Izjemen finale sezone, Zajc do zmage z desetinko prednosti pred Laniškom

V krasni kulisi 13.500 gledalcev se je v Planici zaključila 44. sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih. Za piko na i so poskrbeli slovenski letalci, Timi Zajc se je veselil tesne zmage pred Anžetom Laniškom, Domen Prevc je bil 4., Žiga Jelar 6., Lovro Kos pa je zasedel 20. mesto.

Najboljši trije na zadnji tekmi sezone © BoBo

Že po prvi seriji finalne tekme sezone je kazalo na slovensko slavje. Vodil je Anže Lanišek z 239.5 metri in 224,1 točkami pred Domnom Prevcem, ki je poletel 237,5 metrov in zbral 222,5 točk, tretji je bil Avstrijec Stefan Kraft z 238.5 metri in 221,2 točkami. Timi Zajc je bil peti z 232.5 metri in 219,2 točkami, Žiga Jelar, ki je na tekmo prišel iz bolniške postelje, je z 228.5 metri in 211,1 točkami zasedal 7. mesto, Lovro Kos pa je bil na tekmi najboljše trideseterice letošnje sezone z 217 metri in 195,5 točkami na 16. mestu.

V finalni seriji je Kos poletel 227 metrov in je s 392,9 točkami končal na 20. mestu. Z 236.5 metri je sijajen zadnji polet sezone opravil Jelar, ki je s 429,1 točkami zasedel 6. mesto. Slovenski napad na najvišja mesta je nato nadaljeval Zajc z 234 metri z 9 zaletišča, prevzel pa je vodstvo s 455,1 točkami. Kot tretji s prve serije ga ni uspel prehiteti Kraft, ki je pristal pri 235 metrih z 11 zaletišča, zbral pa je 445,1 točk. Nato je bil prekratek tudi Prevc z 232 metri, zbral je 441,0 točk, kar je pomenilo končno 4. mesto danes. Sledil je še poslednji skok sezone, ki je meril kar 242 metrov s strani Laniška, ki pa je na koncu le za desetinko točke zaostal za Zajcem na drugem mestu.

Seštevek Planica 7 je pripadel Avstrijcu Stefanu Kraftu, drugi je bil Lanišek, tretji Zajc, Prevc je zasedel 5. mesto. V seštevku poletov je zmagal Kraft pred Granerudom in Laniškom, v seštevku svetovnega pokala je zmagal Granerud pred Kraftom in Laniškom, v pokalu narodov pa je zmagala Avstrija, Slovenija je končala na 3. mestu.

Anže Laniišek se je ob skupnem tretjem mestu spomnil na Dawida Kubackega, ki je manjkal na finalu sezone zaradi hudih zdravstvenih težav soproge © BoBo

Izjave po koncu sezone 

Timi Zajc: “Zelo lepo je sezono zaključiti pred domačimi navijači z zmago. Bila je zelo dolga in naporna. Danes je bil krasen dan.”

Anže Lanišek: “Tudi če sem bil danes drugi, sem zadovoljen s svojo predstavo. Imel sem to čast, da sezono svetovnega pokala zaključim v Planici. Zdi se mi, da smo na pravi poti, imam tudi dobro podporo vseh domačih.”

Domen Prevc: “Danes sem prikazal dva lepa skoka, razmere mi žal niso bile naklonjene, tako da je to zadostovalo za peto mesto. Je pa to lepa popotnica za naslednjo sezono. Glavo že usmerjam proti poletnim pripravam, da bom naslednjo zimo dosegal rezultate kot si jih želi.”

Žiga Jelar: “Zadnjih štirinajst dni zaradi bolezni sploh nisem skakal. Pogrešal sem ta adrenalin, ki ga letalnica s sabo prinaša. Vesel sem, da so mi zdravniki toliko pomagali, da sem danes lahko nastopil.”

Lovro Kos: “Današnji skoki so pokazatelj celotne sezone. Venomer sem se gibal okoli dvajsetega mesta, tako da sem zadovoljen s to sezono. Sledi dvotedenski dopust, potem pa spet začnemo garati.”

Robert Hrgota: “Želeli smo si himne v Planici, dobili pa smo jo v nedeljo. Dva najboljša Slovenca letošnje sezone sta se udarila za zmago. Češnjica na vrhu tortice bi bila če bi si zmago delila, ker sta si jo oba zaslužila, vendar žal ni bilo tako.”

Uradni rezultati >>

Deli novico