MSP: V klasiki zlato na Švedsko, Gina Del Rio dopolnila komplet

Švedinja Evelina Crusell in njen rojak Alvar Myhlback sta zmagovalca 10 km prezikušenj v klasičnem koraku s posamičnim startom na 47. FIS mladinskem svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Planici. Andorčanka Gina Del Rio je z naslovom podprvakinje dopolnila komplet medalj v Planici. Od domačih predstavnikov je bil najvišje uvrščen Bor Petrovič na 48. mestu, med mladinkami je Zala Zupan zasedla 51. mesto.

Zala Zupan, foto: Borut Živulović/BOBO

Tretji komplet odličij so v Planici na FIS mladinskem svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju podelili za tek na 10 km preizkušnji v klasičnem koraku s posamičnim startom. V konkurenci mladink je bila najboljša Švedinja Evelina Crusell, ki je za 8,5 sekund ugnala prvo ime tega prvenstva, Gino Del Rio iz Andore, ki se veseli že tretje medalje, danes je po zlatu v sprintu in bronu na 20 km dopolnila komplet medalj pod Poncami. Bron je z zaostankom 23,4 sekund osvojila Norvežanka Anniken Sand. Po srebru na 20 km je to za Norvežanko druga medalja v Planici. Vse štiri Slovenke so bile precej izenačene, v cilj so prišle v razmaku z manj kot pol minute razlike. Zala Zupan je na 51. mestu za zmagovalko zaostala 4:06 minut, Lucija Medja na mestu za njo 6 sekund več, Tia Janežič na 54. mestu 4:22 minut in Živa Melihen na 55. mestu 4:33 minut.

Razred zase je bil med mladinci na 10 km razdalji Šved Alvar Myhlback, ki je zmagal s kar 52,4 sekund prednosti pred Švicarjem Isaiom Naeffom, Norveški je bron s 56,8 sekundami zaostanka pritekel Mons Melbye. Od dveh Slovencev na štartu je bil na koncu hitrejši Bor Petrovič z zastankom slabih treh minut in pol na 48. mestu, Jaka Marinko pa je z zaostankom dobrih šestih minut zasedel 78. mesto.

Izjave po tekmi

Zala Zupan: “Danes je zelo deževalo, posledično so bili spusti zelo ledeni. Tudi smučine so bile ledene, enkrat sem med tekmo tudi padla. Z rezultatom sem zelo zadovoljna, dobro sem se počutila na progi.”

Bor Petrovič: “Sem zadovoljen, saj menim, da mi je uspel soliden rezultat. Imeli smo načrt, da tempo stopnjujem vse tri kroge, na koncu pa še nekoliko dodam. Mislim, da so bile smuči danes super. Bile so hitre po hribu navzdol, po hribu navzgor pa sem imel dober oprijem.”

Eva Sever Rus, trenerka: “Puncam čestitam za borbo. Zala in Živa sta danes odtekli super, sta namreč med mlajšimi v kategoriji. Luciji se pozna bolezen, Tia pa je danes imela slab dan. Progo so solili, tako da je bilo precej ledeno. Danes so bile v ospredju tekmovalke, ki se ne bojijo ledu. V moški kategoriji se je Bor izjemno boril, odlično se je pripravil na današnje spomladanske razmere. Jaka je danes nabiral izkušnje.”

Uradni rezultati >>

Deli novico

Gorenje-TEK
Zavarovalnica-Triglav-TEK
NLB-TEK
Telekom_K
Geoplin-TEK
multiessence
Avtohisa-Kranj-slogan-TEK
Intersport-TEK
Defendyl-TEK
Tosidos-TEK
PKP-TEK