Na zadnjem paralelnem veleslalomu za svetovni pokal kar šest Slovencev

Alpske deskarke in deskarji na snegu se bodo jutri na Rogli pomerili na zadnjem paralelnem veleslalomu za svetovni pokal v tej sezoni. Na Jasi bo nastopilo šest Slovencev. Poleg Tima Mastnaka in Žana Koširja, ki sta slovensko deskanje zastopala na paralelnem slalomu preteklo soboto v italijanskem Piancavallu, bodo na domači tekmi deskali še Gloria Kotnik, Sara Goltes, Rok Marguč in Jernej Glavan.


Tim Mastnak je nared za zadnji paralelni veleslalom v tej sezoni. © Miha Matavž

Košir brani, Mastnak napada

Žan Košir, ki je bil v soboto na prvi tekmi svetovnega pokala po olimpijskih igrah znova v finalu (12. mesto), se je po vrnitvi iz Italije odločil za počitek in do tekme ne bo stopil na sneg. Podobno »alternativno« obliko priprave je izbral že po lanskem domačem svetovnem prvenstvu in izkazala se je za zadetek v polno, saj je na tekmi svetovnega pokala, potem ko se mu na prvenstvu ni izšlo, zmagal. Mu bo tridnevni počitek tudi tokrat pomagal?  Poleg lanske zmage ima Tržičan na domači tekmi še štiri uvrstitve na stopničke. Ob premierni izvedbi tekme svetovnega pokala leta 2013 je na Rogli osvojil 2. mesto. To uvrstitev je ponovil leto zatem (2014), zmagovalec malega finala (3. mesto) na Jasi pa je bil leta 2015 in 2017.  

Tim Mastnak se je po sobotni tekmi, za razliko od starejšega kolega, odločil, da do nove tekme ostane v stiku s snežno podlago. V nedeljo je opravil regeneracijski trening v Piancavallu, včeraj je prijetno s koristnim (bil je tudi gost smučarsko-kulinaričnega druženja Gourmet Cup Ljubljana) združil na Krvavcu, danes dopoldan pa ga na Rogli čaka še krajši aktivacijski trening med vratci. Tako kot Košir je tudi Mastnak pred novim vrhuncem sezone dobro razpoložen. Obljublja napad »na polno«, saj na Rogli še nima tako želenih stopničk. Najvišje, na 4. mestu, je bil leta 2014 (v polfinalu ga je takrat premagal prav Košir), beleži pa še tri uvrstitve v četrtfinale (tri osma mesta) in tri v osmino finala (11., 12. in 15. mesto). V Pekingu srebrni Celjan se le v treh nastopih na Rogli ni uvrstil med elitno šestnajsterico. Mu tokrat lahko uspe skok povsem na vrh?

Lahko presenetita Marguč in Glavan?

Rok Marguč se zadnjo sezono ubada predvsem z nadležnimi poškodbami. Sobotni paralelni slalom v Italiji je bil zato primoran izpustiti, a smole s tem še ni bilo konec. Potem ko sta bila vikend treninga na Rogli dokaj uspešna, se mu je na včerajšnjem že med drugo vožnjo zlomil deskarski čevelj. Tako ga je predčasno zaključil in dan nadaljeval pri fizioterapevtu Maticu Tratniku. Danes bo Marguč opravil še en snežni trening, na jutrišnji tekmi pa bo »stisnil zobe« in napadel. Tretjeuvrščeni iz leta 2019 (poleg stopničk ima še pet uvrstitev med deseterico) se bo na podlagi sredine izkušnje odločil ali bo teden zaključil še z nastopoma na paralelnem veleslalomu za evropski pokal v četrtek (Rogla) in paralelnem slalomu za svetovni pokal v soboto (Berchtesgaden). Bo izkušenemu Roku, kljub težavam s poškodbami, po dolgem času le uspel preboj med šestnajsterico?

Prvič v letošnji sezoni pa bo nastopil naš B reprezentant Jernej Glavan, ki se je na tekmo seveda pripravljal na Rogli. 23-letnik (rojstni dan praznuje prav danes!) je na Rogli doslej nastopil na treh tekmah svetovnega pokala, šestih tekmah evropskega pokala ter mladinskem in članskem svetovnem prvenstvu. Na tekmah najvišje ravni mu je preboj v drugo kvalifikacijsko vožnjo uspel prav na lanskem članskem svetovnem prvenstvu. Mu lahko to znova uspe tudi ob letošnjem povratku na Jaso?  

Na Jasi po dveh letih znova dve Slovenki

Gloria Kotnik je na domači tekmi za svetovni pokal nazadnje nastopila predlani, a se ji nastop na Jasi takrat ni najbolje izšel. Precej boljša je bila ob predzadnjem »druženju« z elito na Jasi, leta 2018. V olimpijskem letu, ko sta bili na Rogli dve tekmi (skupaj jih je Rogla gostila deset med leti 2013 in 2021), je zasedla 10. in 4. mesto. Doslej je na Jasi na tekmah različnega ranga tekmovala že dvajsetkrat. Enkrat, na tekmi evropskega pokala leta 2015, je tudi zmagala. V velikem finalu je bila takrat boljša od trenutno vodilne alpske deskarke v svetovnem pokalu Daniele Ulbing. Se lahko zgodovina čez sedem let ponovi?

Tudi Sara Goltes ima, kljub mladosti (februarja je dopolnila 21. let), z Roglo ogromno tekmovalnih izkušenj. Na Jasi je nastopila na šestnajstih tekmah različnega ranga. Petkrat v svetovnem pokalu, šestkrat v evropskem pokalu, pa tudi na članskem in mladinskem svetovnem prvenstvu. Na slednjem je leta 2019 segla najvišje (7. mesto), v četrtfinalu jo je ustavila kasnejša svetovna prvakinja Sofija Nadiršina (Rusija). Slednje in njenih številnih rojakinj, ki so vedno v širšem krogu za uvrstitev v izločilne dvoboje, na zadnjih tekmah sezone iz vsem znanih političnih razlogov ne bo. Lahko Sara jutri preseže svojo najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu (26. mesto iz Rogle 2019)?

Organizatorji obljubljajo novo lepo tekmo

Kot nam je zagotovila namestnica generalnega sekretarja organizacijskega odbora prireditve, Iva Polanec, zaključne priprave na tekmo potekajo po načrtih. Proga je dobro utrjena in zato zaprta tudi za rekreativne smučarje in deskarje. Večina ekip je že nastanjenih v Uniturjevih kapacitetah na Rogli in v Zrečah. Le nakaj »zamudnikov« in pa predvsem tistih, ki se bodo udeležili samo četrtkovega paralelnega veleslaloma za evropski pokal, pa uigrana ekipa organizatorjev pričakuje danes.

Pred tekmo na Rogli v skupnem seštevku svetovnega pokala v paralelnih disciplinah vodita Avstrijka Daniela Ulbing in Korejec Sanghoo Lee. Tim Mastnak je šesti, Žan Košir štirinajsti, Rok Marguč osemintrideseti in Gloria Kotnik trideseta. V posebnem veleslalomskem seštevku sta na vrhu Nemec Stefan Baumeister in Rusinja Sofija Nadiršina, Mastnak je 4., Košir 14., Marguč 33. in Kotnikova 30.

Pa »semafor« jutrišnje tekme? Kvalifikacije na Jasi se pričnejo ob 9. uri, finale najboljše ženske in moške šestnajsterice pa ob 13. uri.

Spored (Rogla) >>

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES