italijani tudi že 12 let tekmujejo tukaj in poznajo vsak zavoj. Jaz na domači tekmi največjo prednost vidim v motivaciji, da smo mi doma in smo bolj motivirani. Da spim v domači postelji in podobno. Samo poznavanje proge pa ne vidim za nobeno prednost, saj letos tudi en dan nismo trenirali na tej progi, tako da v tem bistvene prednosti nimamo. Moja pripravljenost za letošnjo sezono je bila do novembra super, potem pa se je vse skupaj malce zakompliciralo, saj ob tekmah nisem treniral. Imam določene težave s poškodbami, a gre vse skupaj na boljše. Stvar se izboljšuje in smo na pravi poti.”

Žan Košir: Najbolj sem bil vesel, ko sem se danes vrnil iz Bolgarije, da je sneg tudi v Sloveniji. To je največja motivacija za vse, mogoče tudi za ljudi, da pridejo na domačo tekmo. Jaz sem bil sedaj v Bolgariji zelo vesel, ker je Jankov na tekmah doma po šestih letih prišel ponovno na stopničke. Ko sem ga gledal, sem videl, da on še vedno zna vozit in to je ta motivacija doma, da si se prisiljen še bolj potruditi. Rogla je tudi moje najbolj uspešno prizorišče, saj sem tu že zmagal in bil dvakrat drugi in tretji. Je pa res, da je od zmage že nekaj minilo, tako da je to pritisk in želja. Najbolj me veseli, da sem letos v veleslalomu resnično najhitrejši, a mi nekako ne uspe odpeljati vseh 6 voženj skupaj, saj to ni tako enostavno kot se zdi. To mi manjka, a sem prepričan, da to lahko dosežem. Če pa ne še na tej tekmi doma, pa zagotovo na naslednjih, saj jih je še veliko.”

Tim Mastnak: Že večkrat sem dokazal, da navijači niso breme, ampak dodaten vir energije, ki jo rabiš. Že na vlečnici, ko vsi za tebe navijajo, se počutiš, da veš, da ne smeš razočarati. Vedno tako daš vse od sebe, včasih se pa izide in včasih ne. Vedno poskušam najboljše. Letos sem že dokazal, da mi gre dobro v veleslalomu in se veselim domače tekme.”

 

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES