Nacionalne smučarske zveze širijo sodelovanje

Organizacija smučarskih zvez alpskih držav (O.P.A., kratica iz francoskega imena Organisation des fédérations de ski des pays alpins) se širi za šest novih članic. Poleg desetih nacionalnih smučarskih zvez iz srednje in južne Evrope, ki so bile v preteklosti del organizacije O.P.A, so se zdaj v mednarodno sodelovanje vključile tudi naslednje partnerice s polno glasovalno pravico: Hrvaška, Finska, Madžarska, Norveška, Poljska in Švedska. Organizacija je to sporočila po svojem rednem pomladanskem srečanju.

Od leta 1972 je bila organizacija O.P.A. odgovorna predvsem za izvedbo tekmovalnih serij za mladince in mlajše v različnih smučarskih disciplinah. Glavni cilj partnerstva, ki je bil prvotno omejen na alpsko regijo, je bila priprava mladih športnikov na naslednjo, višjo raven tekmovanj.

Po soočanju s številnimi izzivi, npr. s krizo v povezavi z epidemijo Covida‑19 in energetsko krizo, so se zdaj odločili, da bodo to sodelovanje na evropski ravni okrepili in izboljšali s širitvijo. Poleg »Alpskega pokala« naj bi del sodelovanja v okviru organizacije O.P.A postala tudi tekmovanja mladih talentov »Skandinavski pokal«, »Pokal Slavik« in »Balkanski pokal«.

V tej sinergijski združitvi se dodatno pripravlja ali že začenja izvajati še več drugih projektov. Vseh 16 držav članic se je soglasno strinjalo, da bodo ostali osredotočeni na razvoj športa ter promocijo športnikov in zadevnih disciplin.

Po širitvi so članice Organizacije smučarskih zvez alpskih držav nacionalne smučarske zveze naslednjih držav: Andora, Avstrija, Češka, Finska, Francija, Hrvaška, Italija, Liechtenstein, Madžarska, Nemčija, Norveška, Poljska, Slovenija, Španija, Švedska in Švica.

Na podlagi te vseevropske usmerjenosti članice razmišljajo, da bi v naslednjem koraku organizacijo preimenovali.

Deli novico