Mastnak in Košir jutri v Pinacavallu, mladinci v Leysinu

Alpske deskarke in deskarje pred sredino tekmo na Rogli čaka »slalomski vikend« v italijanskem Piancavallu. Jutri bo tam na sporedu posamični, v nedeljo pa še ekipni paralelni slalom za svetovni pokal. Slovensko deskanje bosta na prizorišču, ki je tekmo svetovnega pokala prvič gostilo predlani zastopala moška nosilca olimpijskih kolajn, v Pekingu srebrni Tim Mastnak in v Sočiju srebrni & bronasti ter v Pjongčangu bronasti Žan Košir. Sara Goltes, Gloria Kotnik, Jernej Glavan in Rok Marguč, ki bodo poleg omenjene dvojice nastopili na domačem paralelnem veleslalomu ostajajo doma, tako da slovenskih mešanih dvojic v nedeljo ne bo na štartu.


Alpske deskarke in deskarje v Italiji čaka predzadnji posamični in ekipni paralelni slalom za svetovni pokal v sezoni 2021/22. © Ferdi Terrazzani

Tim Mastnak in Žan Košir sta se po pekinških igrah dobro spočila in opravila več kakovostnih treningov, v Italijo pa se odpravljata danes. »Po torkovi novinarski konferenci na Rogli sem tam na treningu ostal še naslednji dan, včeraj sem opravil aktivacijski trening na atletskem stadionu v Celju, danes pa odhajam na pot. Sledi nekaj počitka, jutri pa na polno,« nam je pred odhodom na predzadnji slalom sezone povedal aktualni olimpijski veleslalomski podprvak. Predlani je bil Celjan v Piancavallu peti, kar je njegova druga najboljša slalomska uvrstitev v svetovnem pokalu. Zmagal je Avstrijec Andreas Prommegger, ki je tako kot Švicar Nevin Galmarini napovedal, da bo po letošnji sezoni po vsej verjetnosti zaključil tekmovalno kariero. Na stopničkah sta pred dvema letoma stala še dva osmoljenca zadnjih olimpijskih iger, Italijan Roland Fischnaller (2.) in Nemec Stefan Baumeister (3.). Žan Košir, po igrah je bil tudi na treningu v Piancavallu, je januarja 2020 tam ostal brez uvrstitve (diskvalifikacija). »Pred zadnjim sklopom tekem v tej sezoni sem zelo motiviran, opravil sem kar nekaj kakovostnih treningov. V tem hipu sicer težko ocenim kako hiter sem, saj neposredne primerjave s tekmeci nisem imel. Teren v Piancavallu mi ustreza, tako da pričakujem lep rezultat,« je dan pred tekmo ocenil Tržičan. Kvalifikacije Mastnaka in Koširja čakajo jutri ob 10. uri, finale elitne šestnajsterice bo na sporedu ob 14. uri. V ženski konkurenci bo zmago iz leta 2020 branila Švicarka Julie Zogg, na ekipni tekmi pa nemška dvojica Ramona Theresia Hofmeister – Stefan Baumeister.

Rok Marguč, ki je, tako kot Košir, po olimpijskih igrah treniral tudi v Piancavallu, je zaradi poškodbe (noga, hrbet) ostal doma. Trenira na Rogli in upa, da bo do domače tekme povsem nared. Na domačih terenih do srede ostaja tudi bronasta Gloria Kotnik, ki jo na Rogli čaka zadnji letošnji nastop v svetovnem pokalu. Enako velja za Saro Goltes in Jerneja Glavana, ki bosta na Jasi štartala ob olimpijski četverici.

Krosisti sezono nadaljujejo v Avstriji

Po odpovedi tekme v Kanadi (Mt. St. Anne) s svetovnim pokalom v avstrijskem Reiteralmu nadaljujejo tudi krosisiti. Včeraj so opravili s kvalifikacijami (najhitrejša sta bila Britanka Charlotte Bankes in Kanadčan Eliot Grondin), jutri ob 11. uri pa bo na sporedu finale.  

MSP Leysin: po »slopestyle-u« še »big air «

Poleg Mastnaka in Koširja bo jutri slovensko deskanje na mladinskem svetovnem prvenstvu v švicarskem Leysinu zastopala četverica Ožbe Kuhar, Lenart Maligoj, Valuk Markelj in Aljaž Sladič. Varovanci trenerja Aneja Miglarja bodo nastopili v kvalifikacijah skokov prostega sloga (big air). To bo njihov drugi nastop na prvenstvu, v sredinih kvalifikacijah sneženega parka (slopestyle) jim preboj v finale, ki je bil na sporedu včeraj, ni uspel. Maligoj je zasedel 34., Markelj 48, Kuhar 53. in Sladič 67. mesto. Novi mladinski svetovni prvak je Kanadčan Cameron Splading, med deskarkami pa je zlato kolajno osvojila Japonka Yura Murase.

Spored (Pincavallo) >>
Spored (Reiteralm) >>
Rezultati (Leysin) >>

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES