Laax Open s tremi Slovenci

Deskarji in deskarke (ter prvič tudi smučarji) prostega sloga so se v začetku tedna zbrali v švicarskem Laaxu. Medtem ko bodo smučarji nastopili le na tekmi svetovnega pokala v snežnem parku (slopestyle), se bodo deskarji pomerili tako v parku kot tudi na večni klasiki Laaxa – v snežnem žlebu (half pipe). V slednjem bo Slovenijo zastopal Tit Štante, v snežnem parku pa Naj Mekinc in Urška Pribošič.


Lanski finale v snežnem žlebu je potekal pod žarometi. Tudi letos bo tako (sobota, 21.1. ob 17:30). Finale v parku bo prav tako v soboto, le da že zgodaj popoldan (13:15). (Foto: Laemmerhirt / Ruggli / Laax Open)

Prvi izmed naše trojke bo na prestižnem prizorišču nastopil Naj Mekinc. Kvalifikacije ga čakajo jutri (sreda 18.1.) med 9:00 in 14:00 uro. Ljubljančan je v Laaxu prvič nastopil leta 2017, ko je na mladinskem svetovnem prvenstvu zasedel 15. mesto v snežnem žlebu, leta 2019 pa je tam prvič nastopil na tekmi najvišjega ranga in v snežnem parku (slopestyle) osvojil 17. mesto, kar je doslej njegova najboljša uvrstitev v svetovnem pokalu. 21-letnik je letos nastopil na vseh tekmah svetovnega pokala v skokih prostega sloga (big air), zdaj pa prihaja del sezone, ko se bodo »park« deskarji merili v disciplini snežni park. »Ta mi je bolj pri srcu zaradi več skokov in predvsem drsnih objektov (railov). Park v Laaxu zaradi pomanjkanja snega ta hip ni v najboljšem stanju, ampak pogoji bodo za vse enaki,« nam je po prvem uradnem treningu na prizorišču povedal Naj Mekinc, ki je po tekmi v Kreischbergu treniral v Flachauwinklu. Lani Mekinc v Laaxu zaradi poškodbe ni nastopil, zmagal je Američan Sean Fitzsimons pred Norvežanom Staalejem Sandbechom in rojakom Jakeom Canterjem

»Uradni trening je bil res zahteven. Veter v sunkih je onemogočal korektne izvedbe trikov. Čaka nas še nekaj preizkusov parka. Če bodo pogoji boljši, bomo videli kam lahko merimo. Je pa konkurenca, tako kot vedno v Laaxu, izjemna,« nam je s Švice sporočil strokovni vodja disciplin prostega sloga Matevž Pristavec, ki bo v parku spremljal tudi Urško Pribošič. Slednjo kvalifikacije čakajo v petek (20.1.) med 11:30 in 14:45. Lani je bila Pribošičeva v Laaxu štiriindvajseta (navišje je bila leta 2020 – 12.), zmagala je Avstralka Tess Coadey, pred Avstrijko Anno Gasser in Nemko Anniko Morgan,

Dan prej (v četrtek 19.1. med 8:15 in 10:30) bo v kvalifikacijah nastopil Tit Štante, edini slovenski predstavnik v disciplini snežni žleb. »V Laax se vedno rad vračam, saj je to eno izmed mojih najljubših prizorišč. Moje izkušnje s tukajšnjim žlebom so dobre. Upam, da tudi tokrat ne bo drugače. Od decemberske tekme v Coppru sem precej časa preživel na snegu. Prepričan sem, da bodo moje vožnje boljše kot v ZDA, dejstvo pa je da bo tu konkurenca še močnejša, zato uvrstitve ne bi napovedoval,« pa nam sporočil Štante, ki ga čaka že šesti nastop na tekmi svetovnega pokala v Laaxu, najvišje je bil leta 2018 (17. mesto). Lani je zasedel 33. mesto, zmagal je Japonec Ayumu Hirano, pred domačinom Janom Scherrerjem in zdaj že deskarsko upokojeno ameriško legendo Shaunom Whiteom.  

Urnik Laax >>>

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES