Na svetovnem prvenstvu osem slovenskih deskarjev

V nedeljo (19. 2.) se v Gruziji (Bakuriani) pričenja svetovno prvenstvo v deskanju na snegu in smučanju prostega sloga. Na prvenstvu, ki se bo zaključilo na prvo marčevsko nedeljo (5. 3.), bo nastopilo osem slovenskih deskarjev na snegu. V alpskih disciplinah bodo tekmovali Gloria Kotnik, Tim Mastnak, Rok Marguč in Žan Košir, v disciplinah prostega sloga pa Naj Mekinc, Urška Pribošič, Tit Štante in Kaja Verdnik.

Tim Mastnak je zadnjo slovensko deskarsko “snežinko” osvojil na svetovnem prvenstvu leta 2019 v Park Cityju. (Foto: Matic Klanšek, GEPA pictures)

Prva tekma že v nedeljo

Alpske deskarje, ki bodo iz Ljubljane prek Istanbula v Gruzijo odpotovali danes, preizkušnja v olimpijski disciplini (paralelni veleslalom) čaka že prvi dan prvenstva, v nedeljo 19. februarja. Izločilni dvoboji v katerih bo, če se bo vse izšlo po načrtih, deskala tudi slovenska četverica (Gloria Kotnik, Tim Mastnak, Rok Marguč, Žan Košir), se bodo pričeli ob 9. uri po našem času (ob 12. uri po lokalnem času), kvalifikacije tri ure in pol prej. V torek (21.2.) bo v istih terminih še paralelni slalom, dan kasneje (22.2.) pa od 10. ure dalje po slovenskem času še tekma mešanih dvojic v paralelnem slalomu. Na slednji bosta moči združila Tim Mastnak in Gloria Kotnik.

»Januarski rezultati v svetovnem pokalu so bili, glede na naš potencial, pod pričakovanji, tako da nam je tekmovalni premor prišel še kako prav. Po prihodu iz Kanade smo na različnih lokacijah opravili več kakovostnih treningov. Tudi na domačih terenih (Rogla, Krvavec, Kranjska gora) so bili pogoji odlični. Dobro pripravljeni in samozavestni odhajamo v Gruzijo,« nam je zaupal Jure Hafner, strokovni vodja paralelnih disciplin, ki ne skriva najvišjih ciljev in napoveduje slovensko kolajno.
>>> ZVOČNA IZJAVA JURE HAFNER (MP3)

GLORIA KOTNIK (paralelni veleslalom, paralelni slalom, ekipni paralelni slalom)
33 – letna Velenjčanka za katero se je leto 2022 končalo sanjsko (s prvo zmago v svetovnem pokalu), leta 2023 ni začela idealno. Zaradi poškodbe kolena v švicarskem Scuolu je bila primorana izpustiti tekme v Kanadi in Bolgariji, a se je še enkrat znova odločno vrnila in bo v naslednjih dneh nastopila že na svojem osem svetovnem prvenstvu. Prvič je na prestižnem tekmovanju deskala leta 2007. Takrat je prvenstvo v švicarski Arosi z dvema kolajnama zaznamoval Rok Flander, bogato kariero pa je sklenil Dejan Košir. Doslej najvišjo uvrstitev na svetovnih prvenstvih je Kotnikova zabeležila dve leti kasneje v Koreji (Gangwong, 21. mesto, paralelni slalom).

»Dogajanje v zadnjih tednih je bilo zaradi rehabilitacije po poškodbi kolena zelo pestro. Sem pa seveda vesela, da so se stvari dobro razpletle. Vse je potekalo po načrtu, vrnila sem se na sneg in med veleslalomske ter slalomske količke. Med deskanjem na snegu ne čutim bolečin. Sicer še nimam 100 % zaupanja, ampak do tekem je še nekaj časa. Prepričana sem, da bo takrat vse pozabljeno,« je bila dobro razpoložena prva dama slovenskega alpskega deskanja, ki je v soboto na Brdu pri Kranju prejela prestižno Bloudkovo nagrado.
>>> ZVOČNA IZJAVA GLORIA KOTNIK (MP3)

TIM MASTNAK  (paralelni veleslalom, paralelni slalom, ekipni paralelni slalom)
32 – letni Celjan, tudi on je bil med letošnjimi Bloudkovimi nagrajenci, je sezono začel s slalomskimi stopničkami (2. mesto v Winterbergu). Kasneje na zmagovalnem odru – tudi zaradi neprijetne bolezni, primoran je bil jemati antibiotike – ni več stal. Vseeno je ostal v stiku z elito, le v Bolgariji (Bansko) se mu ni uspelo uvrstiti v izločilne dvoboje. Nekdanji mladinski svetovni prvak je februarja treniral na domači Rogli in pa v italijanskih Dolomitih, kjer se je med drugim primerjal s tekmeci iz nemške in poljske reprezentance. Srebrni olimpijec iz Pekinga, ki se je na novih prizoriščih doslej vedno odlično znašel, bo petič deskal na članskih svetovnih prvenstev. Najvišje je bil leta 2019 v ameriškem Park Cityju, ko nas je razveselil  s srebrom v paralelnem veleslalomu.

»Priprave po prihodu iz Kanade so bile zelo intenzivne. Ogromno časa sem preživel na snegu. Prvi sklop snežnih treningov sem opravil na Rogli, nato pa sem se preselil v Dolomite, kjer sem treniral z Nemci in Poljaki. Z opravljenim sem izredno zadovoljen. Poleg hitrosti, ki je niseme izgubil, sem s količino pridobil še na stabilnosti. Zadnje dni sem preživel v fitnesu, tako da spočit pričakujem vse tri tekme. Če bom prikazal vožnje s treningov, bodo rezultati zelo lepi,« ne dvomi Mastnak, ki posamičnim tekmam ob bok postavlja tudi ekipno, kjer bosta z Glorio Kotnik lovila prvo slovensko kolajno na ekipni preizkušnji.
>>> ZVOČNA IZJAVA TIM MASTNAK (MP3)

ROK MARGUČ (paralelni veleslalom, paralelni slalom)
36 – letni Laščan je bil v letošnji sezoni nekajkrat zelo blizu elitni šestnajsterici, posamezne kvalifikacijske vožnje pa so pokazale, da želene pozicije niso zelo oddaljene, prav nasprotno. Pretekli vikend je tekmoval na FIS tekmah v Dolomitih (Funes), zadnja jutra pred odhodom v Gruzijo – tam še ni tekmoval – pa je preživel med vratci na progi Jasa na Rogli. Marguč je že na svojem prvem svetovnem prvenstvu leta 2007 v Arosi deskal v finalu (12. mesto v paralelnem veleslalomu), kasneje pa je bil še precej bolj uspešen. Iz španske La Moline je leta 2011 prinesel veleslalomsko srebro in slalomski bron, dve leti kasneje je v kanadskem Stonehamu postal svetovni prvak v paralelnem slalomu, četrto kolajno pa je osvojil leta 2015 v avstrijskem Lachtalu (bron, paralelni slalom).

»Zelo sem zadovoljen z opravljenim v zadnjih dveh tednih. Občutki na domačih treningih in pa na zadnjih dveh FIS tekmah v Italiji so bili zelo dobri. Menim, da bodo v Gruziji pogoji za deskanje zelo podobni kot smo jih imeli na februarskih treningih. Sproščeno in optimistično pričakujem svetovno prvenstvo, kjer so moji cilji vedno visoki. Tudi tokrat!« je odločen nosilec kar štirih kolajn s svetovnih prvenstev.
>>> ZVOČNA IZJAVA ROK MARGUČ (MP3)

ŽAN KOŠIR (paralelni veleslalom, paralelni slalom)
38 – letni Tržičan je v letošnji sezoni najvišje segel v italijanski Cortini, kjer je končal tik pod stopničkami (4. mesto). Tudi sicer je nizal uvrstitve med najboljšo šestnajsterico ali pa ji je bil povsem blizu, kar je ob kopici izkušenj dober obet pred vrhuncem sezone. Košir je na svetovnem prvenstvu debitiral leta 2005 v kanadskem Whistlerju. Stopničkam se je povsem približal na naslednjem kanadskem prvenstvu leta 2013 (Stoneham), kjer je bil v paralelnem veleslalomu četrti, prestižno kolajno pa mu je pred polnimi tribunami in na krilih Kluba navijačev iz Tržiča uspelo osvojiti leta 2015 v Lachtalu (paralelni veleslalom, srebro).

»Smo pred vrhuncem sezone. Izkušenj z velikih tekmovanj, kjer štejejo samo kolajne, imam več kot dovolj. Sem optimist, s trenutno formo sem zadovoljen. Držite pesti!« pa nam je sporočil nosilec treh olimpijskih kolajn.
>>> ZVOČNA IZJAVA ŽAN KOŠIR (MP3)


Rok Marguč, Tim Mastnak, Gloria Kotnik, Urška Pribošič, Jure Hafner (Foto: SloSki Snowboard)

Na krilih nedavnega uspeha Naja Mekinca optimistični tudi deskarji prostega sloga

Slovenski deskarji prostega sloga (Naj Mekinc, Urška Pribošič, Tit Štante, Kaja Verdnik) bodo v Gruzijo odpotovali v dveh skupinah. V nedeljo (19.2.) z Matevžem Pristavcem, trenerjem in strokovnim vodjem disciplin prostega sloga, na prizorišče potujeta Mekinc in Pribošičeva, naslednji petek (24.2.). pa še Štante in Verdnikova. Na ta dan bo Naj Mekinc nastopil v kvalifikacijah snežnega parka (slopestyle), dva dni kasneje pa še Urška Pribošič. Finale z najboljšimi osmimi deskarkami in desetimi deskarji bo v ponedeljek, 27. februarja. Oba deskarja, ki nastopata v t. i »park disciplinah« nato čaka še nastop v skokih prostega sloga (big air). Kvalifikacije bodo na sporedu 4. marca, finale ženske osmerice in moške deseterice pa zadnji dan prvenstva (5. 3.). Deskarke in deskarje, ki nastopajo v snežnem žlebu (half pipe) kvalifikacije čakajo na prvi marčevski dan, finale najboljše ženske osmerice in moške deseterica pa 3. marca.  

»Seveda je Najev rezultat na zadnji deskarski tekmi za svetovni pokal pred prvenstvom vsem skupaj dal velik dodaten zagon, tako da komaj čakamo na novo priložnost za dokazovanje. Upam, da bo organizatorjem uspelo dobro pripraviti park in žleb. Pa cilji? Osnovni je uvrstitev med prvo polovico nastopajočih, seveda pa si želimo več. Naj je dokazal, da lahko seže zelo visoko, preostali pa tudi že imajo izkušnje s svetovnih prvenstev in tudi olimpijskih iger, torej se ne bodo znašli v neki novi situaciji,« nam je pred prvenstvom povedal Matevž Pristavec, ki bo  s »park« ekipo pred letom v Gruzijo opravil trening na domačem Voglu.

NAJ MEKINC (snežni park, skoki prostega sloga)
21 – letni Ljubljančan je najmlajši slovenski reprezentant v ekipi za svetovno prvenstvo. Letos je redno nastopal na tekmah svetovnega pokala v skokih prostega sloga (big air) in snežnem parku (slopestyle). Formo je stopnjeval tekom sezone, na zadnji tekmi v Kanadi (Calgary, snežni park) pa se mu je povsem odprlo. Z 8. mestom je dosegel rezultat kariere, hkrati je bil edini Evropejec v finalu. Mladi up slovenskega deskanja prostega sloga bo na članskem svetovnem prvenstvu nastopil tretjič. Debitiral je leta 2019 v Park Cityju, dve leti kasneje pa je v Aspnu s 16. mestom v snežnem parku dokazal, da je iz pravega testa in da lahko predvsem na progah, ki so mu pisane na kožo, seže še kako visoko.

»Predstavitev parka za katerim stoji izkušena ekipa Schneestern-a sem si ogledal. Prvi vtisi so dobri, so mojstri svojega posla. Več pa bom lahko povedal po preskusu in uradnih treningih. Rezultat v Kanadi mi je vsekakor dal potrditev, da smo na pravi poti. Pred svojim tretjim svetovnim prvenstvom sem optimist,« je bil po prihodu s Kanade dobro razpoložen ta hip naš najboljši deskar prostega sloga.

URŠKA PRIBOŠIČ (snežni park, skoki prostega sloga)
32 – letna Blejka se je na tekme svetovnega pokala vrnila januarja letos v švicarskem Laaxu (27. mesto v snežnem parku), sicer pa se je osredotočala na trening in pa nastop na svetovnem prvenstvu, ki je njen glavni cilj sezone. Olimpijka iz Pekinga je doslej nastopila na štirih svetovnih prvenstvih, najvišje je segla leta 2015, ko je v avstrijskem Kreischbergu zasedla 6. mesto v skokih prostega sloga.

»Za prvenstvo sem se dobro pripravila. Določene malenkosti bom pred odhodom še popravila in nadgradila na domačem Voglu, potem pa seveda upam na najboljše,« je zadovoljna Pribošičeva.
>>> ZVOČNA IZJAVA URŠKA PRIBOŠIČ (MP3)

TIT ŠTANTE (snežni žleb)
24 – letni Celjan pred odhodom na prvenstvo trenira v švicarskem Laaxu. Bolečine v hrbtu/vratu, ki so mu onemogočile nastop na januarski tekmi svetovnega pokala na tem prizorišču je uspešno saniral, tako da je nared za svoje peto svetovno prvenstvo. Prvič je nastopil leta 2015 (takrat je Tim Kevin Ravnjak osvojil bronasto kolajno v snežnem žlebu), najuspešnejši pa je bil štiri leta kasneje v Park Cityju, ko je zasedel 16. mesto.

»Zaključni del priprav pred odhodom v Gruzijo opravljam v švicarskem Laaxu. Tudi meni je Najev uspeh v Kanadi dal še nekaj dodatne energije. Veselim se Gruzije, tja odhajam v optimalni formi,« pravi dvakratni olimpijec v snežnem žlebu.
>>> ZVOČNA IZJAVA TIT ŠTANTE (MP3)

KAJA VERDNIK (snežni žleb)

Olimpijka iz Pjongčanga 2018 (21. mesto v snežnem žlebu) bo dan pred odhodom na svoje drugo svetovno prvenstvo (debitirala je leta 2017 v španski Sierra Nevadi, 27. mesto) dopolnila 24. let. Deskarka, ki je v svoji karieri desetkrat nastopila na tekmah svetovnega pokala (njena najvišja uvrstitev je 11. mesto), se na tekme najvišjega ranga, kjer še ni rekla zadnje besede, vrača po poškodbi.

»V Gruziji bom nastopila prvič. Pred odhodom na prvenstvo me seveda čaka še nekaj treningov,« pa je pred odhodom na prvenstvo povedala edina slovenska predstavnica na tekmi v snežnem žlebu.
>>> ZVOČNA IZJAVA KAJA VERDNIK (MP3)

>>> Urnik Bakuriani

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES