Jakov Fak nazaj med najboljšimi

Jakov Fak je odlično nastopil na zasledovalni tekmi v Oslu in se vrnil med najboljšo petnajsterico v svetovnem pokalu. S 25. mestom si je jutrišnjo tekmo s skupinskim startom priboril tudi Toni Vidmar.

Jakov Fak je bil odličen v Oslu. Foto: Gepa

Najboljši slovenski biatlonec Jakov Fak je na koncu sezone očitno v pravi formi. Bolezen je več kot očitno preteklost. V Oslu je na zasledovalni tekmi še enkrat več blestel na strelišču. V kazenski krog je moral le na drugem postanku leže, sicer pa je zadel vseh ostalih 19 strelov. Ob izjemni borbi je napredoval za štiri mesta. Tekmovanje je začel s 17. izhodiščem, v cilj pa pritekel na izjemnem 13. mestu. Dobro se je boril tudi Toni Vidmar, ki je startal dve mesti pred Fakom. Žal se tekma za mladega biatlonca ni začela najbolje, saj je moral na prvem postanku leže v dva kazenska kroga. Nadaljeval je veliko boljše, do konca tekme je moral v en kazenski krog le še na drugem in četrtem postanku. Skupaj je to prineslo 25 mesto, kar je dovolj, da bo jutri prvič v karieri nastopil na tekmi biatlonske elite. Slovenija pa bo imela na startu dva predstavnika, saj bo tam tudi Jakov Fak.

Tudi danes je do nove zmage prišel Johannes Thingnes Boe, ki je bil še enkrat več razred zase. Tako kot Jakov Fak, je tudi Norvežan v svoj edini kazenski krog moral na drugem postanku leže. Drugi je bil Francoz Quentin Fillon Maillet, ki je napredoval iz sedmega mesta in je zadel prav vse strele. Na tretjem mestu je končal še en domačin Sturla Holm Laegreid.

Izjavi po tekmi (mp3):

Jakov Fak: “Moram biti zadovoljen s 13. mestom. Vmes je kazalo že boljše. Nisem imel zadosti moči, da bi še tekaško naredil kaj več. Strelsko bi težko bilo boljše, saj sem zgrešil le en strel. Na enega na taki tekmi skoraj moraš računati. Glede na vse, sem zadovoljen s 13. mestom. Upam, da bom jutri imel več energije in bom na nekoliko daljši progi še bolj uspešen, kot sem bil danes.”

Toni Vidmar: “Današnja tekma je bila fizično zelo naporna. Sami pogoji na progi so bili ekstremni. S 25. mestom sem lahko zelo zadovoljen, saj je to eden mojih boljših rezultatov. S samim delom, ki sem ga opravil, pa ne morem biti zadovoljen. Štirje zgrešeni streli. Tek je bil zelo vredu, streljanje pa je ključen del tega športa in na tem bom moral še delati. Sem pa zelo vesel, ker sem se s temi rezultati uspel prebiti še na jutrišnji skupinski start. Moram sem spočiti in komaj čakam svoj prvi nastop med 30 najboljšimi biatlonci na svetu.”

Uradni rezultati >>

Deli novico

Triglav-BIA
Telekom-BIA
NLB-BIA
Argeta-BIA
Laško-BIA
Europlakat-BIA
Športna_loterija-BIA
Halti-BIA
AHKranj-BIA
Slovenska_vojska-BIA
1.L. VITTOZZI1091
2.L. JEANMONNOT1068
3.I. TANDREVOLD1044
17.A. LAMPIC378
63.P. KLEMENCIC44
85.L. REPINC7
1.J. BOE1262
2.T. BOE1080
3.J. DALE-SKJEVDAL949
24.J. FAK313
40.L. PLANKO108
47.A. VIDMAR64
50.M. DOVZAN61
90.M. REPNIK3