Lanišek z daljavo dneva šestič skočil na zmagovalni oder

Na osmi posamični tekmi svetovnega pokala v sezoni 2022/23 je Anže Lanišek v Engelbergu še šestič skočil na oder za zmagovalce, prvič je zasedel 3. mesto. Do točk na generalki za novoletno turnejo še štirje naši orli.

Anže Lanišek © SloSki

Po prvi seriji finalne tekme pred novoletno turnejo je bil znova v najboljšem položaju Poljak Dawid Kubacki, ki je kot edini v prvi seriji imel nekaj pomoči vetra, pristal pa je pri 141.5 metrih, zbral je 157,4 točk. Drugi je bil Avstrijec Manuel Fettner s 138 metri in 150,7 točkami, tretji pa Poljak Piotr Zyla s 139.5 metri in 150,1 točkami. Anže Lanišek je skočil 135 metrov in je s 145,5 točkami zasedal visoko 6. mesto, po ponesrečenih kvalifikacijah je bil odličen v prvi seriji Lovro Kos s 131.5 metri in 136,7 točkami na 11. mestu. Žiga Jelar je bil na 13. mestu s 133 metri in 133,8 točkami, takoj za njim je bil Peter Prevc, ki je v slabih razmerah skočil 127.5 metrov in je zbral 130,9 točk, finale pa je na 30. mestu ujel tudi Domen Prevc s 123 metri in 119,7 točkami. Žal je Timi Zajc ostal brez točk na 33. mestu, skočil je 118.5 metrov in je zbral 113,0 točk.

Finalno serijo je Domen odprl zelo dobro, pristal je pri 128 metrih in je z 239,6 točkami napredoval kar na 21. mesto. Peter je pridobil eno mesto, ko je doskočil pri 131 metrih, zbral pa je 258,1 točk za končno 13. mesto na današnji preizkušnji. Tik za prvo petnajsterico, na 16. mestu je danes končal Jelar, v finalu je skočil 128 metrov, zbral pa je 256,9 točk. Kos je vrhunsko 11. mesto potrdil s 131.5 metri in 263,5 točkami, boj za nove stopničke pa je napovedal Lanišek s skokom dneva, dolgim 142 metrov. Z 293,7 točkami je vrgel rokavico vsem, razen dvema, ki sta še ostala na vrhu za njim. Fettnerjevih 138 metrov je bilo dovolj za 297,2 točk, Kubacki pa je zmago rešil s 135.5 metri in 300,4 točkami, Lanišek pa je tako še šestič skočil na zmagovalni oder v tej sezoni, prvič za tretje mesto.

Najboljši na zadnji tekmi pred novoletno turnejo © GEPA

Skupno ia Kubacki pred novoletno turnejo 74 točk prednosti pred Laniškom, tretji Stefan Kraft zaostaja 184 točk za Poljakom. V pokalu narodov Slovenija ostaja na 4. mestu.

V sredo bo v Planici ob 16.30 uri na sporedu državno prvenstvo, svetovni pokal pa se bo nadaljeval z novoletno turnejo, ki se tradicionalno začne v Oberstdorfu.

Izjave po tekmi

Anže Lanišek (MP3): “Forma je super! Ne vem, če je to življenjska ali ne, bomo še videli. Sicer pa spet ena lepa tekma. Škoda prve serije, ko sem bil malo preveč agresiven čez prelet in sem izgubil precej, tam sem se oddaljil od boja za zmago danes. V drugi seriji pa sem pokazal, da znam skočiti in sem poizkusil napadati in mi je v bistvu uspelo.”

Lovro Kos (MP3): “Med kvalifikacijami sem že vse spakiral, čevlje sem pospravil, torba je tudi že šla v kot. Nato pa sem videl, da je bil na mojo srečo in njegovo žalost Wasek diskvalificiran. Potem sem rekel, da bo potrebno nekaj popraviti in sem šel gor in sem to popravil. Res se mi je lepo izšlo. Zelo sem zadovoljen z današnjim dnem in s celim vikendom.”

Peter Prevc (MP3): “Engelberg je za nami, dvakrat točke. Danes solidno 13. mesto. Tekma je bila zahtevna, razmere so se malo spreminjale, a na to jaz ne smem gledati. Najprej moram izboljšati svojo tehniko, da se bomo potem lahko pogovarjali o vetru.”

Robert Hrgota (MP3): “Ponovno zmagovalni oder Anžeta. Res vrhunski drugi skok. Mogoče manjša napaka v prvi seriji ga je stala borbe za zmago, ampak trenutno res kaže zelo visok nivo skakanja. Danes je res dobro oddelal sploh drugo serijo. Kljub manjši napaki v prvi seriji je bil še vedno v igri. Veseli me, da si lahko mogoče kdaj privoščimo kakšno manjšo napako pri Anžetu in še vedno potem konča na zmagovalnem odru. Lovro je napredoval, skoraj deseterica. Tudi Žiga in Peter, ki je napredoval od včeraj. Osmoljenec danes Timi, v res težkih razmerah žal ni imel sreče, ni imel možnosti. Generalno če pogledamo, zelo lep vikend in vrhunski rezultati Anžeta.”

Uradni rezultati >>

Deli novico