Kanadsko-nemško zmagoslavje v Gruziji, na MSP v Švico tudi slovenska četverica

Gruzijski Bakuriani je danes gostil prvo tekmo deskarjev na snegu za svetovni pokal po olimpijskih igrah v Pekingu. Na prizorišču svetovnega prvenstva 2023 za deskarje in smučarje prostega sloga sta bila v snežnem parku (slopestyle) najboljša Kanadčanka Laurie Blouin in Nemec Leon Vockensperger. Slovenske in tudi številne druge ekipe se tekme v Gruziji niso udeležile. Deskarje prostega sloga zadnja dva marčevska konca tedna čakata še dve tekmi svetovnega pokala v snežnem parku, že jutri pa se v švicarskem Leysinu prične mladinsko svetovno prvenstvo za deskarje prostega sloga na katerem bo nastopila tudi slovenska četverica.

Leon Vockensperger in Laurie Blouin sta zmagovalca prve deskarske tekme za svetovni pokal po olimpijskih igrah. © Rezi Kenia/Georgia Ski & Snowboard Federation

Kanadčanka in Nemec z zmago v Gruziji prevzela vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala v snežnem parku

Po dveh tekmah evropskega pokala v paralelnem veleslalomu, ki jih je gruzijski Bakuriani gostil pred dvema tednoma, so bili na prizorišču svetovnega prvenstva za deskarje in smučarje prostega sloga 2023 tokrat v glavni vlogi smučarji in deskarji prostega sloga, ki so se pomerili v olimpijski disciplini snežni park (slopestyle). Zaradi slabega vremena so bile za soboto predvidene deskarske kvalifikacije odpovedane, tekmo z vsemi prijavljenimi tekmovalci so izvedli danes. Deskarke in deskarji (naših reprezentantov ni bilo na štartu) so v parku opravili dve vožnji, za končni rezultat je štela boljša. V ženski konkurenci je bla najboljša Kanadčanka Laurie Blouin pred rojakinjo Jasmine Baird in Švicarko Bianco Gisler, v moški pa Nemec Leon Vockensperger pred Avstralcem Valentinom Guselijem in rojakom Leonom Gütlom. V Gruziji tako v moški kot ženski konkurenci na štartu ni bilo nobenega nosilca olimpijske kolajne, izjemno motiviranim gruzijskim organizatorjem so se predstavili le trije, ki so bili na Kitajskem med deseterico in sicer Blouinova, Bairdova in Guseli. Mladi Avstralec (rojen leta 2005) je sicer primarno deskar v snežnem žlebu (na OI je v žlebu osvojil 6. mesto) a se v manj izostreni konkurenci odlično znajde tudi v parku. V skupnem seštevku svetovnega pokala pred zadnjima dvema tekmama v češkem Špindlerovem Mlyinu (18. – 19.3.) in švicarski Silvaplani (25. – 27.3.) vodita današnja zmagovalca. Urška Pribošič, ki se je udeležila dveh od dosedanjih štirih tekem (Calgary in Laax), je s 25 osvojenimi točkami na 32. mestu.

Na mladinskem svetovnem prvenstvu v Švici tudi slovenska četverica

Jutri se v švicarskem Leysinu prične mladinsko svetovno prvenstvo za smučarje in deskarje prostega sloga. Smučarji in deskarji bodo nastopili v snežnem žlebu (half pipe), snežnem parku (slopestlye) in skokih prostega sloga (big air). Slovensko deskanje prostega sloga bodo pod vodstvom trenerja Aneja Miglarja zastopali Ožbe Kuhar (EŠK Mungo), Lenart Maligoj (Snežak Celje), Valuk Markelj in Aljaž Sladič (oba SBC Bled). Vsi bodo nastopili v t.i. »park« disciplinah, torej v skokih prostega sloga in pa  snežnem parku. »Big air« kvalifikacije bodo na sporedu v sredo (9.3.), dan potem (10.3.) še finale. »Slopestyle« bo na sporedu povsem na koncu. V soboto (12.3.) se bodo deskarji in deskarke pomerili v kvalifikacijah, zadnji dan prvenstva (nedelja, 13.3.) pa še v finalu. Tekmi bosta v sodobnem »Leysin parku«, ki je bil urejen za potrebe Mladinskih olimpijskih iger leta 2020, potem ko so s strani domačega kantona Vaud za potrebe izgradnje parka prejeli 4 milijone švicarskih frankov. Na omenjenih igrah je izkušnje že nabiral Ožbe Kuhar (19. mesto – park, 20. mesto – skoki), ki bo tudi na prihajajočem prvenstvu naš najbolj izkušeni deskar. To bo že njegov tretji nastop na mladinskih prvenstvih (najvišje je bil lani, ko je v Rusiji osvojil 12. mesto v skokih), za Lenarta Maligoja in Valuka Marklja bo to drugi nastop, Aljaž Sladič pa se bo v tej konkurenci pomeril prvič.

Uradni rezultati (Bakuriani) >>
Spored (Leysin) >>

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES