Deskarji prostega sloga se vračajo v Evropo

Jutri in v soboto bo v Kreischbergu na sporedu četrta in hkrati zadnja tekma letošnjega svetovnega pokala v skokih prostega sloga (big air). Na avstrijskem Štajerskem bo slovenske barve zastopal Naj Mekinc. 21-letnega Ljubljančana jutri (ob 12:30) čakajo kvalifikacije v katerih si bo deset najboljših izborilo sobotni finale pod žarometi (18:00).

Naj Mekinc bo nastopil v drugi kvalifikacijski skupini ob 12:30 uri. (Foto. SloSki Snowboard)

Kreischberg imajo slovenski ljubitelji deskanja prostega sloga v zelo lepem spominu, saj je tam Tadej Valentan leta 2002 v skokih prostega sloga (big air) zmagal, leta 2015 pa je Tim Kevin Ravnjak na svetovnem prvenstvu v snežnem žlebu (half pipe) osvojil bronasto kolajno. Tudi Naj Mekinc je v Kreischbergu že nastopil in sicer leta 2019, ko je bil na tekmi svetovnega pokala v snežnem parku (slopestyle) dvainštirideseti, v skokih prostega sloga (big air) pa je zasedel sedemintrideseto mesto.

»Skok mi ustreza, je prav takšen kot sem jih najbolj vajen,« nam je po prvem uradnem treningu v Kreischbergu povedal Naj Mekinc, ki se je po prihodu z decembrske severnoameriške turneje na nadaljevanje svetovnega pokala pripravljal v avstrijskem Flachauwinklu.

Čeprav je v začetku tedna na prizorišču tekme deževalo, je objekt odlično pripravljen. »Skok je zelo dobro zasnovan, malenkost manjši kot tisti v ameriškem Copper Mountainu. Podlaga na doskočišču je zaenkrat še zelo trda, kar pomeni, da bodo pogoji dobri tudi po več opravljenih skokih. Naj je dobro pripravljen in razpoložen, če se bo vse izšlo po pričakovanjih, bi se lahko uvrstil vsaj med najboljšo šestnajsterico,« pa nam je pred prvo tekmo v novem koledarskem letu povedal strokovni vodja disciplin prostega sloga Matevž Pristavec, ki je bil na tem prizorišču v skokih prostega sloga zelo uspešen že kot tekmovalec. Leta 2002, ob Valentanovi zmagi, je zasedel 11. mesto, v velikem finalu – osvojil je prav tako končno 11. mesto – pa je deskal tudi leto kasneje na svetovnem prvenstvu.

V skupni razvrstitvi »big air« svetovnega pokala je pred zadnjo tekmo v vodstvu Avstralec Valentino Guseli, drugi je Američan Chris Corning in tretji Norvežan Marcus Kleveland. Naj Mekinc je na štiriintridesetem mestu. V ženski konkurenci (Urška Pribošič v Avstriji ne bo nastopila) si prvo mesto delita Kanadčanka Jasmine Baird in Japonka Reira Iwabuchi, tretja je še ena Japonka, Kokomo Murase.

 >>> Urnik Kreischberg  

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES