Eva Urevc na festivalu Blink zablestela z dvojnimi stopničkami

Na Norveškem je od srede do danes potekal prestižni festival Blink, ki tradicionalno označuje začetek sezone na tekaških rolkah. Na 17. izvedbi so nastopili tekmovalci iz 21 držav, znova tudi najboljši Slovenci in Slovenke. Med najboljšimi je kar dvakrat končala Eva Urevc.

Eva Urevc med najboljšimi na festivalu Blink na 10 km razdalji © Nordic Focus

Tekmovanje je potekalo štiri dni v različnih disciplinah, vse se je začelo v sredo z vzponom na Lysebotn, kjer so tekmovalci premagali 7,5 km razdalje in 650 višinskih metrov. Anja Mandeljc je zasedla 18. mesto z zaostankom slabih petih minut za Norvežanko Sophie Ireland. Neža Žerjav je končala na 30. mestu z zaostankom slabih sedmih minut za zmagovalko. Med tekači je zmagal Norvežan Simon Hegstad Kruger, 17 sekund je zaostal rojak Hans Christer Holund. Miha Šimenc se je med najboljše vrnil po poškodbi s 25. mestom in zaostankom slabih štirih minut za zmagovalcem, Miha Ličef je bil 35., Vili Črv pa je zasedel 45. mesto, za Šimencom je zaostal minuto in 40 sekund.

Petkov dan je prinesel veliko veselja za naš tabor. V preizkušnji na 10 km za dekleta je zablestela Eva Urevc, ki je končala na 3. mestu, zaostala je le za Švedinjo Linn Sömskar in Nemko Victorio Carl, s tem pa se je pridružila Katji Višnar, Vesni Fabjan in Anamariji Lampič, ki so na prestižnem tekmovanju že okusile slast zmagovalnega odra pred nepregledno množico gledalcev. Odlična je bila na 13. mestu tudi Anja Mandeljc, ki je zaostala le 15 sekund, Hana Mazi Jamnik je na 18. mestu zaostala slabe pol minute več, Neža Žerjav pa je končala na 22. mestu.

Utrinek z ženske preizkušnje na 10 km © Nordic Focus

V moški konkurenci na 15 kilometrov je Miha Šimenc končal na odličnem 15. mestu z le 4,1 sekundami zaostanka za Francozom Arnaudom Chautepsom, drugi je bil Italijan Federico Pellegrino, tretji pa še en Francoz Renaud Jay.  Brez teka najboljših 35 tekmovalcev je ostal Vili Črv.

Odlični sprinterski nastopi tako v moški kot ženski konkurenci

V soboto so bili na sporedu boji v sprintu. Miha Šimenc je zablestel na prologu s 3. časom, Vili Črv je bil 16., še boljša pa je bila Eva Urevc z 2. časom prologa, zaostala je zgolj za Švicarko Nadine Faehndrich, v izločilne boje sta se prebili še Anja Mandeljc z 18. in Anita Klemenčič z 22. časom.

Urevčeva je v četrtfinalu gladko zmagala v četrti skupini, kjer je bila Klemenčičeva četrta, Mandeljčeva pa je izpadla s petim mestom v peti četrtfinalni skupini. Urevčeva je bila nepremagljiva tudi v polfinalu, kar ji je prineslo veliki finale ob domačinkah Kathrine Rolsted Harsem in Julie Bjervig Drivenes, Nemki Victori Carl, Švedinji Linn Sömskar in Švicarki Faehndrichovi. Po srditem boju je znova zmagala serijska junakinja festivala Blink, Sömskarjeva, le 0,3 sekunde pa je zaostala Urevčeva na drugem mestu! Tretja je bila na koncu, pol sekunde za našo tekačico, Švicarka Fähndrichova.

V moških izločilnih bojih se je bolje odrezal Črv, ki je v drugi četrtfinalni skupini na 2. mestu za dve desetinki ugnal Šimenca, v polfinalu pa je nato zasedel četrto mesto za šampioni tega športa kot so Britanec Andrew Young ter Francoza Lucas Chanavat in Renaud Jay. Vili Črv je zaostal za Youngom le 0,4 sekunde. Moški sprinterski spektakel je na koncu dobil Britanec James Clugnet.

Uradni rezultati >>

Deli novico

Gorenje-TEK
Zavarovalnica-Triglav-TEK
NLB-TEK
Telekom_K
Geoplin-TEK
multiessence
Avtohisa-Kranj-slogan-TEK
Intersport-TEK
Defendyl-TEK
Tosidos-TEK
PKP-TEK