Ema Klinec mojstrsko brez padca do prvih stopničk v Engelbergu

Ema Klinec bi brez težav pri doskoku na mehko podlago v finalni seriji prve tekme za skakalke v Engelbergu prišla do zanesljive zmage, na koncu pa je s tretjim mestom kot prva slovenska športnica v sezoni 2023/24 stopila na zmagovalni oder. Uspeh so dopolnile preostale Slovenke, Nika Prevc je bila 7., Nika Križnar 8., zmagala je znova Francozinja Josephine Pagnier.

Zmagovalni oder na prvi tekmi v Engelbergu, foto: NordicFocus

Prvič so se smučarske skakalke zbrale v švicarskem Engelbergu pod goro Titliss, odlično pa se je prva tekmovalna serija razpletla za naše skakalke. Svetovna rekorderka Ema Klinec je vodila s 134 metri ter 154,3 točkami pred Francozinjo Josephine Pagnier z dva metra krajšim skokom in 149,3 točkami, tretja je bila Japonka Juki Ito s 129 metri ter 144,6 točkami. V seriji z močnim vetrom v hrbet je bila Nika Prevc šest s 122.5 metri ter 141,1 točkami, Nika Križnar je zasedala 9. mesto s 122 metri in 136,4 točkami, prvič so do finale prišle prav vse naše. Katra Komar je bila 17. s 118.5 metri in 127,6 točkami, mladi Ajda Košnjek in Taja Bodlaj pa 27. oz. 28. s 114 ter 119 metri in 119,8 ter 117,0 točkami po prvi seriji.

Tudi s finalnima skokoma sta bili naši mladi skakalki lahko zadovoljni. Bodlaj je s 115.5 metri in 229,0 točkami napredovala na 25. mesto, Košnjek pa še več, skočila je 121 metrov in je z 241,5 točkami tekmo končala na 17. mestu. Tik za njo je končala Komar s 114 metri ter 240,7 točkami na koncu.

Odlično je v finalu s svojim nastopom opravila tudi naslednja naša, Križnar je doskočila pri 130 metrih in je z 272,9 točkami tekmo končala na 8. mestu. Enako daleč je skočila tudi Prevc, ki pa ni bila nasmejana po doskoku za razliko od starejše soimenjakinje, z 274,5 točkami je končala na 7. mestu. 

Skok na najvišja mesta je s 6. mesta, imela je enako oceno kot Prevc, napovedala Kanadčanka Alexandria Loutitt s 139 metri in 290,2 točkami. Še preden so skočile najboljše tri s prve serije, pa je grdo padla Norvežanka Anna Odine Stroem, četrta po prvi seriji, pri doskoku v finalu pa ji je zarobilo desno smučko.

Ema Klinec, foto: NordicFocus

Ito je nato s 129 metri in 274,6 točkami končala tik pred našima Nikama, Kanadčanko pa je nato prehitela Franzocinja Pagnier s 135 metri ter 293,0 točkami. Sledil je pravi triler. Ema Klinec je s 135 metri za dva metra preskočila želeno zeleno črto, a težave pri doskoku na mehki podlagi, ko se je mojstrsko obdržala na smučkah, je prinesel nižje sodniške ocene in na koncu je to pomenilo 3. mesto s 3,6 točkami zaostanka za vnovič najboljšo Francozinjo. Prve stopničke za Slovenke v novi sezoni so bile vseeno tu!

Izjave po tekmi

Ema Klinec (MP3): “Stopničke! Led je prebit. Skoki so bili danes za čisto zmago, pristala pa sem tam, kjer sem si zaslužila, na tretjem mestu. Seveda sem malo razočarana, saj ko imaš priložnost za zmago, jo je potrebno vzeti. Upam, da jutri pokažem še kakšen dober skok in popravim to napako, ki se mi je danes pojavila.”

Nika Prevc (MP3): “Zadovoljna sem z današnjo uvrstitvijo, ki je najboljša v tej sezoni. Vem, kaj še lahko popravim in imam dober kompas za jutri.”

Nika Križnar (MP3): “Super tekma za mene. Lahko sem vesela velikega napredka od včerajšnjega kvalifikacijskega skoka do danes. Poleg vseh težav, ki so se dogajale, sem zelo vesela, da so se vse težave odpravile in sem lahko v miru odšla na tekmo. Srčno držim pesti za Anno Odine Stroem, ki je res grdo padla. Želim ji vse dobro. Sem za zelo vesela za celo našo ekipo, saj mislim, da smo naredili res lep korak naprej. Vesela sem za cimro Tajo, ki je osvojila točke in seveda tudi za Emo, ki je stopila na stopničke in je varno odvozila svoj skok.”

Zoran Zupančič (MP3): “Zelo zadovoljni. V težkih razmerah, z močnim vzvratnim vetrom smo res lepo nastopili. Vse tekmovalke so bile v točkah, prve stopničke letos. Na koncu smo res lahko zadovoljni. Naprej gremo zdaj lahko z mirno glavo in veseli, da so kolena cela.”

Jutri bo v Engelbergu na sporedu še ena tekma z začetkom ob 12.30 uri, pred tem bodo na sporedu kvalifikacije.

Uradni rezultati >>

Deli novico