Gloria Kotnik nadaljuje s serijo uvrstitev med najboljše, v finalu tudi Košir in Mastnak

Danes je bil v italijanski Carezzi na sporedu prvi paralelni veleslalom za svetovni pokal v tej sezoni. Izmed slovenske četverice se je najvišje prebila Gloria Kotnik, ki je osvojila četrto mesto. V finalu sta deskala tudi Žan Košir (12. mesto) in Tim Mastnak (14. mesto), Rok Marguč pa je prvi veleslalom sezone končal na 18. mestu.


Stoštirideseti nastop v svetovnem pokalu je bil za Kotnikovo zelo uspešen. (Foto: Miha Matavž) 

Da bi za Glorio Kotnik Carezza 2022 utegnila biti zelo uspešna, je nakazala že v prvi dopoldanski kvalifikacijski vožnji, ko je na modri progi dosegla tretji rezultat (delila ga je s Švicarko Ladino Jenny). Dobro pripravljenost je potrdila tudi v drugi dopoldanski vožnji na rdeči progi in se s skupno desetim časom zanesljivo uvrstila v popoldanski finale. Tam je bila v prvi vožnji za 42 stotink hitrejša od Nemke Caroline Langenhorst (njena četrtfinalna tekmica na olimpijskih igrah v Pekingu), v drugi pa za dve stotinki manj od Švicarke Julie Zogg. V polfinalu jo je ustavila na koncu druga Poljakinja Aleksandra Krol. Slednjo je v velikem finalu premagala Nizozemka Michelle Dekker, ki je tako prvič zmagala v svetovnem pokalu, Kotnikovo pa – za pičlih devet stotink – znanka iz kvalifikacij, Švicarka Ladina Jennny.

»Stopnjujem, kar je super. Hkrati sem vesela, da sem v vrhu tako v slalomu kot veleslalomu. Danes so bili pogoji za deskanje zelo težki, tako da sem z rezultatom, kljub temu da mi ni uspel skok na stopničke zadovoljna. Vsekakor je bil postavljen odličen temelj za nadaljevanje in predvsem sobotno Cortino,« je bila po tekmi zadovoljna bronasta olimpijka, ki je prav v Cortini (pred štirimi leti) dosegla svojo tretjo izmed štirih četrtih mest v svetovnem pokalu.

V moški konkurenci smo imeli tokrat dva finalista. Timu Mastnaku (10. rezultat kvalifikacij in na koncu 14. mesto) se je med elitno šestnajsterico pridružil še Žan Košir (6. rezultat kvalifikacij in na koncu 12. mesto, ki ga je delil z domačinom Mirkom Felicettijem), Rok Marguč pa je bil znova zelo blizu eliti, po 19. mestu na slalomu v Nemčiji je bil tokrat še mesto višje (18. mesto).

Žal se v osmini finala obema našima finalistoma ni izšlo. Tima Mastnaka je ugnal, na koncu drugi, Švicar Dario Caviezel. »Že v kvalifikacijah se na zelo specifični podlagi nisem znašel, v finalu pa tudi ni bilo nič bolje. Spodnji del je bil sicer dober, ampak ne dovolj za želeno nadaljevanje. V Cortini bo podlaga povsem drugačna, prepričan sem, da je moja veleslalomska pripravljenost dovolj dobra, da bom na sobotni tekmi pod žarometi znova užival in pa seveda dosegel nov lep rezultat, boljši kot tokrat« je oceno tekme v pričakovanju Cortine podal Mastnak, ki ga jutri čaka dan počitka, v soboto pa nov naskok na vrh. Lani je v Cortini zasedel četrto mesto. Tudi Žan Košir, ki je odlično začel dan – na modri progi je bil najboljši kvalifikant – na koncu ni bil povsem zadovoljen, saj finalnega dvoboja z domačinom Aaronom Marchom ni končal. »Zadovoljen sem seveda lahko samo s prvo kvalifikacijsko vožnjo, ki je bila podobna tistim na treningih. Kasneje se je tekma obrnila v »drugo smer«, pogoji so se spremenili, nisem več mogel odpeljati na takšen način kot sem si zamislil,« pa nam je po tekmi povedal Tržičan, ki upa, da bo v Cortini naredil vsaj še en korak naprej. Da na najbolj izkušene deskarje v karavani med katere spada tudi Košir še kako lahko računamo tudi v tej sezoni sta znova dokazala 42-letna asa Andreas Prommegger (Avstrija, 1. mesto) in Roland Fischnaller (Italija, 3, mesto).

Žan Košir je v Carezzi naredil korak naprej. Bo v Cortini še enega? (Foto: Miha Matavž) 

»Še en super rezultat za Slovenijo. Bravo, Gloria! Tudi prve stopničke so bile realno na dosegu. Predvsem v spodnjem delu proge je bila vseskozi odlična, zgoraj pa je imela še kar nekaj rezerve. Dovolj rezerve za Cortino pa imajo tudi vsi trije fantje, ki jim specifična podlaga na današnji tekmi pač ni ustrezala,« pa nam je po še enem uspešnem dnevu za slovensko deskanje povedal strokovni vodja paralelnih disciplin, Jure Hafner.

Zvočne izjave:
Jure Hafner (MP3)
Žan Košir (MP3)
Tim Mastnak (MP3)

>>> Rezultati Carezza

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES