Na drugi posamični tekmi svetovnega prvenstva v finalu Košir in Marguč

Tako kot na prvi posamični tekmi 15. svetovnega prvenstva v deskanju na snegu (paralelni veleslalom), smo tudi na drugi (paralelni slalom) v finalu gledali dva slovenska reprezentanta. Žan Košir je osvojil 10. mesto, Rok Marguč pa je končal tri mesta za njim (13. mesto). Gloria Kotnik (19. mesto) in Tim Mastnak (23. mesto), ki bosta Slovenijo zastopala na jutrišnji ekipni tekmi mešanih dvojic, sta tekmo končala po kvalifikacijah. Nova svetovna prvaka sta Avstrijec Andreas Prommegger in Švicarka Julie Zogg.


Žan Košir se je na svetovnem prvenstvu v Gruziji na obeh tekmah uvrstil med elitno šestnajsterico. (Foto: GEPA pictures, Matic Klanšek)

Gruzijski organizatorji so imeli znova kar nekaj težav s pripravo proge, zato so se kvalifikacije druge posamične paralelne tekme prvenstva pričela z manjšo zamudo in nadaljevale z daljšim odmorom med obema vožnjama, finale pa posledično z dvournim zamikom.

Tako kot v nedeljo (paralelni veleslalom) smo imeli Slovenci med elitno šestnajsterico dva predstavnika. Žan Košir (deseti kvalifikacijski in končni rezultat) se je na drugi tekmi prvenstva (paralelni slalom) znova uvrstil v zaključni del. V osmini finala je 38-letnega Tržičana ugnal štiri leta mlajši Bolgar Radoslav Jankov, ki je bil na koncu sedmi, naš as pa se je že devetič v karieri uvrstil med deseterico na svetovnem prvenstvu. »Izpostavil bi predvsem dejstvo, da se mi je na obeh tekmah v zahtevnih razmerah uspelo prebiti skozi kvalifikacije. To seveda ni enostavno, prav nasprotno. Oba rezultata kažeta na to, da ostajam v stiku z najboljšimi. Še naprej bom vztrajal in do konca sezone iskal nove priložnosti za nadgradnjo in korak naprej,« je po tekmi povedal Košir, ki je s tem končal nastope na letošnjem prvenstvu, novo priložnost na najvišji ravni pa bo imel 15. marca, ko bo na sporedu paralelni veleslalom za svetovni pokal na Rogli.

Prvenstvo je zaključil tudi Rok Marguč (trinajsti kvalifikacijski in končni rezultat), ki je danes desetič deskal v finalu tekme svetovnega prvenstva. »Zelo malo mi je manjkalo za napredovanje! Rdeča proga je bila v spodnjem delu, na ravnini, precej počasnejša, a sem tudi sam prav tam še imel nekaj rezerve. Zamujena priložnost, ampak že čez dve leti nas čaka nova,« je bil po porazu proti Švicarju Dariu Caviezlu in letos prvi uvrstitvi v finale na tekmi najvišjega ranga precej bolje kot v nedeljo razpoložen Laščan.

Rok Marguč je bil zelo blizu napredovanju v četrtfinale. (Foto: GEPA pictures, Matic Klanšek)

Tim Mastnak (23. mesto) tokrat ni našel recepta za zahtevno podlago. »Težak dan, težka tekma. Moja prva kvalifikacijska vožnja je bila dobra, bil sem v stiku z najboljšimi. Drugo sta zaznamovali dve manjši in ena večja napaka. Čestitam vsem, ki so se dobro znašli na slabi progi,« pa nam je po tekmi povedal Mastnak in še enkrat poudaril, da organizacija prvenstva ni na ustreznem nivoju. »Žalostno. To je slabo za naš šport,« poudarja Mastnak, ki obljublja, da bo jutri na ekipni tekmi skušal dokazati, da je vendarle lahko dober in uspešen tudi v takšnih razmerah, ki smo jim v Gruziji priča v teh dneh. Glorii Kotnik (19. mesto) zelo specifične razmere ob upoštevanju dejstva, da se vrača po poškodbi kolena seveda niso šle na roko. »Danes so imeli organizatorji še več težav s pripravo proge. V takšnih specifičnih pogojih ta hip ne morem prikazati svojih najboljših voženj,« pa je po tekmi povedala naša edina ženska predstavnica, ki bo na jutrišnji ekipni tekmi moči združila s Timom Mastnakom.

Tretji naslov svetovnega prvaka (drugi v slalomu) je v moški konkurenci osvojil Avstrijec Andreas Prommeger, srebro je pripadlo njegovemu rojaku Arvidu Aunerju, bron pa presenetljivo Kanadčanu Arnaudu Gaudetu. Svoj drugi slalomski naslov (zmagala je že v Park Cityju leta 2019) si je v ženski konkurenci prideskala Švicarka Julie Zogg, v velikem finalu je premagala rojakinjo Ladino Jenny. Bronasto kolajno je osvojila Avstrijka Sabine Schöffmann.

»Vsekakor bi lahko iztržili kaj več. Rok je bil zelo blizu, tudi Žan je do prve napake deskal dobro. Modra proga je bila spodaj v boljšem stanju, tako da je bilo »rdečim« vseeno težje. Občutki pred jutrišnjo tekmo? Po dveh dneh »rokenrola« težko rečem kaj konkretnega. Borili se bomo do konca, upam, da bo razplet za nas najboljši,« pa je drugi tekmovalni dan in pričakovanja pred tretjim strnil Jure Hafner, strokovni vodja paralelnih disciplin.

Zvočne izjave:
Žan Košir (MP3)
Rok Marguč (MP3)   
Gloria Kotnik (MP3)
Tim Mastnak (MP3)
Jure Hafner (MP3)

>>> Rezultati Bakuriani

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES