FIS prižgala zeleno luč za Kranjsko Goro

Mednarodna smučarska zveza (FIS) je prižgala zeleno luč za izvedbo jubilejne, 60. Zlate lisice v Kranjski Gori, ki bo v organizaciji Smučarske zveze Slovenije potekala 6. in 7. januarja 2024.

Snežna kontrola za 60. Zlato lisico, foto: OK Zlata lisica

Stanje na tekmovalni progi v Podkorenu v Kranjski Gori, kjer bo Zlata lisica na sporedu petič zapored, si je včeraj ogledal snežni kontrolor Mednarodne smučarske zveze (FIS), Jani Hladnik, ki je pohvalil trdo delo organizatorjev, kljub temu, da so razmere za pripravo snežne podlage vse prej kot idealne. “V zgornjem delu proge je snežna podlaga nekoliko tanka. Bolj točno, na štartu in 70 metrov po štartu. Toda organizator ima snežne rezerve, tako da bodo uspeli to popraviti. Dodati je potrebno tudi šotor za tekmovalke v primeru slabega vremena in skriti jeklene vrvi za zaščitno mrežo.”

Snežna oddeja na ženskih tekmah svetovnega pokala mora biti, po splošnih priporočilih Mednarodne smučarske zveze, debela vsaj 30 centimetrov, proga za tekmo pa mora biti široka vsaj 30 metrov oz. šest širin tepralnega stroja. Seveda pa zgolj to ni dovolj za izvedbo tekmovanja, česar se zaveda tudi vodja tekmovanja, Janez Slivnik: “Zeleno luč smo prejeli, imamo pa še nekaj dela. Če pogledamo smučišče, nam nekaj snega manjka v zgornjem delu proge. Imamo pa dovolj zaloge snega, samo na pravo mesto ga moramo spraviti. Čaka nas še nekaj kozmetičnih popravkov ob progi, predvsem varnostne mreže je potrebno popraviti, da bo tekma lahko izpeljana varno.”

Jani Hladnik, foto: OK Zlata lisica

Najboljše alpske smučarke sveta se bodo v soboto najprej pomerile za veleslalomske točke z začetkom prve vožnje ob 9.30 uri, finalne vožnja bo nato na sporedu tri ure kasneje, v nedeljo pa bo na sporedu še slalom, prav tako s pričetkom prve vožnje ob 9.30 uri, finalne pa ob 12.30 uri.

Prvo malo zmago pri organizaciji jubilejne izvedbe tekmovanja za Zlato lisico je z veseljem pozdravil tudi generalni sekretar organizacijskega komiteja, Tomaž Šušteršič: “V preteklih tednih smo na podkorenski strmini opravili veliko dela, da je do te potrditve lahko prišlo, čeprav vremenske razmere vedno niso bile najbolj ugodne. Upamo pa, da bo narava v prihodnjih dneh, kolikor jih je še ostalo do Zlate lisice, bolj darežljiva z nizkimi temperaturami, morda celo snežnimi padavinami, kar bi pričaralo tudi belo kuliso za jubilejno izvedbo tega tekmovanja.”

Janez Slivnik in Jani Hladnik, foto: OK Zlata lisica

Organizatorji tekmovanja pripravljajo tudi bogat spremljevalni program. V soboto bo med obema vožnjama veleslaloma občinstvo pod podkorensko strmino zabaval Magnifico, zabava se bo v večernih urah nadaljevala na Trgu Zmagovalcev v Kranjski Gori s skupino Mambo Kings, v nedeljo pa bo na slalomski tekmi za navijaško vzdušje poskrbela priljubljena skupina Čuki.

Vstopnice za 60. Zlato lisico si lahko zagotovite na spletni strani in prodajnih mestih Eventima. Otroci do dopolnjenega 6. leta starosti imajo brezplačen vstop.

Zvočni izjavi

Deli novico