Dr. Klemen Ferjančič novi predsednik zbora za biatlon

V soboto so na Pokljuki potekale volitve za predsednika zbora za biatlon. Volivci so soglasno podprli kandidata za predsednika dr. Klemena Ferjančiča, ki je bil tudi edini kandidat. Po izvolitvi smo z njim naredili kratek intervju, kam bo peljala biatlonska ladja:

Novi predsednik zbora za biatlon dr. Klemen Ferjančič. Foto: Sloski

V prvem poskusu vaša izvolitev ni uspela, s čim ste prepričali volivce v drugo?

V prvem poskusu se je v diskusiji, ki je potekala na sami volilni seji, izkazalo, da ima kandidatura za predsednika zadostno podporo. Težava je nastopila v sestavi ekipe in nesoglasjih glede programa med posameznimi klubi. Kritike posameznih klubov sem vzel resno, jim prisluhnil in k reševanju pristopil konstruktivno. Odprli smo dialog in se skupaj usedli za mizo, kjer smo izoblikovali program dela zbora za biatlon, kakor tudi o sestavi širše ekipe predsednika zbora. Lahko rečem, da smo zbrali eno najvišjih podpor, tako bo predsedstvo lahko lažje delovalo, saj ima trdno podporo klubov.

Ste novi obraz v biatlonu, kako to vidite – kot prednost ali slabost?

Šport je že od malih nog pomemben člen mojega življenja, a operativno v biatlon še nisem bil vključen. Menim, da je bila to moja prednost in sem s tem prepričal volivce, da sem kandidat, ki ga iščejo, da bo zbor za biatlon potegnil iz nezavidljive situacije na pravo pot. Glede na to, da starih obrazov, če uporabim vaše besede, v biatlonu ni ravno na pretek, je pomembno, da se pogleda in poišče čim več deležnikov, ki so pripravljeni delati za dobrobit tega olimpijskega športa.

Kaj so prvi izzivi, s katerimi se boste soočili?

Moram reči, da sem že pred izvolitvijo opravil razgovore z aktualnimi akterji v samem zboru za biatlon in tudi na Smučarski zvezi Slovenije. Brez tega ne bi kandidiral, saj je pomembna sinergija vseh deležnikov. Že ob svoji kandidaturi sem cilje razdelil na kratkoročne in dolgoročne. V prvem sklopu je zajeto pridobivanje dodatnih sponzorskih sredstev v okvirni višini 150.000 evrov, periodičen prehod tekmovalcev v A reprezentanco, kar pomeni tudi vzgoja mladih talentov, nadgrajevanje pogojev za kvaliteten servis in zelo pomembno vključevanje panoge v mednarodno zvezo IBU. To je le nekaj vsebinskih točk, saj nas čaka mnogo izzivov, a me to, da smo se vsi skupaj poenotili o programu dela za naprej obdaja z navdihom.

Finance oz. sponzorstva so pomemben del vsake športne panoge. Kje vidite priložnosti, kako se boste lotili te pereče teme?

Finance in sponzorstva so vedno bila in bodo pereča tema. Kot sem že prej omenil, imamo v kratkoročnih ciljih plan povečanja sponzorskih sredstev, nato pa bomo timsko delali na tem, da bomo imeli trdno finančno konstrukcijo z rastjo. Ocenjujemo, da imamo dobro zastavljen olimpijski program, ki bo pritegnil poslovne partnerje, čeprav se zavedamo, da so pred nami časi, ki niso optimalni za športna sponzorstva. Slovenijo je prizadela največja naravna katastrofa in škoda, ki je nastala, se meri v milijardah evrov, tako se že čuti, da so podjetja prestrukturirala proračune in več namenjajo v dobrodelnost. To je tudi logično in edino prav, da se prvo pomaga ljudem, ki so stiski.

Kakšna je vaša strategija za naprej?

Tudi strategija za naprej je povezana z dodatnimi sredstvi. Povečati število mladih, ki bi se odločili za ta izjemno zanimiv šport. Cilj je, da bo tudi pri nas biatlon tako zanimiv in popularen, kakršen ugled ima v drugih državah sveta, kjer izstopajo Nemčija, Francija, Italija, Skandinavija, po katerih se zgledujemo. Naš dolgoročni cilj je, da bi bila biatlonska društva po celotni Sloveniji.

Koliko se boste posvečali mlademu pogonu oz. ali ima biatlon mlade upe?

Delo z mladimi je pomembno in v začetku poteka predvsem na nivoju posameznih klubov, ki so ključni za razvoj panoge. Predvidevam pomoč klubom v kadrovski, materialni in finančni obliki. V planu je tudi nadgradnja delovanja regijskih centrov, predvsem z nadaljevanjem sistema šolanja tekmovalcev na srednji šoli v Kranju ter treniranju biatlona. Proti A reprezentanci pogledujejo odlični mladi biatlonci – Kaja Marič, ki je ta konec tedna stala na stopničkah v tekmi za državno prvenstvo v skupni razvrstitvi, na stopničkah z A reprezentanti je bil tudi Matic Bradeško. Drugih ne bom našteval, da ne naredim komu krivice, a za podmladek ni treba skrbeti, pomembno je, da jim zagotovimo optimalne pogoje za trening.

Kakšni so cilji A reprezentance v tej sezoni?

V sklopu priprav so imeli biatlonci ta konec tedna tudi DP v poletnem biatlonu, kjer so se karte pokazale. Dvakratna državna prvakinja je postala Polona Klemenčič, odlično se je v teku odrezala tudi Anamarija Lampič, ki pa ima še velike strelske rezerve. Pri moških sta prvaka postala Miha Dovžan in Jakov Fak, ki ostaja prvo ime moške reprezentance. Rezultati so bili spodbudni, prava ura resnice pa pride ta teden, ko se bodo pomerili na avstrijskem prvenstvu. Želimo si, da bi imeli tekmovalci konstantne rezultate, hkrati pa da bi s prvenstva prišli vsaj z dvema medaljama. Takšni so cilji tudi za Olimpijske igre pri naših sosedih, če se za konec lahko zazrem še v prihodnost v leto 2026.

Deli novico

Triglav-BIA
Telekom-BIA
NLB-BIA
Argeta-BIA
Laško-BIA
Europlakat-BIA
Športna_loterija-BIA
Halti-BIA
AHKranj-BIA
Slovenska_vojska-BIA
1.L. VITTOZZI1091
2.L. JEANMONNOT1068
3.I. TANDREVOLD1044
17.A. LAMPIC378
63.P. KLEMENCIC44
85.L. REPINC7
1.J. BOE1262
2.T. BOE1080
3.J. DALE-SKJEVDAL949
24.J. FAK313
40.L. PLANKO108
47.A. VIDMAR64
50.M. DOVZAN61
90.M. REPNIK3