Jakov Fak na Pokljuki z najboljšim sprintom sezone

Drugi tekmovalni dan na Pokljuki je bil zelo uspešen tudi za slovensko reprezentanco. Jakov Fak je sprint zaključil na 12. mestom, kar je njegovo najboljše izhodišče za zasledovalno tekmo v tej sezoni. Miha Dovžan je navdušil z 22. mestom, na zasledovanje pa sta se prebila še Alex Cisar in Toni Vidmar. Žal je za jutrišnji nastop malce zmanjkalo Lovru Planku.

Jakov Fak si je priboril odlično izhodišče za zasledovalno tekmo. Foto: Anže Kacin

Za organizatorji na Pokljuki je še en zelo uspešen dan. V odličnih razmerah so se biatlonci pomerili na 10-kilometrski sprinterski preizkušnji. Ob odličnem vzdušju so se zelo dobro odrezali tudi slovenski tekmovalci. Najbolj je domače navijače navdušil Jakov Fak, ki je na eni najtežjih prog v svetovnem pokalu znova pokazal svoje mojstrstvo. Izkazal se je na progi in na strelišču, edino napako je storil pri prvem strelu leže. Nato je pokazal vse svoje znanje in zadel naslednjih devet strelov, s skupno 18. časom teka pa je prišel do izvrstnega 12. mesta in odličnega izhodišča za jutrišnjo zasledovanje. Zaostanek za zmagovalcem sicer znaša +1:30,6, a od stopničk ga loči le malenkost več kot pol minute.

Miha Dovžan je na Pokljuki vedno odličen. Foto: Anže Kacin

Da se na Pokljuki odlično počuti, je znova pokazal Miha Dovžan. Tudi on je zadel devet tarč, v kazenski krog pa je moral na postanku stoje. Njegov zaostanek v cilju je bil natanko dve minuti, kar je bilo dovolj za zelo dobro 22. mesto. Še en nastop sta si zagotovila še Toni Vidmar in Alex Cisar. Vidmar je sicer svoj nastop začel z dvema kazenskima krogoma leže, a je nato zadel vse strele stoje. Prikazal je zelo dober tekaški nastop in le za las zgrešil nove točke svetovnega pokala. Bil je 47. Alex Cisar je moral v en kazenski krog na vsakem postanku, na progi pa se ni počutil najbolje. Jutrišnji nastop je ujel na 57. mestu. Žal se pred domačimi navijači ni izšlo Lovru Planku, ki je bil s tremi kazenskimi krogi 79.

Toni Vidmar je bil odličen v drugem delu tekme. Foto: Anže Kacin


Razred zase je bil znova vodilni tekmovalec v svetovnem pokalu Johannes Thingnes Boe, ki je kljub enemu zgrešenemu strelu svojega brata Tarjeija prehitel za 48 sekund in tako prišel do nove zmage v svetovnem pokalu. Tarjei je zadel vseh deset tarč. Za povsem norveški zmagovalni oder je poskrbel Sturla Holm Laegreid, ki je bil tretji.

Najboljši na današnjem sprintu. Foto: Gepa

Izjave po tekmi (mp3):


Jakov Fak: “Začetek ni bil najboljši. Ko zgrešiš prvi strel, je bil kar malce šok. Želiš si vedno, da prvi pade in nato nadaljuješ v ritmu. Na srečo se je nato zgodila hitra streznitev in sem se zbral za ostale strele, še posebno za streljanje stoje. S tem sem zadovoljen. Na žalost sem imel v zadnjem krogu težke noge, kjer sem izgubil preveč časa, nisem bil tako poskočen, kot bi si želel, da bi pridobil še kakšno sekundo. Upam, da bom jutri na progi še bolj sproščen in še hitreje tekel, da še popravim to dobro izhodišče.


Miha Dovžan: “Res odlično vzdušje na domači tekmi. Veliko je bilo navijačev in tudi delavci ob progi te celo progo spodbujajo. Tudi vreme je bilo odlično, te spomladanske tekme mi ležijo veliko bolj, kot tiste pri minus 20. Z nastopom sem zadovoljen, zadel sem devet strelov, kar je dobro. Še posebno zato, ker bi jih bilo lahko samo osem, ker vem, da sem predzadnji strel zadel na rob in sem imel srečo, da je tarča padla. Tudi tekaško se prebujam in to je spodbudno.


Alex Cisar: “Ne bi rad uporabil drastičnih besed, da je bil današnji nastop zelo slab, vseeno pa lahko povem, da enostavno na progi ni šlo, niti ne na strelišču. Zame je bil to en ponesrečen nastop in škoda, da se je to zgodilo ravno danes. Bi pa vseeno rad pohvalil navijače, ki so bili odlični.


Toni Vidmar: “Toplo hladno je bilo danes. Slabši prvi del tekme. Nekako sem bil nervozen v leže, to moram priznati in zgodili sta se dve napaki. To sem moral odmisliti in nekako sem nato vrhunsko oddelal drugi del tekme. Zadel sem vseh pet strelov stoje in v zadnjem krogu dal vse od sebe. Sem zelo vesel uvrstitve na zasledovanje. Jutri je nova priložnost, na sporedu so štiri streljanja. To mi načeloma zelo ustreza in komaj čakam.


Ricco Gross, glavni trener:Dobra tekma danes za nas. 12. mesto za Jaka in 22. za Miho. Podelili smo tudi nekaj daril drugim tekmovalcem, saj sta Toni in Lovro že leže zgrešila dva strela. Vseeno je bilo na koncu več pozitivnega, predvsem Tonijev nastop, ki je nato zadel vse strele in je le za malenkost zgrešil nove točke. To je zelo dobro za mladega tekmovalca.”

Uradni rezultati >>

Deli novico

Triglav-BIA
Telekom-BIA
NLB-BIA
Argeta-BIA
Laško-BIA
Europlakat-BIA
Športna_loterija-BIA
Halti-BIA
AHKranj-BIA
Slovenska_vojska-BIA
1.L. VITTOZZI1091
2.L. JEANMONNOT1068
3.I. TANDREVOLD1044
17.A. LAMPIC378
63.P. KLEMENCIC44
85.L. REPINC7
1.J. BOE1262
2.T. BOE1080
3.J. DALE-SKJEVDAL949
24.J. FAK313
40.L. PLANKO108
47.A. VIDMAR64
50.M. DOVZAN61
90.M. REPNIK3