Kljub odličnem Lanišku Slovenija končala pod zmagovalnim odrom

Na prvi izmed štirih mešanih ekipnih tekem svetovnega pokala v sezoni 2022/23 je Slovenija v nemškem Titisee-Neustadtu zasedla četrto mesto, kljub temu, da je bil Anže Lanišek drugi najboljši posameznik preizkušnje.

Anže Lanišek je bil posamezno danes slabši le od Halvorja Egnerja Graneruda © GEPA

Prvo mešano ekipno tekmo nove sezone, skupno pa šesto v zgodovini svetovnega pokala, je ponudil nemški Titisee-Neustadt. V rahlem sneženju je za Slovenijo začela Nika Križnar, ki pa po doskoku pri 120 metrih ni bila zadovoljna, naša ekipa je po prvi skupini zasedala 5. mesto s 14,2 točkami zaostanka za vodilno Avstrijo. Druga je bila Norveška s pol točke zaostanka, tretja Japonska s 7,6 točkami zaostanka, Nemčija je zaostajala 13,4 točk. V drugi skupini je Timi Zajc pristal pri 121.5 metrih, zaostanek naših za vodilno Avstrijo pa se je povečal na 32,6 točk. Drugouvrščena Nemčija je zaostajala 19,8 točk, tretja Norveška 21,4, četrta Japonska 26,7 točk, peta je bila Italija z 28,8 točkami zaostanka, naši so bili po polovici prve serije šesti.

Ema Klinec je v tretji skupini skočila 125 metrov, kar je Slovenijo postavilo pred Japonsko na 5. mesto. Zanesljivo je še naprej vodila Avstrija, 6,9 točk je zaostajala Nemčija, 15,8 Norveška, Italija je zaostajala 36,8 točk, Slovenija 37,1 točk in Japonska 38,6 točk. Skok serije pa je nato prikazal izjemni Anže Lanišek. S 142.5 metri je bil daleč najboljši med vsemi, Slovenijo pa je s tem popeljal na 4. mesto, le še 17,3 točk za Avstrijo. Severni sosedje so imeli 1,6 točke prednosti pred Norveško in 9,3 pred Nemčijo. Peta Italija je zaostajala 62,2 točk, šesta je bila Finska, v finale sta se prebili še Japonska in Poljska, izpadli sta ZDA in Romunija.

Finalno serijo je Križnarjeva za Slovenijo odprla s 122 metri v težkih razmerah, naši pa so ostali na četrtem mestu, a z večjim zaostankom za konkurenco. V vodstvo je skočila Norveška, Avstrija je padla na drugo mesto s 5,9 točkami zaostanka, tretja Nemčija je zaostajala 11,6 točk, Slovenija je zaostajala 28,4 točk, peta Italija pa že 89,9 točk. Zajc je v finalu skočil dlje kot v prvi seriji, 131 metrov, kar je naše še utrdilo na 4. mestu po polovici finalne serije. V vodstvo se je vrnila Avstrija, ki je imela 14,4 točk prednosti pred Norveško, 26,6 pred Nemčijo in 40,8 pred Slovenijo. 

Pri 122 metrih je v finalu, tako kot Križnarjeva, doskočila tudi Klinčeva, ki ni imela ravno velike podpore vetra pod smučmi. Pred zadnjo skupino tekmovalcev je Avstrija vodila z ogromno prednostjo kar 23,1 točk pred Nemčijo, ki se je prebila pred Norveško, ki je zaostajala 32,6 točk, Slovenija na četrtem mestu pa 58,1 točk. S 132.5 metri je Lanišek v finalu le še potrdil četrto mesto na današnji tekmi, naši so na koncu zbrali 848,1 točk. Premierno je na tovrstnih tekmah zmagala Avstrija z 985,9 točkami, druga je bila na koncu Norveška z 959,2 točkami, tretja Nemčija je zbrala 954,1 točk.

Izjavi po tekmi

Ema Klinec (MP3): “Danes so bili drugi boljši. Enkrat si na vrhu, drugič ne. Še vedno verjamem vase in jutri napadamo dalje.”

Robert Hrgota (MP3): “Četrto mesto danes. Zelo lepo skakanje Anžeta v prvi seriji, morda manjša napaka v drugi seriji. Timi je bil v drugi seriji soliden. Samo skakanje ni bilo slabo, konkurenca je bila danes boljša. Četrto mesto, glave gor, jutri gremo dalje.”

Jutri bosta v Titisee-Neustadtu na sporedu posamični tekmi v obeh konkurencah. Tekma skakalk bo na sporedu ob 12.15 uri, tekma skakalcev pa ob 15:45 uri.

Uradni rezultati >>

Deli novico