Finalna tekma prinesla dvojno slovensko slavje, Bogatajeva ugnala Klinčevo

Finalno tekmo poletne velike nagrade 2022 v nemškem Klingenthalu je dobila skupna zmagovalka, Urša Bogataj, Ema Klinec je z drugim mestom poskrbela za dvojno slovensko slavje v Nemčiji.

Najboljše tri na zadnji tekmi sezone © SloSki

Urša Bogataj je že pred zadnjo tekmo potrdila ubranitev lanskoletne krone najboljše skakalke poletja, vse skupaj pa je danes v Klingenthalu še enkrat potrdila z zelo prepričljivo zmago. Bogatajeva je s 130.5 metri vodila že po prvi seriji, v finalu pa je skočila še pol metra dlje in je zbrala 225,5 točk. Na drugo mesto se je s četrtega po prvi prebila Ema Klinec, ki je s 118 in 126 metri skupno zbrala 197,6 točk na svoji prvi mednarodni tekmi v tem poletju. Na najnižjo stopničko je skočila tretja po prvi seriji, domačinka Selina Freitag s 123 in 124 metri ter 196,6 točkami. 

Do točk so skočile tudi preostale Slovenke. Izkušena Maja Vtič je zasedla 18. mesto, mlada Nika Prevc je bila 21., Katra Komar in Taja Bodlaj pa sta končali na 23. in 24. mestu.

Zmagovalka poletne sezone 2022 © SloSki

V skupnem seštevku je na prvem mestu s 460 točkami na petih tekmah končala Urša Bogataj pred Niko Križnar, ki je tekmovala le na treh tekmah, zbrala pa je 240 točk, Nika Pevc je bila deveta, Emo Klinec pa je današnji rezultat uvrstil na 13. mesto. V pokalu narodov so Slovenke, ki posamične zmage niso vpisale zgolj v Rašnovu, zbrale kar 1402 točk, 829 na drugem mestu Nemke in 762 na tretjem Avstrijke.

Zmagovalni oder najboljših treh v sezoni (Nika Križnar manjka zaradi poškodbe gležnja) © SloSki

Izjavi po tekmi

Urša Bogataj (MP3): “S celotnim Klingenthalom sem zadovoljna. Morda nisem pričakovala, da bom ravno na veliki skakalnici tako dobro skakala, a sem zelo vesela. Želim tako nadaljevati tudi na večjih napravah.”

Zoran Zupančič (MP3): “Poletna velika nagrada je končana, za nas zelo uspešno. Na vseh tekmah v letošnjem poletju smo dosegli dvojne stopničke, prav tako tudi skupno dvojno zmago. Danes prav tako dvojne stopničke in dvojna zmaga, več tudi nismo planirali. Mirne glave gremo lahko v zimo. S tem kar smo naredili v poletni sezoni smo zelo zadovoljni, čeprav nismo povsod nastopali z vsemi tekmovalkami. Vedno smo nekaj municije imeli še doma. Upam, da bodo punce za zimo zdrave in da bo šlo brez poškodb. Načrt je, da svetovni pokal začnemo s polno kvoto in že takoj na prvi tekmi štartamo na pokal narodov.”

Uradni rezultati >>

Deli novico