Na poletno svetovno prvenstvo z B reprezentanco

Biatlonci in biatlonke so sredi pripravljalnega ciklusa za poolimpijsko zimsko sezono. Pred vrati pa so tudi poletne tekme, med drugim poletno svetovno prvenstvo v Ruhpoldingu, ki se pričenja že ta četrtek. Na željo novega glavnega trenerja reprezentance Ricca Grossa bo slovenska A ekipa tekmovanje izpustila. Tja se odpravlja B reprezentanca, saj mladi tekmovalci potrebujejo pomembne izkušnje.

Priprave B ekipe na Pokljuki. Foto: Sloski

Slovenska biatlonska reprezentanca je poletnih svetovnih prvenstvih v zadnjih letih blestela. Lani se je v domovino z bronasto kolajno vrnila Polona Klemenčič, leta 2019 je sedaj že upokojeni biatlonec Klemen Bauer prišel do brona in srebra. Letos bodo najboljši slovenski tekači s puško na ramah izpustili tekmovanje, saj novi glavni trener Ricco Gross vse misli usmerja v zimo. Reprezentanca je namreč ravno zaključila zahtevne višinske kondicijske priprave v Livignu in na Pokljuki. 

Glavni trener reprezentance je že maja napovedal, da tekme v Ruhpoldingu prihajajo prekmalu ter da se jih ne bodo udeležili. Tekem ni dal v letni program in to odločitev spoštujemo. Reprezentanca je ravno zaključila cikel najpomembnejših kondicijskih priprav, kar je tudi eden izmed razlogov, da tekme prihajajo prekmalu,” nenastop A reprezentance obrazloži vodja reprezentance Tadeja Brankovič.

A ekipa na pripravah v Livignu. Foto: Sloski

Čeprav bodo najboljši slovenski biatlonci tekmovanje izpustili, bo Slovenija imela močne adute v kategoriji mlajših članov in članic. V Nemčijo se namreč odpravlja izjemno nadarjena generacija, ki trenutno sestavlja B reprezentanco in ima veliko uspehov tudi že na zimskih svetovnih prvenstvih mlajših članov. V Nemčijo pod vodstvom glavnega trenerja Jureta Ožbolta potujejo: Matic Bradeško, Matic Repnik, Jaša Zidar, Kaja Marič, Zala Repe, Lena Repinc, Kiara Sterle, Klara Vindišar in Kaja Zorč. 

Glavni trener B reprezentance je že od začetka načrtoval nastop v Ruhpoldingu. Tekme bo izkoristil za preverjanje forme, za smerokaz, kako se bodo tekmovalci in tekmovalke odrezali v tekmovalnem ritmu. Na takih tekmah si mladi nabirajo tudi pomembne izkušnje, ki jih potrebujejo za zimsko sezono. Predvsem pa je tekma tudi najboljši trening. Povsem drugače je tekmovati s startno številko na hrbtu, kot tekmo simulirati. Vsem želimo, da naredijo tisto največ, kar v danem trenutku zmorejo,” še pravi Tadeja Brankovič.

Želja IBU po močnih poletnih tekmah

Letošnje poletno svetovno prvenstvo bo zelo močno zastopano. Nastopilo bo skoraj 300 tekmovalcev, med njimi celotna A reprezentanca Nemčije in Švedske. V Ruhpoldingu bodo številna zveneča imena, med njimi tudi večkratna dobitnica olimpijskih kolajn Dorothea Wierer. 

Mednarodna biatlonska zveza (IBU) si zelo želi povečati pomembnost poletnih tekmovanj. V letošnjem letu je tako pod svojo organizacijo že vzela tri tekmovanja. Blinken festival je bil že izpeljan, sledi poletno svetovno prvenstvo, nato pa sledijo še tekmovanja v Annceyu naslednji teden, ki jih organizira nekdanji biatlonsk super šampion Martin Fourcade.

Spored tekmovanja. poletno svetovno prvenstvo Ruhpolding

Deli novico

Triglav-BIA
Telekom-BIA
NLB-BIA
Argeta-BIA
Laško-BIA
Europlakat-BIA
Športna_loterija-BIA
Halti-BIA
AHKranj-BIA
Slovenska_vojska-BIA
1.L. VITTOZZI1091
2.L. JEANMONNOT1068
3.I. TANDREVOLD1044
17.A. LAMPIC378
63.P. KLEMENCIC44
85.L. REPINC7
1.J. BOE1262
2.T. BOE1080
3.J. DALE-SKJEVDAL949
24.J. FAK313
40.L. PLANKO108
47.A. VIDMAR64
50.M. DOVZAN61
90.M. REPNIK3