Jutri se začenja 27. svetovno prvenstvo v poletih

Jutri se v norveškem Vikersundu začenja 27. svetovno prvenstvo v smučarskih poletih. Na Norveškem bomo v soboto dobili svetovnega prvaka v posamični konkurenci, v nedeljo pa še v ekipni konkurenci.

Peter Prevc je na svetovnih prvenstvih v poletih osvojil že tri odličja © GEPA

Zadnje svetovno prvenstvo v smučarskih poletih je decembra 2020 gostila Planica. Na spektaklu pod žarometi je svetovni prvak postal Nemec Karl Geiger pred Norvežanom Halvorjem Egnerjem Granerudom in rojakom Markusom Eisenbichlerjem. Ekipno so zmagali Norvežani v postavi Daniel-Andre Tande, Johann Andre Forfang, Robert Johansson in Granerud pred Nemčijo in Poljsko.

Sedem letalskih medalj

Slovenija ima na svetovnih prvenstvih veliko uspeha. Zadnjo medaljo so naši letalci osvojili v Oberstdorfu pred štirimi leti, ko so bili Peter Prevc, Domen Prevc, Anže Semenič in Jernej Damjan podprvaki za Norvežani, prve ekipne medalje pa smo se veselili prav v Vikersundu pred desetimi leti, ko so Robert Kranjec, Jure Šinkovec, Jurij Tepeš in Jernej Damjan osvojili bronasto odličje.

Prva posamična medalja slovenskega letalca je stara 34 let, Primož Ulaga je v Oberstdorfu 1988 osvojil srebrno odličje. Urban Franc je bil na Kulmu 1996 bronast, med leti 2012 in 2016 pa smo se veselili še treh medalj. Robert Kranjec je pred desetimi leti v Vikersundu spisal zgodovino, ko je kot prvi Slovenec postal svetovni prvak v poletih, dve leti kasneje je bil v Harrachovu Peter Prevc bronast, na Kulmu čez dve leti pa je ponovil dosežek Kranjca iz Vikersunda in je tako postal drugi Slovenec z naslovom svetovnega prvaka v poletih.

Šest Slovencev za štiri mesta

Vikersund bo petič gostil svetovno prvenstvo v poletih, drugič na prenovljeni letalnici, na kateri ima Stefan Kraft iz Avstrije z 253.5 metri v lasti tudi svetovni rekord. Glavni trener Slovencev, Robert Hrgota, je v Vikersund odpeljal šest letalcev in sicer Anžeta Laniška, Ceneta Prevca, Lovra Kosa, Petra Prevca, Timija Zajca in Domna Prevca.

“Stanje v ekipi je OK. Fantje so pred prvimi poleti že kar rahlo nestrpni, veselijo se, da bodo prvič letos preizkusili letalnico. Predvsem pa zato, ker je nivo skakanja na zelo visoki ravni in imaš potem še več veselja in želje to prenesti na letalnico. Mislim, da smo lahko mirni, želim si, da fantje na prvih skokih jutri res uživajo. Peter je v redu, super. Opravil je nekaj treningov v miru. V torek smo skakali v Oslu, kjer se nam je že priključil in smo naredili nekaj skokov. Njegov nivo je zelo v redu, nič ni izgubil. Jutri bomo videli kako bo na letalnici. Ekipo za kvalifikacije bomo izbrali po uradnem treningu,” je pred začetkom prvenstva povedal glavni trener naših, Robert Hrgota.

Program v Vikersundu

Četrtek, 10. marec

13:15 Uradni trening (2 seriji)
15:50 Kvalifikacije

Petek, 11. marec

15:30 Poskusna serija
16:30 Tekma (1. in 2. serija)

Sobota, 12. marec

15:30 Poskusna serija
16:30 Tekma (3. in 4. serija)

Nedelja, 13. marec

15:30 Poskusna serija
16:30 Ekipna tekma

Deli novico