Lanišek tretji v Bischofshofnu, turneja tretjič Kobajašiju

Zmagovalec finalne tekme 72. novoletne turneje v avstrijskem Bischofshofnu je Avstrijec Stefan Kraft, drugi je bil zmagovalec turneje, Japonec Rjoju Kobajaši, še drugič je na zmagovalnem odru s tretjim mestom končal Anže Lanišek, s petim mestom tudi najboljši Slovenec v skupni razvrstitvi turneje. 

Anže Lanišek, foto: NordicFocus

Zadnjo tekmo 72. novoletne turneje je za Slovenijo odprl Timi Zajc, ki je s 129 metri in 123,6 točkami zanesljivo izločil Finca Eetuja Nousiainena s 113.5 metri. Takoj za tem je Domen Prevc s 119.5 metri in 103,4 točkami izpadel proti Japoncu Renu Nikaidu s 129 metri, zasedel pa je šesto mesto med poraženci oz. 31. na današnji tekmi. Lovru Kosu je nato uspel odličen skok, dolg 135.5 metrov, s 135,6 točkami pa je tudi zanesljivo izločil Švicarja Rema Imhofa s 110.5 metri. Tudi Peter Prevc je bil nato s 131 metri in 129,7 točkami odličen, Yevhen Marusiak iz Ukrajine s 93.5 metri ni bil pravi tekmec zanj. Še en odličen skok pa za konec prve serije, saj je Anže Lanišek skočil 134.5 metrov, zbral je 136,0 točk, izzivalec Simon Ammann pa je izpadel s 115 metri. Po prvi seriji je vodil Rjoju Kobajaši, vodilni na turneji s 137 metri in 144,1 točkami pred domačinom Stefanom Kraftom s 136.5 metri in 142,9 točkami ter Laniškom in Kosom, Peter je bil 9., Zajc pa je zasedal 14. mesto.

Anže Lanišek, foto: NordicFocus

V finalni seriji je Zajc pristal pri 125 metrih, z 242,4 točkami pa je izgubil kar nekaj mest, zasedel je končno 22. mesto. Peter je s 135 metri in 261,8 točkami zadržal deveto mesto. Žal je nato veliko napako napravil Kos, ki je skočil le 120.5 metrov, z 238,7 točkami pa je padel šele na 26. mesto. Zadnji skok na 72. novoletni turneji je pripadel Lanišku, ki je bil znova sijajen! Zmagovalca Garmischa je odneslo kar do 141 metrov in rokavica vodilnima je bila z 281,8 točkami vržena! Kraft je na izziv odgovoril z le meter krajšim skokom, Laniška pa je premagal z 288,9 točkami. Nato pa še skok zmagovalca turneje, Kobajašija, ki pa znova ni zmagal, še četrtič je namreč zasedel drugo mesto. Za tretjo skupno zmago na turneji je skočil 139 metrov, zbral pa je 287,6 točk.

Anže Lanišek, foto: NordicFocus

V skupnem seštevku 72. novoletne turneje je zmagal Rjoju Kobajaši pred Andreasom Wellingerjem iz Nemčije in Stefanom Kraftom, Anže Lanišek je bil peti, Kos sedmi, Zajc 10., Peter 18., Domen pa je zasedel končno 31. mesto.

Najboljši na finalni tekmi 72. novoletne turneje, foto: NordicFocus

Izjave po tekmi

Anže Lanišek: “Res dober finalni skok v katerem sem šel na polno, kolikor je dalo! Res sem užival! Res sem se sprostil in odneslo je. Veseli me, da sem na takšen način zaključil turnejo in želim si, da bi tako tudi nadaljeval.”

Peter Prevc (MP3): “Zaključena je še zadnja tekma novoletne turneje. Deveto mesto, tretjič na tej turneji. Žal mi je kiksa v Innsbrucku, s čimer sem si pokvaril uvrstitev med deseterico. Zdaj pa naprej na poljsko turnejo.”

Robert Hrgota (MP3): “Res lep zaključek turneje z vrhunskim skokom Anžeta, odlično tretje mesto. Trije fantje med deset v skupnem seštevku, tako da res lahko rečemo, da je za nami zelo uspešna turneja. Veliko časa za počitek ne bo, nadaljujemo s poljsko turnejo, ampak če potegnemo črto, Bischofshofen zapuščamo zelo zadovoljni.”

Svetovni pokal se bo prihodnji konec tedna nadaljeval s poljsko turnejo od Wisle preko Sczcyrka do Zakopan.

Uradni rezultati >>

Deli novico