Laax Open znova navdušil

Švicarski Laax je danes gostil finalne preizkušnje tekem svetovnega pokala v snežnem parku (slopestyle) in snežnem žlebu (halfpipe). Zmage na najprestižnejšem evropskem tekmovanju deskarjev prostega sloga so se veselili Tess Coadey (Avstralija) in Sean Fitzimons (ZDA) v parku ter Chloe Kim (ZDA) in Ayumu Hirano (Japonska) v žlebu. Izmed slovenske trojke (Urška Pribošič, Naj Mekinc, Tit Štante), ki naslednji teden dni ostaja na treningu v Švici je najvišjo uvrstitev dosegla Urška Pribošič (24. mesto, park), Tit Štante je v žlebu zasedel 33. mesto, Naj Mekinc pa zaradi poškodbe ni nastopil.

V Laaxu so bile na sporedu zadnje tekme deskark in deskarjev prostega sloga za svetovni pokal pred olimpijskimi igrami. Večerna tekma v žlebu pred številnimi gledalci je bila, kot vedno, pika na i najpomebnejšega dogodka deskarjev prostega sloga v Evropi. (Foto: GEPA pictures)

V parku zmagi Avstralki in Američanu, Slovencema jo je zagodla poškodba na treningu pred kvalifikacijami

Današnji popoldanski finale v snežnem parku so pričele ženske. V idealnih razmerah (sonce in temperatura zraka nekaj stopinj nad ničlo) se je izmed osmerice finalistk najbolj izkazala 21-letna Avstralka Tess Coady. Najvišjo oceno je prejela tako v prvi kot tudi drugi vožnji, ko je kot edina izmed osmerice s strani sodnikov (glavni sodnik tekme je bil Mariborčan Iztok Šumatić) prejela več kot 80 točk. Tako je po januarju 2020, ko je bila najboljša v italijanskem Sesieralmu, še drugič zmagala na tekmi za svetovni pokal. Na drugo zmago pa je bronasta z zadnjega svetovnega prvenstva v ZDA, tudi v luči prihajajočih olimpijskih iger, zagotovo še precej bolj ponosna kot na prvo izpred dveh let. V Pekingu bo, čeprav olimpijskih izkušenj nima, v širšem krogu favoritinj za kolajne. Enako velja za precej bolj izkušeno, dvakratno olimpijko, 30-letno Avstrijko Anno Gasser, ki je danes v Laaxu še drugič po letu 2017 osvojila drugo mesto. Tretja je bila še ena Evropejka, Nemka Annika Morgan, Japonke pa so tokrat ostale brez zmagovalnega odra. Tik pod njim, na četrtem mestu, je namreč končala Reira Iwabuchi, ki je bila tudi edina japonska finalistka.

Urška Pribošič je na svoji drugi tekmi za svetovni pokal v tej sezoni zasedla 24. mesto. Deset mest nižje kot na silvestrovo v Calgaryju je pristala predvsem zaradi padca na treningu pred petkovimi dopoldanskimi kvalifikacijami. »Urška je v »quoterpipe-u« padla na bok, tako da je zaradi močnih bolečin v prvi kvalifikacijski vožnji nastopila zelo previdno. Tudi v drugo ni bila v stanju, ki bi ji omgočal sproščeno deskanje »na polno«, a je vendarle nastopila in izboljšala dosežek iz prve vožnje,« nam je povedal trener Matevž Pristavec»Kar močan udarec sem dobila, na srečo ni posledic. Glede na vse skupaj sem lahko zadovoljna z drugo kvalifikacijsko vožnjo, razpletom in rezultatom. Bolje v takšnem stanju pač ni šlo,« nam je povedala naša edina ženska predstavnica na prestižni tekmi v Laaxu.

Dan pred Urškinimi kvalifikacijami (četrtek) bi v moških kvalifikacijah kot prvi Slovenec v Laaxu 2022 moral nastopiti Naj Mekinc, ki pa to sezono nima sreče. V Calgaryju si je na treningu pred tekmo poškodoval gleženj. Ta poškodba mu je nato onemogočila nastop še na drugem »slopestylu« sezone v ameriškem Mammouth Mountainu, v Laaxu pa je na treningu pred tekmo padel na ramo. Tako je bil primoran odpovedati še en kvalifikacijski nastop. Njegovi »slopestyle« kolegi so se po četrtkovih kvalifikacijah v petek pomerili v polfinalu, danes popoldan pa v finalu. Zmagal je Američan Sean Fitzsimons, ki pred letošnjim Laaxom še ni bil med prvo trojico v svetovnem pokalu. Drugi je bil precej bolj izkušeni, srebrni iz Sočija 2014, Norvežan Staale Sandbech, tretji pa 18-letni Američan Jake Canter, ki se je prav tako prvič zavihtel na stopničke v svetovnem pokalu. Da pa mu park v Laaxu zelo ustreza je s šestim mestom dokazal že lani.

Halpipe spektakel pod žarometi Kimovi in Hiranu, Štante triintrideseti

Zadnje dejanje Laax Open-a je že tradicionalno finale v snežnem žlebu pod žarometi. Tri Kitajke, tri Japonke, Španka in Američanka so se pomerile za prestižno zmago v enem najlepših snežnih žlebov na svetu. Zmagala je 21-letna Američanka Chloe Kim, že četrtič v Laaxu. Dvakratna svetovna prvakinja in aktualna olimpijska zmagovalka je tako napovedala kandidaturo za ubranitev zlata na »tekmi leta« v Pekingu. Druga je bila 17-letna Japonka Mitsuki Ono, tretja pa veteranka, 32-letna Katalonka Queralt Castellet. Edino Evropejko med elito trenira Američan Daniel Kass, ki je na domačih olimpijskih igrah leta 2002 v Salt Lake Cityju in kasneje še leta 2006 v Torinu v žlebu osvojil srebro. Lahko 39-letnik s svojimi olimpijskimi izkušnjami Španko na njenih petih igrah pripelje do kolajne? Odgovor bomo dobili 10. februarja. Dan potem se bodo v Secret Gardnu za sedmo olimpijsko zlato v žlebu merili moški. Kar tri izmed šestih so v lasti 35-letnega Shauna Whitea. Američan je na svoji zadnji tekmi za svetovni pokal (slovo po nastopu v Pekingu je napovedal decembra) danes zasedel tretje mesto. Ta teden je na trg lansiral tudi lastno blagovno znamko desk Whitespace, februarja pa bo na lastni deski v petem olimpijskem nastopu (brez kolajne je ostal samo leta 2014 v Sočiju – četrto mesto) skušal osvojiti še četrto olimpijsko medaljo. Z odličnim nastopom je danes drugo mesto osvojil somačin, 27-letnik iz Davosa, Jan Scherrer. Na drugo mesto se je zavihtel z odlično drugo vožnjo. Prvo mesto je (zmagal je tudi na zadnji tekmi v Mammouthu) osvojil Japonec Ayumu Hirano. Srebrni olimpijec iz Sočija in Pjongčanga tako v Peking odhaja kot prvi favorit za zlato. Mimogrede, izvrstni Japonec je lani nastopil tudi na domačih poletnih olimpijskih igrah in sicer v rolkanju. V disciplini park je, potem ko sem mu kvalifikacije niso izšle po pričakovanjih, zasedel 14. mesto.

Edini slovenski predstavnik v Laaxu, Tit Štante, je s tekmovanjem zaključil po četrtkovih kvalifikacijah, na 33. mestu. V prvi vožnji je padel, v drugo pa je bil precej boljši, a vožnja ni bila brezhibna. »Res je, bilo je preveč napak, da bi lahko bil zadovoljen. Tudi zato sem vesel, da z ekipo še teden dni po tekmi ostajamo v Laaxu, kjer bom lahko treniral v odlično pripravljenem žlebu,« nam je sporočil Celjan, ki s trenerjem Matevžem Pristavcem, Urško Pribošič in Najem Mekincem ostaja na pripravah v Švici.

Svetovni pokal deskarji prostega sloga nadaljujejo in zaključijo marca. Na sporedu bodo še tri tekme v snežnem parku in sicer v Gruziji (Bakuriani), na Češkem (Špindlerov Mlin) in za konec znova Švici (Silvaplana).    

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES