Fantastičen uvod v novo sezono! Žan Kranjec le za Odermattom, Štefan Hadalin deveti

Žan Kranjec in Štefan Hadalin sta vrhunsko začela s sezono svetovnega pokala v alpskem smučanj. Na ledeniku Rettenbach nad Söldnom je Kranjec zasedel izvrstno drugo mesto, Štefan Hadalin je popoln slovenski dan dopolnil z devetim mestom.

Žan Kranjec je bil vrhunski v obeh vožnjah v Söldnu. Foto: Gepa

Z moškim veleslalomom se je začela sezona svetovnega pokala 2022/23 v alpskem smučanju. Za slovenske smučarje se je začela naravnost fantastično. V prvi vožnji je olimpijski podprvak v veleslalomu Žan Kranjec  nastopil s številko pet. Čeprav proga ni bila ledena, se je odlično znašel. Predvsem vrhunsko je odpeljal zahtevno strmino, nekaj časa pa je izgubil v spodnjem, ravninskem delu. Uro je ustavil pri času 1:00.57, kar je zadoščalo za tretje izhodišče po prvi vožnji. Prehitela sta ga le Norvežan Lucas Braathen in najboljši veleslalomist lanske sezone Švicar Marco Odermatt, ki je zadržal odlično formo in si je z najboljšo vožnjo prvega teka privozil 67 stotink prednosti pred Kranjcem. Osnovni cilj prvega teka je izpolnil tudi povratnik na tekmovanja Štefan Hadalin. Z visoko štartno številko 41 je dosegel in se prebil v drugo vožnjo z 28. časom in zaostankom +2.55 za Odermattom.

Štefan Hadalin se je odlično vrnil na tekme svetovnega pokala. Foto: Gepa

Hadalin z drugim časom drugega teka

Hadalin se je nato na drugo progo podal kot tretji in napadel na vso moč. Izkoristil je dobre razmere in potrdil odlično formo, ki jo je kazal na treningih. Z izjemno drugo vožnjo, v kateri je postavil drugi čas, se je prebil med najboljšo deseterico. Tekmovanje je končal na devetem mestu, s čimer je izenačil svoj najboljši veleslalomski rezultat kariere v svetovnem pokalu. Napredoval je kar za devetnajst mest. Po rezultatski lestvici je napredoval tudi drugi Slovenec Žan Kranjec. Ki je znova odlično smučal na strmini, tokrat pa dovolj hitrosti prenesel tudi v zaključek. Ob prihodu v cilj je za 21 stotink prehitel Norvežana Henrika Kristoffersena in jasno je bilo, da bo Kranjec še tretjič v karieri na uvodnem veleslalomu stal na odru za zmagovalce. Nato je za njim zaostal Braathen, ki je zaostal tudi za rojakom Kristoffersenom. Najboljši veleslalomist lanske sezone pa je še enkrat več pokazal, da je ta hip najboljši. Z novo vrhunsko predstavo je Marco Odermatt zanesljivo dobil uvodno tekmo sezono.

Najboljši trije uvodnega veleslaloma sezone. Foto: Gepa

Zvočne izjave (mp3):

Štefan HadalinZelo sem zadovoljen, da mi je vožnje iz treninga uspelo prenesti na tekmo. Sem ponosen nase in gremo dalje. Treba je iti korak za korakom preko celotne sezone. Pred tekmo sem imel malce mešane občutke, bil je tak čustveni vrtiljak. Bolj v pozitivno smer kot sicer in sem ponosen, da mi je takole uspelo in grem optimistično naprej.”

Žan KranjecVedno je sezono odlično začeti na stopničkah. Že nekajkrat sem bil tukaj uspešen, tudi letos. Tako kot lansko leto, bom šel zadovoljen in umirjen domov. Upam le, da bo letos drugače, da bom sezono nadaljeval v takem stilu. Na startu finalne vožnje sem vedel, da je težko prevzeti vodstvo, da razmere niso lahke. To mi ni bilo najbolj všeč, a ostalo mi je edino to, da  dam vse od sebe, kar imam. Ker, če daš malce manj, potem si takoj deseti. Tako je šlo za napad od starta do cilja in to je to.  V finalu so mogoče kakšni deli bili bolj zaprti, a vsako progo se da napadati. Jaz mogoče v prvem teku sem se peljal zelo dobro, zelo lepo, a mi je mogoče manjkalo kanček rizika.”

Klemen BergantDanes je res lep dan za našo ekipo. Že nekaj časa smo skupaj in še nikoli se ni zgodilo, da bi bila dva med najboljšo deseterico. Tudi to smo dočakali, Žan je bil na podiumu in Štefan deveti. Oba sta naredila vse tako, kot je treba. Vse je bilo pravilno in na koncu dneva sta oba tudi poplačana. Mi smo zelo veseli. Do naslednje tekme, z izjemo Lecha, je sedaj kar nekaj. Upam, da nam uspe dobro trenirati in da bomo potem v decembrski del vstopili podobno uspešno ter nato nadaljevali sezono v tem tempu. Takrat si tekme sledijo vsak teden in se že veselimo.”

 

Uradni rezultati >>

 

 

Deli novico

Generali_K
Petrol_K
Argeta_K
NLB_K
Telekom_K
Športna_loterija_K
Ford_K
Alive_2K