Deskarji zaključili z nastopi na OFEM, ta konec tedna na sporedu še zadnja tekma svetovnega pokala

S finalom v snežnem parku (slopestyle) se je včeraj zaključil deskarski del tekmovanj na zimskem Olimpijskem festivalu evropske mladine. Nova prvakinja je Finka Telma Sarkipaju, prvak pa Čeh Jakub Hrones. Slovenski trojki preboj v popoldansko finale tokrat ni uspel. Valuk Markelj je zasedel 24., Lenart Maligoj 30. in Ožbe Kuhar 32. mesto. Danes se v švicarski Silvaplani s kvalifikacijami (slovenskih reprezentantov ni na štartu) začenja tudi zadnja tekma svetovnega pokala deskarjev prostega sloga na snegu v tej sezoni. Finale bo na sporedu v nedeljo.


Lenart Maligoj, Tia Žagar, Ožbe Kuhar in Valuk Markelj v družbi Foksija, maskote OKS, pred odhodom na Finsko. Ekipa, vodil jo je trener Anej Miglar se domov vrača z eno uvrstitvijo v finale, že v naslednjih dneh pa jih čakajo nova tekmovanja. © Aleš Fevžer

Na drugi tekmi najboljši Slovenec Valuk Markelj

Potem ko se je v sredo slovenska deskarska ekipa veselila finala Ožbeja Kuharja v skokih prostega sloga (big air), včeraj naši trojki (Tia Žagar zaradi poškodbe ni nastopila) v kvalifikacijah ni uspelo. 16-letni Tržičan Valuk Markelj je v prvi skupini z dobro prvo vožnjo (za končni rezultat je štela boljša od dveh) zasedel 12. mesto (v finale se je kvalificiralo prvih šest), na koncu je to zadostovalo za 24. mesto. Lenartu Maligoju in Ožbeju Kuharju se kvalifikacijski vožnji nista posrečili. Celjan Maligoj, z 18. leti najstarejši v OFEM deskarski reprezentanci, je v drugi kvalifikacijski skupini osvojil 15. mesto, mesto za njim pa je pristal leto mlajši Vrhničan Kuhar. Na koncu sta osvojila 30. oziroma 32. mesto.

Zmagal je Čeh Jakub Hrones, ki je srebru v skokih dodal zlato v parku. Drugo mesto je pripadlo Švicarju Alexu Lotortu, tretje pa Nemcu Jakobu Gansererju. Tudi v konkurenci deskark je bila najboljša srebrna s prve tekme. V domačem parku si je zlato kolajno torej nadela Finka Telma Sarkipaju, srebro Madžarka Kamilla Kozuback (big air prvakinja) in bron Švicarka Andrina Salis, ki je v sredo ostala brez pričakovanega finala.    

Zaključek svetovnega pokala v Švici

Švicarska Silvaplana že drugo leto zapored gosti zadnjo tekmo svetovnega pokala deskarjev na snegu prostega sloga. Tudi tokrat v najbolj množični deskarski disciplini – snežnem parku (slopestyle). Danes dopoldan bodo na sporedu kvalifikacije, v nedeljo pa se bodo v vedno odlično pripravljenem parku pomerili finalisti in finalistke. Deskarje in deskarje (Slovencev ne bo na štartu) najprej čaka t.i. »rejl sekcija« (serija objektov), nato dva »quaterpipe-a« in za konec še trije veliki skoki.  

V ženski konkurenci bo mali kristalni globus po vsej verjetnosti osvojila Japonka Kokome Murase, ki za potrditev prvega mesta potrebuje uvrstitev na 17. mesto. V moški konkurenci najbolje kaže Tiarnu Collinsu (Nova Zelandija), zmagovalcu zadnje tekme v češkem Špindlerovem Mlinu, ki ima na svojem »slopestyle« računu 200 točk. Najbližji zasledovalec (Leon Vockensperger, Nemčija, 181 točk) bo namreč tekmo izpustil, saj je po poškodbi rame moral na operacijo. V Švici bo manjkal tudi trenutno tretjeuvrščeni v seštevku discipline, Kanadčan Sebastien Toutant. Teoretične možnosti za osvojitev malega globusa imata tako samo še Američan Luke Winkelmann in Nizozemec Niek Van der Velden.

Voukatti >>
Silvaplana >>

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES