Gruzija, Italija, Švica, …

Pretekli vikend so bile v gruzijskem Bakurianiu in italijanskem Funesu na sporedu prve tekme alpskih deskarjev z udeležbo tudi nekaterih najboljših olimpijcev iz Pekinga. Na paralelnih veleslalomih za evropski pokal v Gruziji je slovensko deskanje zastopala Sara Goltes, v Dolomitih pa na FIS preizkušnjah Rok Marguč. Deskarji prostega sloga so serijo tekem evropskega pokala nadaljevali v švicarskem Davosu, kjer sta na »big air« tekmi nastopila Lenart Maligoj in Ožbe Kuhar.

Sara Goltes (desno) je pretekli vikend deskala v Gruziji. © Alexander Bargation – Davidoff, Georgian Ski Federation

Gruzijska generalka za svetovno prvenstvo 2023

Gruzijski Bakuriani bo naslednje leto gostil svetovno prvenstvo v deskanju na snegu in smučanju prostega sloga. Predvsem zato se je na obeh tamkajšnjih paralelnih veleslalomih za evropski pokal pretekli vikend zbrala zelo močna mednarodna zasedba. Sobotni moški paralelni veleslalom je dobil Švicar Dario Caviezel pred olimpijskim prvakom Benjaminom Karlom in Nemcem Stefanom Baumeistrom. Slednji je zmagal v nedeljo, v finalu je bil boljši od Caviezla. Tretji je bil, kot edini neolimpijec na stopničkah,  Avstrijec Arvid Auner. Med deskarkami so bile prvi dan najboljše Ladina Jenny (Švi, 1), Milena Bikova (Rus, 2) in Sabine Schöfmann (Avs, 3). Drugi dan je Bikovo na zmagovalnem odru zamenjala Švicarka Patrizia Kummer (3. mesto), zmagala je Schöfmannova pred Jennyjevo. Slovensko deskanje je v Gruziji zastopala Sara Goltes, ki je v izjemno močni konkurenci osvojila 24. in 23. mesto. »Teren na prizorišču naslednjega svetovnega prvenstva je fantastičen! Naklon, dolžina, podlaga. Vse je super, večina ljudi zelo prijaznih, izjemno se trudijo. Tudi sama proga je bila oba dneva odlično pripravljena, na nivoju svetovnega pokala,« je bila z gruzijsko izkušnjo, ki je dobra naložba za prihodnost, zadovoljna Goltesova. Enako velja tudi za rezultata, predvsem zaradi že omenjenega dejstva, močne »world cup« konkurence in pa manjšega števila snežnih treningov v zadnjem mesecu.

Bakuriani bo v začetku prihodnjega meseca (4. – 6. 3.) gostil še tekmo svetovnega pokala v snežnem parku (slopestyle).

Dva uspešna nastopa Roka Marguča v Italiji

Medtem ko se je večji del najboljših Nemcev, Avstrijcev in Švicarjev odločil za poolimpijski nastop in testiranje terena v Gruziji, so naši olimpijski asi z izjemo Roka Marguča pretekli vikend ostali doma. Laščan je nastopil na dveh FIS paralelnih veleslalomih v italijanskem Funesu. V soboto je končal tik pod zmagovalnim odrom na četrtem mestu (zmagal je domačin Roland Fischnaller pred rojakoma Maurizijem Bormolinijem in Danielom Bagozzo), v nedeljo pa je osvojil drugo mesto. Boljši je bil le Bormolini. Na stopničkah se jima je kot tretji pridružil Japonec Masaki Shiba. V ženski konkurenci je obakrat zmagala olimpijka iz Pekinga, domačinka Lucia Dalmasso.

Maligoj in Kuhar v Davosu

Deskarji prostega sloga, ki nastopajo v »park« disciplinah (snežni park in skoki prostega sloga) so turnejo evropskega pokala nadaljevali v švicarskem Davosu. V skokih prostega sloga (big air) sta, tako kot na zadnji tekmi na Poljskem, nastopila tudi naša B reprezentanta Lenart Maligoj in Ožbe Kuhar. Tokrat je bil uspešnejši 18-letni Celjan Maligoj, ki je zasedel 29. mesto. Vrhničan Kuhar je po 10. mestu na Poljskem tokrat končal na 39. mestu. Zmagal je Francoz Enzo Valax, pred domačim olimpijcem iz Pekinga Nicolasom Huberjem in Nizozemcem Samom Vermaatom. V ženski konkurenci je bila najboljša Britanka Mia Brookes pred domačinko Bianco Gisler in Avstralko Meilo Stalker. Naslednja tekma evropskega pokala v park disciplinah bo jutri (25.2.) in v soboto (26.2.) v Bavarskem Götschnu. Prvi dan bo na sporedu tekma v snežnem parku, drugi dan pa še v skokih prostega sloga.  

Uradni rezultati (Bakuriani) >>
Uradni rezultati (Funes) >>
Uradni rezultati (Davos) >>

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES