Izjemen ekipni uspeh Slovencev na zasledovalni tekmi

Sobota je bila na Pokljuki rezervirana za zasledovalni tekmi. Izjemno so se izkazali vsi štirje Slovenci, ki so si zagotovili nastop. Jakov Fak, Miha Dovžan, Alex Cisar in Toni Vidmar so prav vsi prišli do novih točk svetovnega pokala in tako poskrbeli za izjemen ekipni uspeh.

Jakov Fak je zadovoljen s tekaško formo, naredil pa je preveč napak na strelišču. Foto: Anže Kacin

Sprva so se na Rudnem polju pomerile ženske, kjer na žalost slovenske predstavnice ni bilo na startu. Zmago iz sprinta je brez zgrešenega strela ubranila Elvira Öberg, ki je ohranila 17 sekund prednosti pred Dorotheo Wierer in 22 pred Francozinjo Julio Simon. Italijanka in Francozinja sta zamenjali svoji mesti iz četrtkovega sprinta.

Miha Dovžan je prišel do novih točk. Foto: Anže Kacin
Še bolj zanimivo je bilo popoldan, ko so na Pokljuki nastopili tudi štirje domači matadorji. Najboljše izhodiše je imel Jakov Fak, ki se je na progo podal kot 12. Fak je bil tokrat zelo hiter na progi, žal pa je moral prav na vsakem izmed štirih strelskih postankov v en kazenski krog. To ga je odmaknilo od željene uvrstitve v deseterico, vseeno pa je prišel do zelo spodbudnega 17. mesta. Miha Dovžan je na strelišču zadel 19 strelod od 20, a v izjemno izenačeni konkurenci mu vseeno ni uspelo napredovati po lestvici navzgor. Bil je 26. Izjemen dan pa je za Alexom Cisarjem, ki je bil eden izmed treh biatloncev, ki mu je uspelo zadeti vse tarče. Po izjemno uspešnem dnevu na strelišču in progi mu je uspel skok iz 57. mesta na odlično 34. Za popoln slovenski dan je z 39. mestom poskrbel še Toni Vidmar, ki pa je še višjo uvrstitev zapravil z zadnjima dvema streloma.

Alex Cisar je bil zadovoljen z današnjim nastopom. Foto: Anže Kacin

Brez težav je veliko prednost iz sprinta zadržal Johannes Thinges Boe, ki je kljub dvema zgrešenima streloma in v lahkotnem tempu pretečenem zadnjem krogu slavil s prednostjo višje od minute. Za izjemnega Norvežana je bila to sedma zmaga sezone in prepričljivo vodi v skupnem seštevku svetovnega pokala. Drugi je bil najboljši biatlonec lanskega leta Quentin Fillon Maillet. Francoz je preprečil ponovno povsem norveško slavje, saj je bil tretji Tarjei Boe, četrti pa Sturla Holm Laegreid.
Jutri biatlonce na Pokljuki čaka še mešana štafeta in štafeta mešanih parov. Slovenske barve v štafeti bodo zastopali Lovro Planko, Rok Tršan, Živa Klemenčič in Anamarija Lampič, na tekmi parov pa bosta v ognju Polona Klemenčič in Miha Dovžan.

Toni Vidmar je bil jezen zaradi dveh zgrešenih strelov na zadnjem postanku. Foto: Anže Kacin

Izjave po tekmi (mp3):
Toni Vidmar: “Po takili tekmi je težko biti zadovoljen. Bili so deli tekmi, ki so bili zelo dobri in ogromen napredek. Potem pa so deli, ki se kažejo, da so predvsem v glavi. To, da na zadnjem postanku zgrešiš dva strela, to ni preveč povezano s treningom. Sem prav razočaran nad tem, a ob enem so točke svetovnega pokala, kar pa je super.


Jakov Fak: “Škoda, želel sem si napredovati, še posebej na strelišču. Tekaško je danes bilo zelo dobro, še boljše kot včeraj. Zgubljal sem večinoma na strelišču. Žal bi bilo za napredek potrebno zadeti več strelov. Je pa to boljši občutek, da sem tekaško dober, streljanje bo prišlo na svoj nivo in vem, da bom zadel“.

Alex Cisar: “Včeraj sem bil zelo jezen in razočaran. Imel sem veliko negativnih emocij v sebi in sedaj sem zelo vesel, da sem vse to danes preusmeril v dobro energijo. Ustrelil sem 100-odstotno, kar mi je pomagalo do lepega rezultata“.


Miha Dovžan: “Generalno gledano nisem najbolj zadovoljen, predvsem tekaško. Trpel sem od starta do cilja, a sem na strelišču opravil dober nastop, kar me je ohranilo na na približno enakem mestu, kot sem tekmo začel”.


Ricco Gross: “Za nami je odličen ekipni uspeh s štirimi tekmovalci v točkami. Navdušil je Alex s 100-odstotnim streljanjem. To je bilo odlično iz njegove strani, zelo dober pa je bil tudi tekaško, kar je zanj odlično. Jaka je napravil štiri napake, to je zanj preveč. Z recimo 19 zadetimi streli bi bil danes brez težav v deseterici, kar bi bil odličen rezultat. Tekaško je bil odličen.

Uradni rezultati, zasledovanje ženske >>

Uradni rezultati, zasledovanje moški >>

Deli novico

Triglav-BIA
Telekom-BIA
NLB-BIA
Argeta-BIA
Laško-BIA
Europlakat-BIA
Športna_loterija-BIA
Halti-BIA
AHKranj-BIA
Slovenska_vojska-BIA
1.L. VITTOZZI1091
2.L. JEANMONNOT1068
3.I. TANDREVOLD1044
17.A. LAMPIC378
63.P. KLEMENCIC44
85.L. REPINC7
1.J. BOE1262
2.T. BOE1080
3.J. DALE-SKJEVDAL949
24.J. FAK313
40.L. PLANKO108
47.A. VIDMAR64
50.M. DOVZAN61
90.M. REPNIK3