Kdor ne skače, ni zlat Sloven’c

Slovenska smučarska skakalna reprezentanca je na ekipni tekmi 43. FIS svetovnega prvenstva v  nordijskem smučanju osvojila zlato medaljo. Lovro Kos, Žiga Jelar, Timi Zajc in Anže Lanišek s  domače navijače spravili evforijo in poskrbeli za sanjski zaključek skakalnih nastopov na Bloudkovi velikanki.

Zlati slovenski kvarter © Žiga Živulovič jr. / BoBo

Za Slovenijo je to tretja medalja na prvenstvu, druga zlata. Drugo mesto so na koncu osvojili Norvežani, ki so za slovensko četverico zaostali za dvanajst točk. Bronasto ekipno medaljo so dobili Avstrijci.

Ženska klasika na 30 km po ritmih Švedinje

Ebba Andersson je na najdaljši ženski preizkušnji na 30 km s skupinskim štartom v klasični tehniki deklasirala konkurenco in postala svetovna prvakinja. 25-letna smučarska tekačica iz Sollefteå je bila po prvih 6 kilometrih druga, toda v nadaljevanju je dvignila ritem, si pridobila ključno prednost, ki je ni zapravila do cilja. Švedinja je na 43. FIS svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju osvojila še drugo zlato medaljo, saj je bila najhitrejša tudi na 15 km preizkušnji v skiatlonu.

Rekorderju Riiberju poker zmag

Tudi zadnja tekma v nordijski kombinaciji, skok na veliki napravi in 10 km tekaška preizkušnja je bila v znamenju serijskega zmagovalca Jarla Magnusa Riiberja. Norvežan je osvojil še četrto zlato medaljo v Planici, za nameček pa je v skakalnem delu pristal je pri neverjetnih 147 metrih in korenito presegel rekord Petra Prevca iz leta 2014 na Bloudkovi velikanki. Drugouvrščeni je bil njegov rojak Jens Luraas Oftenbro. Bron je osvojil zdaj že nekdanji prvak Johannes Lamparter.

Zadnji pravljični dan v Planici

Dvanajsti tekmovalni dan na 43. FIS svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Planici je rezerviran za kraljevo tekmo v smučarskem teku. Smučarji tekači bodo na 50 kilometrski preizkušnja v klasični tehniki potegnili črto pod tekmovanji v dolini pod Poncami.
Po zaključku zahtevnega tekaškega testa bodo še zadnji trije tekmovalci prejeli kolajne. Svetovno prvenstvo pa se bo zaključilo s slavnostno prireditvijo na tekaškem stadionu.

Trg Zmagovalcev preplavile slovenske zastave

Na Trgu zmagovalcev so visoko vihrale slovenske zastave, saj je zlato FIS snežinko za zmago na posamični tekmi na veliki skakalnici prejel Timi Zajc. Svoje medalje so prejeli tudi člani slovenske reprezentance za zmago na ekipni tekmi v smučarskih skokih. Nordijski kombinatorci so bili odlikovani za skok na veliki napravi in teku na 10km. Najboljše smučarske tekačice pa so medalje dobile za izjemno naporne in požrtvovalne predstave na 30 km v klasični tehniki.

Morda niste vedeli…

  • Slovenija je prvič v zgodovini moštvenih skakalnih tekem na FIS svetovnih prvenstvih osvojila zlato medaljo. Bron imajo Slovenci s prvenstev v Oberstdorfu in Oslu.
  • Največ zlatih medalj na moštvenih tekmah v smučarskih skokih na velikih skakalnicah imajo Finci. Zbrali so jih sedem.
  • Norvežani so najuspešnejša nacija po osvojenih odličjih na svetovnih prvenstvih v smučarskem teku. Fantje so skupaj zbrali 159 kolajn, od tega 67 zlatih, 43 srebrnihin 49 bronastih.

Zabavni program in podelitve

05.03. | 12:00 | Arena zabave, Planica

•Animacija & Veseli Begunjčani

Tekaški stadion, Planica

Podelitev odličij – po zadnji tekmi

Smučarski tek moški 50 km

Tekaški stadion, Planica
Zaključna slovesnost

Fotogalerija >>

Deli novico