Ema Klinec v majici vodilne na turneji na polete v Vikersund

Na četrti tekmi norveške turneje v norveškem Lillehammerju je Ema Klinec, vodilna na turneji, zasedla 6. mesto, Nika Križnar je bila deveta, točke sta osvojili tudi Nika Prevc in Maja Vtič, ki pa sta ob Katri Komar zaključili z nastopi na turneji.

Ema Klinec © Žiga Živulovič jr. / BoBo

Premočan veter je začetek druge tekme v Lillehammerju prestavil za poldrugo uro, nato pa se je vse skupaj vendarle začelo. Po prvi seriji je bila s 131.5 metri in 130,9 točkami najbolj vesele Nemka Katharina Althaus, ki je vodila pred Avstrijko Evo Pinkelnig, ki je skočila 133 metrov in zbrala 119,8 točk, tretja je bila domačinka Silje Opseth s 133.5 metri in 117,2 točkami. Najboljša Slovenka je bila na 7. mestu Nika Križnar s 131 metri in 112,4 točkami, takoj za njo je bila s 126.5 metri in 109,4 točkami vodilna na turneji, Ema Klinec. V finale sta se prebili še Maja Vtič s 114 metri in 82,0 točkami na 23. ter Nika Prevc s 113 metri in 80,0 točkami na 26. mestu. Žal je na 31. mestu tokrat brez točk ostala Katra Komar, ki je pristala pri 100.5 metrih,z brala pa je 65,2 točk.

V finalni seriji je Prevc skočila 111 metrov in je s 171,5 točkami tekmo končala na 24. mestu. Vtič je s 108 metri in 150,8 točkami padla na končno 28. mesto. Klinec je nov zelo dober skok končala pri 130.5 metrih, z 234,3 točkami pa je končala na 6. mestu, dobri dve točki za četrtim. Žal se skok ni izšel po željah Križnarjeve, ki je sonožno doskočila pri 125 metrih, tako se je tudi odpeljala v iztek, z 223,5 točkami pa je končala na 9. mestu. Zmago je potrdila Althaus s 125.5 metri in 251,1 točkami, na drugo mesto se je zavihtela Kanadčanka Alexandria Loutitt s 130 meti in 242,9 točkami s petega mesta, tretja je bila Pinkelnigova s 127 metri in 242,1 točkami. 

Skupno ima Ema Klinec 20,8 točk prednosti pred konkurenco, Nika Križnar je ostala na 7. mestu, to pa sta edini Slovenki, ki bosta lahko nastopili na poletih v Vikersundu. Na letalnici bo lahko nastopilo najboljši 15 skakalk v seštevku norveške turneje, kjer bodo v petek in soboto opravile uradni trening, v nedeljo pa se bodo pomerile na sklepni tekmi turneje, ki bo hkrati tudi prva preizkušnja skakalk na letalnici, a tekma ne bo štela za točke svetovnega pokala.

Izjave po tekmi

Ema Klinec (MP3): “V prvi seriji sem naredila manjšo napako, a še vedno je bil skok dovolj dober, da sem v finalu skakala z najboljšimi. Drugi je bil potem spet lep. Čisto zadovoljna sem. Malo je zmanjkalo za stopničke, a ne glede na vse, to so zelo dobri skoki in zdaj grem z največjim veseljem preizkusiti kaj nam bo prinesel Vikersund.”

Nika Križnar (MP3): “Delno sem zadovoljna. Prvi skok je bil zelo lep, vesela sem tega. S tem skokom grem naprej. Drugi pa je bil velika želja in že takoj iz mize sem želela preveč, noga se mi je odpeljala in sem iz mize posledično prišla malo nižje. Zelena črta je bila predaleč, vlekla sem do konca in posledično je bil doskok slabši. To je šola za naprej. Sem pa vesela, da grem še vseeno z nasmeškom, pozitivizmom naprej.”

Zoran Zupančič (MP3): “Načakali smo se, da se je tekma sploh začela, nato pa je minila v težkih, spremenljivih razmerah. Danes malenkost manj sreče in znanja, zato tudi slabši rezultati. Zdaj odhajamo na preizkus letalnice. Ema Klinec že od začetka drži majico vodilne na turneji. Kaj bo pokazala letalnica bomo videli. Prednost 20 točk lahko pomeni veliko ali nič.”

Uradni rezultati >>

Deli novico