Na svoji prvi olimpijski tekmi Urška Pribošič štiriindvajseta

Danes zgodaj zjutraj po srednjeevropskem času so bile na sporedu kvalifikacije prve izmed enajstih deskarskih preizkušenj, ki jih bomo videli v okviru olimpijskih iger v Pekingu. Ženske kvalifikacije v snežnem parku (slopestyle) je dobila aktualna svetovna prvakinja Zoi Synnott Sadowski (Nova Zelandija), edina slovenska predstavnica Urška Pribošič pa je zasedla 24. mesto in tako ostala brez finala, ki bo na sporedu jutri ob 2:30 po našem času.

Urško Pribošič po snežnem parku (slopestyle) čakajo še skoki prostega sloga (big air). © OKS

31-letna Blejka Urška Pribošič, debitantka na olimpijskih igrah, se je v olimpijski snežni park obakrat podala kot predzadnja. Olimpijski nastop si je zagotovilo trideset deskark, a se Slovakinja Klaudia Medlova in Hrvatica Lea Jugovac nista odločili za nastop. Na koncu je bilo tako uvrščenih osemindvajset deskark iz osemnajstih držav. Pribošičeva je po dveh nastopih, ki se ji nista izšla po načrtih, osvojila 24. mesto. Za prvo vožnjo je s strani deveterice sodnikov, ki ji je kot glavni sodnik »poveljeval« Mariborčan Iztok Šumatić, prejela oceno 27.48, za drugo pa 32.00. Najboljša kvalifikantka, aktualna svetovna prvakinja in v tem trenutku najvišje rangirana na FIS lestvici v tej disciplini, 20-letna Zoi Synnot Sadowski (Nova Zelandija) je za drugo vožnjo (za končni rezultat je štela boljša od dveh) prejela oceno 86.75. Slabih šest točk manj (81.45) je za boljšo vožnjo prejela tri leta mlajša Japonka Kokomo Murase, z 78.83 točkami pa je tretje mesto pripadalo finski veteranki Enni Rukajarvi. Slednja je z 31. leti ob Pribošičevi ter Američanki Jamie Anderson ter Čehinji Sarki Pancochovi najstarejša udeleženka »slopestyle« olimpijske preizkušnje.

Poleg že omenjene najboljše trojke in Andersonove (5.), ki brani zlato iz Pjongčanga 2018 in Sočija 2014, so se v finale Pekinga 2022 prebile še Anna Gasser (4., Avstrija), Julia Marino (6., ZDA), Laurie Blouin (7., Kanada), Tess Coady (8., Avstralija), Hailey Langland (9., ZDA), Annika Morgan (10., Nemčija), Reira Iwabuchi (11., Japonska) in Ariane Burri (12. Švica). Finale bo na sporedu jutri ob 2:30 po našem času. Poleg že omenjene branilke naslova oziroma kar dveh zaporednih naslovov, bosta na štartu tudi srebrna in bronasta iz Pjongčanga, Blouinova in Rukajarvijeva. Slednja, tako kot Andersonova, lovi že svojo tretjo »slopestyle« olimpijsko kolajno, v Sočiju 2014 je bila namreč srebrna.

Tri ure po finalu deklet se bodo pričele še moške kvalifikacije. Na štartu bo 30 deskarjev iz 15 držav, med njimi tudi 5 dosedanjih nosilcev »slopestyle« olimpijskih kolajn: Mark McMorris (Kanada, bron 2014 in 2018), Stalle Sandbech (Norveška, srebro 2014), Max Parrot (Kanada, srebro 2018) in Red Gerard (ZDA, zlato 2018). Izmed dosedanjih nosilcev olimpijskih kolajn (snežni park je bil prvič na sporedu v Sočiju 2014) bo torej manjkal samo prvi olimpijski prvak, Američan Sage Kostenburg, ki je že končal tekmovalno kariero.

Moški finale bo na sporedu v ponedeljek 7.2., nato pa se deskarji in deskarke, ki nastopajo v t.i. »park« disiciplinah selijo v Peking, kjer bodo (14.2. – kvalifikacije; 15.2. – finale) nastopili še v skokih prostega sloga (big air). Tudi na tej tekmi bo slovensko deskanje zastopala Urška Pribošič, ki že ima izkušnje z nastopi na olimpijskem objektu. Leta 2019 je na generalki, na tekmi svetovnega pokala, osvojila 18. mesto. V kitajskem  glavnem mestu, a ne na objektu, kjer bo olimpijska tekma, je deskala tudi leta 2017 in 2018, ko je na tekmah svetovnega pokala zasedla 12. in 11. mesto.

OI PEKING, snežni park:
rezultati – ženske kvalifikacije (5.2.)
štartna lista – ženski finale (6.2., 02:30)
štartna lista – moške kvalifikacije (6.2., 05:30)

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES