Naj Mekinc gre naprej …

Trenutno najboljši slovenski deskar prostega sloga nadaljuje z uspešnimi nastopi v kanadskem Calgaryju. Potem ko se je v petek prebil skozi zahtevne kvalifikacije tekme za svetovni pokal v snežnem parku (slopestyle),  se je včeraj zvečer po našem času znova izkazal tudi v polfinalu. S tretjim mestom se je prvič v karieri uvrstil v finale tekme za svetovni pokal. Mekinc – finale ga čaka danes ob 20. uri – je tako že dosegel svoj najboljši rezultat v svetovnem pokalu.

Naj Mekinc je edini Evropejec, ki se je uvrstil v finale predzadnje tekme za svetovni pokal v snežnem parku (slopestyle) v tej sezoni. (Foto: SloSki Snowboard)

Šest deskarjev (prvi trije iz obeh kvalifikacijskih skupin) si je nedeljski finale zagotovilo v petkovih kvalifikacijah, dvanajsterica (med 4. in 9. mestom uvrščeni iz obeh kvalifikacijskih skupin) pa se je v sobotnem polfinalu pomerila za štiri prosta mesta. Naj Mekinc v prvem poskusu (za končni rezultat je štela boljša izmed dveh voženj) ni uspel odpeljati načrtovane vožnje, z oceno 47.90 je zasedel osmo mesto. Tako kot v petkovih kvalifikacijah, pa je bil v drugo izjemno zanesljiv. Z oceno 72.88 je »skočil« na drugo mesto, do konca pa ga je prehitel samo Američan Brock Crouch, kar je pomenilo, da si je zagotovil prvi finale na tekmi svetovnega pokala v karieri.

»Postavitev z dvema skokoma in štirimi drsnimi objekti mi res ustreza. Razmerje med igrivostjo in zahtevnostjo je po mojem okusu, tisto pravo. Vreme že skorajda spomladansko, kar me ne moti, prav nasprotno. Z rezultatom sem seveda zadovoljen, tako da bom v svojem prvem finalu lahko povsem sproščen. Seveda nameravam vsaj ponoviti drugo polfinalno vožnjo. Vem pa da lahko in zmorem izboljšati še nekaj malenkosti,« nam je iz Kanade sporočil 21-letni Ljubljančan, ki je v svetovnem pokalu debitiral decembra leta 2017. Doslej je zbral 32 nastopov, najvišje pa je bil januarja 2019, ko je v švicarskem Laaxu zasedel sedemnajsto mesto v snežnem parku. Letos se je med prvo dvajseterico (19. mesto) uvrstil na uvodni »big air« tekmi v Churu, včeraj pa je postavil nov mejnik v karieri – prvi finale in elitna deseterica. Mekinca finale (nastopil bo kot drugi) čaka ob 20. uri po srednjeevropskem času, zagotovljeno ima najmanj deseto mesto.

Omeniti velja, da je naš deskar hkrati edini Evropejec med finalisti. V parku »Winsport« bodo danes nastopili še štirje Američani (Dusty Henricksen, Chris Corning, že omenjeni Crouch in Jake Canter), dva Kanadčana (Darcy Sharpe in Cameron Spalding) ter po en Avstralec (Valentino Guseli), Japonec (Taiga Hasegawa) in predstavnik Nove Zelandije (Tiarn Collins).

Še pred deskarji bodo v finalu nastopile deskarke in sicer osmerica najboljših iz včerajšnjih kvalifikacij. Domači navijači največ pričakujejo od Jasmine Baird in Laurie Blouin od katerih je bila v kvalifikacijah boljša le zmagovalka zadnje tekme svetovnega pokala iz Mammout Mountaina, Američanka Julia Marino.     

>>> Rezultati Calgary

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES