Mercatorjevi skakalni tabori gradniki razvoja smučarskih skokov

Za skakalkami in skakalci je uvodni del sezone. Pred nadaljevanjem so na novinarski konferenci predstavili svoja pričakavanja in cilje. Ob tej priložnosti je Smučarska zveza Slovenije s sponzorjem podjetjem Mercator d.d., predstavila projekt Mercatorjevih skakalnih taborov in podpisala pogodbo o sodelovanju v prihodnje.

Ob podpisu pogodbe v prostorih Mercatorja © BoBo

Pomočnik predsednika poslovodstva za koorporativno komuniciranje, Iztok Verdnik

Mercator je, z velikim veseljem, že dolgoletni podpornik smučarskih skokov. Mercator je malce poseben. Svoja donatorska sredstva direktno namenja tudi vsem klubom, ki skrbijo za mlade, perspektivne športnike, ki bodo nekoč sedeli za to mizo. Smo zelo veseli, da danes to veselje potrjujemo tudi s podpisom pogodbe. Verjamem, da bo tudi letošnja sezona zelo uspešna. Vsem športnikom in športnicam želim veliko zdravja, brez poškodb in veliko uspehov, ki navdihujejo tudi nas.

Predsednik zbora in odbora za smučarske skoke, Borut Meh

Prav lepo mi je, ko se srečamo ob takem dogodku, kot je podpis pogodbe in to z dolgoletnim sponzorjem. Teh vrhunskih tekmovalcev in tekmovalk ne bi bilo, če ne bi imeli podmladka, če ne bi otrok že pred desetim letom starosti vzgajati v skakalce in nordijske kombinatorce. Moram reči, da je tu Mercator vseskozi imel posluh za to. Tudi način sodelovanja smo spreminjali. V preteklosti je šlo za podarjanje opreme klubom, preko 100 parov smuči letno, 100 dresov, čevljev, okovij je bilo podarjeno. To je tisti prispevek, ki ga v klubih zelo cenimo in pričakujemo, da bomo lahko nadaljevali še naprej. Slogan “Mercator, najboljši sosed,” se tudi v praksi dokazuje. Hvala Mercatorju!

Direktor Smučarske zveze Slovenije, Uroš Zupan

Zahvalil bi se Mercatorju za dolgoletno sodelovanje. Predvsem si želimo, da ta model, ki funkcionira, ki je uspešen, nadgradimo še mogoče s kakšnim projektom. Imamo smele načrte, rezultata sicer še ni, a verjamem, da bo temu tako. Upamo, da se bomo veselili tudi novih projektov v smislu sodelovanja SZS in Mercatorja. Hvala za podporo in sodelovanje! Veselimo se skupnih zmag!

Vodnja panoge, Gorazd Pogorelčnik

Z Mercatorjem sodelujemo že precej časa. V zadnjih letih smo imeli več projektov. Eden izmed njih, ki je bil zelo pomemben, se je imenoval “Radi delamo dobro.” Takrat je Mercator za naše klube priskrbel vozila za nekatere, drugi klubi pa so dobili neka finančna sredstva, da so lahko nemoteno delovali. Naslednja akcija je bila, ko smo klubom priskrbeli smučarsko skakalno opremo. Podeljenih je bilo več kot 400 parov smuči, dresov, okovja… Vsa oprema, ki jo potrebujejo mladi smučarji skakalci za njihov nemoten razvoj. V zadnjem letu smo ugotovili, da je te opreme že dovolj in skupaj s klubi smo se odločili, da gremo v nov projekt. Šli smo v projekt Mercatorjevih skakalnih šol. Ta projekt je stekel letos. Nekako smo ga v piramido uvrstili nad klube, ki so spodaj in so gradniki piramide. Imamo torej klube, 25 jih obstaja, Mercatorjeve tabore, DPNC in na vrhu reprezentančne selekcije. Lahko rečemo, da je Mercator gradnik razvoja smučarskih skokov. Ne le na nižjem nivoju, ampak tudi na najvišjem, saj je že dolga leta sponzor naših najboljših tekmovalk in tekmovalcev, naših reprezentančnih selekcij in tudi zato imamo v zadnjih letih rezultate na precej visokem nivoju. To kažejo tudi lanskoletni rezultati, ko so tekmovalci in tekmovalke dosegli 46 stopničk v svetovnem pokalu in 107 uvrstitev od 4. do 15. mesta. Seveda si želimo, da bi take rezultate dosegali tudi v nadalje. S podpro sponzorjev kot je Mercator, pa nam je zagotovo bistveno lažje. Hvala Mercatorju in vsem ostalim!

Uroš Zupan, Anže Lanišek in Peter Prevc © BoBo

Anže Lanišek

Mene zanima konstantnost. Skozi to sem prišel od 30. do 20. pa potem do 15. mesta. Zdaj sem, kjer sem. Sezona je še vedno dolga in upam, da se samo tako nadaljuje. Ne želim se ukvarjati z vremenskimi razmerami. V preteklosti je bilo veliko preveč tega pri meni, malenkosti so me vrgle iz tira. Skušam se brzdati in se zbrati samo na skoke.

Urša Bogataj

Konkurenca je vedno močnejša. Vse se mora poklopiti. Meni se včeraj je, na tekmi sem naredila dva dobra skoka in upam, da bomo počasi kot ekipa zaštartale, saj tudi druge skačejo zelo dobro.

Nika Križnar

Tudi jaz sem konstantna, vseskozi se gibljem okrog petega mesta. Nisem tako visoko kot Anže, ki mu gre res vrhunsko. Vse se ti mora poklopiti tudi na tekmi, kjer moraš pokazati skoke s treningov. Le ti niso tako slabi. Zdi se mi, da potrebujemo le nekaj samozavesti, da lahko skočimo na stopničke, kar je najbolj pomembno. Zdaj je Urša dokazala, da lahko skočimo na stopničke in zdi se mi, da bo tudi nam zdaj lažje steklo za naslednje tekme.

Maja Vtič, Ema Klinec, Urša Bogataj, Nika Prevc in Nika Križnar © BoBo

Zoran Zupančič, glavni trener ženske skakalne reprezentance

Sezone nismo začeli ravno po pričakovanjih, a ta vikend nam je šlo že bolje. Upam, da je let s stopničkami prebit, da je vrgla iskrico in da bo ogenj zagorel. Verjamem v punce, da imajo še kar veliko za pokazati. Kot vem, je bila danes na Ljubnem prva noč, ko so izdelovali sneg. Upam, da bo skakalnica čim prej pripravljena. Načrt imamo, da gremo tja na trening. Prej nas čaka še državno prvenstvo v Planici na 120 metrski skakalnici. V sosednjem Beljaku se do uradnega treninga ne bo dalo trenirati. Upamo še na kakšen trening na Ljubnem, če ne, bomo trenirali v Planici.

Robert Hrgota, glavni trener moške skakalne reprezentance

Čestitke Anžetu, zasluži si vse pohvale za trenutno zelo visok nivo, ki ga kaže. Morda je bil malo boljši le en Poljak, a sezona je še dolga in potrebno je samo nadaljevati v tem ritmu. Ostali funkcionirajo dobro, morda kot dekleta izsiljujemo stopničke in na koncu nas to tudi stane osnove, da si zbran na izvedbo in ne na rezultat. Ko se bo poklopilo še to, bomo kot ekipa še močnejši. Zdaj pa bomo trenirali.

Peter Prevc

Velika žrtev razmer nisem. Vsi, razen Žabe smo malo na elastiki. Enkrat smo malo bližje, drugič se malo raztegne in lovimo ta priklop. Zdaj moramo ohraniti zbranost na svoje nastope, da se elastika ne uniči in pretrga.

Domen Prevc © BoBo

Domen Prevc

Meni še zdaleč ne gre tako dobro kot bi si želel. Mislim, da manjka en res dober vikend, da konstantno skačem med točke in potem s tega naprej, počasi iz tekme v tekmo s fokusom in tja prihajati spočit. Nato pa samo napredovati.

Žiga Jelar

S tem vikendom sem kar zadovoljen, ker sem pokazal neko konstantno. Disel se še ni ogrel, Gremo počasi, upam pa, da že zelo kmalu ujamem tiste še boljše občutke in bom to konstanto iz 20. mest lahko prenesel na višja mesta in stremel k Anžetu.

Lovro Kos

Sam sem bolj bencinar. Počasi gre na bolje, a to ni to. Bolje je kot na treningih, a vem, da znam še bolje. Videli bomo, kaj bo, ko bo več pritiska na novoletni turneji. Tekem bo več in videli bomo, kako se bomo potem znašli.

Timi Zajc

Ne vidim še, kje je tista pomankljivost. Iščemo jo, treniramo naprej in upamo, da se bo čim prej poklopilo.

Nika Prevc

Sam Titisee je bil lep, moji skoki pa še ne. Trenutno imam še malo težav v počepu. Na tem bom delala v prihodnje, da bo potem steklo.

Ema Klinec

S posameznimi skoki sem bila kar zelo zadovoljna. Na tekmi se še ni vse poklopilo. Morda sem bila zadovoljna z Lillehammerjem, kjer je bil prvi skok res dober. Državnega prvenstva se zelo veselim, kot vedno je to tekma za vmes. Želim dobiti konstantnost in iz tega bodo prišli še vrhunski skoki.

Maja Vtič

Manjka malo sproščenosti in ena tekma, da se malo bolj poklopi, da pridobim nazaj na samozavesti. Lahko, da bo to že na domači skakalnici na državnem prvenstvu.

Deli novico