Na prvi tekmi v Banskem najbližje finalu Žan Košir, Gloria Kotnik uspešno operirana v UKC Maribor

Na prvem izmed dveh paralelnih slalomov za svetovni pokal v bolgarskem Banskem se slovenski deskarji niso uspeli prebiti med elitno šestnajsterico finalistov. Še najbližje ji je bil Žan Košir, ki je v kvalifikacijah osvojil 18. mesto. Rok Marguč je tekmo končal na 22., Tim Mastnak pa na 23. mestu. Zmag sta se veselila švicarska deskarja Dario Caviezel in Julie Zogg. Gloria Kotnik, ki zaradi poškodbe kolena ni nastopila, je bila včeraj uspešno operirana v UKC Maribor.

Žan Košir je danes prvič nastopil na progi poimenovani “Alberto Tomba” v Banskem. (Foto: Miha Matavž)

Danes brez finala, nova priložnost že jutri

Slovenska moška trojka je prvo tekmo v Banskem končala po dopoldanskih kvalifikacijah. Najbližje izločilnim dvobojem je bil Žan Košir (18. mesto), ki je uvrstitev v popoldanski finale zgrešil zgolj za 41 stotink. »V prvi kvalifikacijski vožnji sem preveč zaostal. V drugo sem bil – za razliko od preostalih tekem v tej sezoni – boljši, a vseeno ne dovolj dober. Sem pa dobil dovolj kakovostnih povratnih informacij, dobro sem spoznal progo. Jutri seveda ciljam na finale,« je bil po tekmi odločen Tržičan.

Manj kot sekundo je bil za finale »prekratek« Rok Marguč (22. mesto). »Po treh dneh dežja se je v Banskem vendarle ohladilo. Vreme nam je šlo na roke, organizatorji so dobro opravili svoje delo in odlično pripravili progo. Ta ni enostavna, zelo zahtevna je bila tudi postavitev. Ni se mi izšlo, še vedno pa sem prepričan, da ob optimalnih vožnjah in z vsemi informacijami, ki sem jih pridobil danes, lahko jutri pridem precej višje,« optimističen ostaja tudi Laščan.  

Nekaj več kot sekundo je za finalisti zaostal Tim Mastnak (23. mesto). »Težka tekma. Moji vožnji sploh nista bila slabi. V prvo sem bil »zraven«, v drugo pa sem po zelo dobrem zgornjem delu tik pred ciljem, na ravnini, naredil napako, ki me je stala uvrstitve v finale. Moja slalomska forma je dobra, že jutri imam novo priložnost za dokazovanje. Držim pesti za dobre razmere in se nadejam lepe tekme in seveda višje uvrstitve,« pa je po prvi tekmi vtise strnil Celjan.

Zmagal je, drugič v karieri, 27-letni Švicar Dario Caviezel, ki je bil  velikem finalu boljši od Avstrijca Fabiana Obmanna. Tretje mesto je po zmagi nad zmagovalcem Scuola, Poljakom Oskarjem Kwiatkowskim, osvojil Italijan Edwin Coratti. Tudi v ženski konkurenci je zmaga odšla v Švico. Najboljša je bila namreč Julie Zogg. Drugo mesto je pripadlo Avstrijski Sabine Schöfmann, tretje pa še eni Švicarki – Jessici Kaiser (v malem finalu je ugnala Avstrijko Danielo Ulbing).

»Organizatorji, ki jim je pomagala ohladitev so opravili izjemno delo. Proga je bila v zelo dobrem stanju. Izpostaviti pa velja današnjo postavitev. Veliko je bilo sprememb ritma, deskarji in deskarke so morali biti izjemno aktivni. Žan in Rok sta preveč »tipala«, Tim je brez uvrstitve v finale ostal zaradi napak na ravnini. Na napakah se učimo, jutri bomo to, upam da, popravili,« pa je črto pod prvi tekmovalni dan v Banskem potegnil Jure Hafner, strokovni vodja paralelnih disciplin.

Gloria Kotnik uspešno operirana

Gloria Kotnik bo, če ne bo zapletov pri rehabilitaciji, lahko nastopila na svetovnem prvenstvu v Gruziji. (Foto: FB Gloria Kotnik)

Gloria Kotnik zaradi poškodbe kolena v Bolgariji seveda ni nastopila. Velenjčanko so včeraj uspešno operirali v UKC Maribor. »Hvala dr. Matjažu Vogrinu in njegovi ekipi. Iz kolena so mi uspešno odstranili del odkrušenega hrustanca, ki je povzročal bolečine. Sledi rehabilitacija in če bo vse potekalo brez zapletov bom do svetovnega prvenstva nared,« nam je sporočila Kotnikova, ki zatrjuje, da ima dovolj energije in verjame, da ji bo predvideni povratek na sneg tudi uspel.

>>> Rezultati Bansko

 

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES