Maksim Bartolj in Žiga Jelar v Rašnovu poskrbela za prve stopničke na super ekipni tekmi

Na zadnji tekmi svetovnega pokala pred 43. FIS svetovnim prvenstvom v nordijskem smučanju v Planici sta Maksim Bartolj in Žiga Jelar na srednji skakalnici v romunskem Rašnovu zasedla izvrstno drugo mesto, s tem sta poskrbela za prve slovenske stopničke na super ekipni tekmi v zgodovini svetovnega pokala.

Maksim Bartolj in Žiga Jelar na stopničkah v Rašnovu © SloSki

Drugo super ekipno tekmo v zgodovini svetovnega pokala je za Slovenijo zelo solidno začel mladi Maksim Bartolj, ki je z 91.5 metri našo dvojico po prvi seriji uvrstil na 7. mesto. Vodila je Avstrija pred Nemčijo in ZDA, Slovenija je zaostajala 6,3 točk. Skok serije, 99 metrov, je nato uspel Žigi Jelarju, ki je Slovenijo z 246,5 točkami popeljal na prvo mesto po prvi seriji 14 reprezentanc. Nemčija je zaostajala 6,1 točk, Norveška 6,9 točk, ostale reprezentance pa že več kot deset točk.

Veselje slovenske ekipe po drugih stopničkah v Rašnovu © SloSki

V drugi seriji je Bartolj skočil 90 metrov, Slovenija pa je padla na drugo mesto, za Nemčijo, ki je imela dobrih 12 točk prednosti, tretja je bila Norveška, ki je zaostajala slabih sedem točk za našima skakalcema. Jelar je v deževnem Rašnovu v drugo skočil 94.5 metrov, po dveh serijah pa je Slovenija zasedala 2. mesto s 15,4 točkami zaostanka za Nemčijo, tretja je bila Norveška s 30,8 točkami zaostanka za vodilno reprezentanco.

V zadnji seriji najboljših osmih reprezentanc je Bartolj proti prvim stopničkam v karieri na najvišjem nivoju zakorakal še z 91 metri, kar je sicer pomenilo, da se je Avstrija približala le na desetinko zaostanka, Karl Geiger in Andreas Wellinger pa sta vodila z 28 točkami naskoka. Sijajno formo je v finalni seriji kljub težkim razmeram in dolgemu čakanju še enkrat več potrdil Jelar, ki je skočil 99.5 metrov in je Sloveniji tako zagotovil prve stopničke na super ekipni tekmi v zgodovini svetovnega pokala. S 33,8 točkami prednosti sta zmagala Nemca, tretje mesto je osvojila Avstrija.

Maksim Bartolj in Žiga Jelar © SloSki

Izjave po tekmi

Maksim Bartolj (MP3): “Super dan je za mano. Nikoli si nisem predstavljal, da bom že prvi vikend v svetovnem pokalu posegel po stopničkah. Hvala Žigi, da mi je to omogočil. Pred tekmo nisem nič kalkuliral kam lahko prideva s svojimi najboljšimi skoki, ampak sem se samo osredotočil na tehniko in rezultat je prišel.”

Žiga Jelar (MP3): “Še enkrat drugo mesto v Rašnovu, tokrat v družbi Maksa. Zelo sem vesel, da se tudi on ni ustrašil izziva in sva pogumno napadla stopničke.”

Gašper Vodan (MP3): “Čestitke Žigi in pa Maksimu za skoke na zelo visokem nivoju, kar je pripeljalo do drugega mesta. Mislim, da sta bila Nemca danes žal premočna. Lahko pa nas veseli, da je tudi mladinec lahko zraven in se je kosal z najboljšimi, kar nas navdaja z navdušenjem. Žiga je še enkrat dokazal, da je na zelo visokem nivoju, njegovi skoki so res vrhunski. To je zelo dobra popotnica za svetovno prvenstvo v Planici.”

Skakalna elita se zdaj seli v dolino pod Ponce, kjer se čez dva dni začenja 43. FIS svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju.

Uradni rezultati >>

Deli novico